Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DACHÓWKA RUPP CERAMIKA - wątek zbiorczy: opinie, uwagi, modele, zdjęcia, dyskusja

Gregwlkp

Recommended Posts

• Odpowiedzi 380
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak, o ile był sprzedawany jako I, a nie II gatunek :roll:

Oczywiście, towar został zakupiony jako pełnowartościowy. I tak na chwilę obecną traktowany jest przez producenta pomimo tego, że każda z 4000 dachówek jest porysowana.

Również uważam, że taki towar nie powinien trafić do klienta. Podobnie uważa federacja konsumenta. Tylko producent wyraźnie podkreśla, że wsio jest ok. Przecież jest zgodne z polską normą. Żart.

Pozdrawiam.

Z tym "chłamem" to lekka przesada. Oczywiście nie jest to wada dachówki a jedynie jakieś pogorszenie walorów estetycznych. Nie byłoby sprawy gdyby takie dachówki były eksponowane na wystawkach w hurtowniach. Pozdrawiam.

Tak, o ile był sprzedawany jako I, a nie II gatunek :roll:

Oczywiście, towar został zakupiony jako pełnowartościowy. I tak na chwilę obecną traktowany jest przez producenta pomimo tego, że każda z 4000 dachówek jest porysowana.

Również uważam, że taki towar nie powinien trafić do klienta. Podobnie uważa federacja konsumenta. Tylko producent wyraźnie podkreśla, że wsio jest ok. Przecież jest zgodne z polską normą. Żart.

Pozdrawiam.

Tu by się sSiwy przydał, on się w tych sprawach doskonale orientuje :roll:

Ja będę trzyamć kciuki, żeby Wam się udało sprawę po Waszej myśli załatwić :roll:

Tu są dwa zagadnienia.

1. Czy dachówka spełnia wymagania (PN lub norm zakładowych, lub innego dokumentu dotyczącego jakości) przyjętych przez firmę do oceny własnego wyrobu w zakresie jakości.

W tym przypadku, zapewne spełnia wymagania, dotyczące produktu pełnowartościowego, umownie nazwanym I gatunkiem.

I tu nikt nic nie wskóra.

2. Roszczenie że towar nie jest zgodny z umową powinno opierać się, moim zdaniem, na Art.4.3

Art. 4.

3. W przypadkach nieobjętych ust. 2, domniemywa się, że towar konsumpcyjny

jest zgodny z umową, jeżeli nadaje się do celu, do jakiego tego rodzaju towar

jest zwykle używany oraz gdy jego właściwości odpowiadają właściwościom

cechującym towar tego rodzaju. Takie samo domniemanie przyjmuje się, gdy

towar odpowiada oczekiwaniom dotyczącym towaru tego rodzaju, opartym na

składanych publicznie zapewnieniach sprzedawcy, producenta lub jego przedstawiciela;

w szczególności uwzględnia się zapewnienia, wyrażone w oznakowaniu

towaru lub reklamie, odnoszące się do właściwości towaru, w tym także

terminu, w jakim towar ma je zachować.

I tu ewidentnie ciała dał przedstawiciel Federacji, bo ten zarzut jest bardzo trudny do obalenia przez producenta.

2. Roszczenie że towar nie jest zgodny z umową powinno opierać się, moim zdaniem, na Art.4.3

Art. 4.

3. W przypadkach nieobjętych ust. 2, domniemywa się, że towar konsumpcyjny

jest zgodny z umową, jeżeli nadaje się do celu, do jakiego tego rodzaju towar

jest zwykle używany oraz gdy jego właściwości odpowiadają właściwościom

cechującym towar tego rodzaju. Takie samo domniemanie przyjmuje się, gdy

towar odpowiada oczekiwaniom dotyczącym towaru tego rodzaju, opartym na

składanych publicznie zapewnieniach sprzedawcy, producenta lub jego przedstawiciela;

w szczególności uwzględnia się zapewnienia, wyrażone w oznakowaniu

towaru lub reklamie, odnoszące się do właściwości towaru, w tym także

terminu, w jakim towar ma je zachować.

I tu ewidentnie ciała dał przedstawiciel Federacji, bo ten zarzut jest bardzo trudny do obalenia przez producenta.

Dlaczego Federacja dała ciała? Nie powołała się na w/w zapis?

Z tego co domniemam powyższe stwierdzenie staje w naszej/mojej obronie?

Pozdrawiam.

Jak dobrze pamiętam już był tego typu wątek na forum.

Generalnie ciemne dachówki nie barwione w masie zazwyczaj będą porysowane. Byłem w fabryce Rupp'a oglądać jak się to produkuje i nie widzę opcji, by przynajmniej część nie była porysowana. Do tego dochodzi transport, a jak wiecie dachówki są w pakietach i jedna leży na drugiej bez przekładki. Ja kupiłem w kolorze zbliżonym do masy (miedź), więc zasadniczo nie widzę najmniejszych problemów.

Generalnie ciemne dachówki nie barwione w masie zazwyczaj będą porysowane. Byłem w fabryce Rupp'a oglądać jak się to produkuje i nie widzę opcji, by przynajmniej część nie była porysowana. Do tego dochodzi transport, a jak wiecie dachówki są w pakietach i jedna leży na drugiej bez przekładki. Ja kupiłem w kolorze zbliżonym do masy (miedź), więc zasadniczo nie widzę najmniejszych problemów.

W Twoim wypadku to był świadomy wybór. Wiedziałeś, że dostaniesz porysowany towar. W moim/naszym przypadku nikt nie wspomniał słowem o tym, że na każdej dachówce będą rysy.

Skoro jest to takie oczywiste, to producent powinien umieścić tę informację począwszy od folderu do strony internetowej. Uwaga: nasze dachówki mogą/z dużym prawdopodobieństwem zawierać porysowaną powierzchnią. Jest to wynikiem wdrożonej przez nas technologii produkcji.

I nikt nie miałby zastrzeżeń. A tak producent: my o tym wiemy, tylko to nie wpływa na jakość dachówki.

Idąc drogą analogii to jak otrzymam nowy porysowany samochód z salonu to też jest ok, rysy są płytki - tylko lakier. Spełniamy wszystkie normy odnośnie emisji spalin, aerodynamiki itp.

Po raz kolejny powiem, to jest jakiś żart.

Pozdrawiam.

Właśnie dlatego, moim zdaniem – oczywiście, składając reklamację należy podnieść walor estetyczny, bo jest on jednym z czynników (a często najważniejszym) wpływającym na wybór właśnie takiej a nie innej dachówki. Tu nie ma norm, ani innych ustaleń, na które może się powołać producent. Będzie udupiony, jeśli wykaże się, że np. na „wystawce” nie ma ani jednej dachówki z podobnymi wadami estetycznymi, bo to jest świadome wprowadzanie w błąd inwestora.

W Twoim wypadku to był świadomy wybór. Wiedziałeś, że dostaniesz porysowany towar. W moim/naszym przypadku nikt nie wspomniał słowem o tym, że na każdej dachówce będą rysy.

Nie napisałem, że mam porysowany towar, twierdzę jedynie, że na ciemnych dachówkach widać dokładnie każdą rysę.

Witam,

Jako, że już zapłaciłem za tą dachówkę, to pojechałem ją jeszcze raz obejrzeć na wystawce w składzie budowlanym (umówiłem się, że jakby co to dostaję zwrot pieniędzy albo zamieniam na inną - np. Robena)

Każda jedna dachówka miała dokładnie taką samą rysę - brak angoby

Z jednego metra było to widoczne doskonale, z 5 metrów - też, bo o tym wiedziałem. Z daleszej odległości stawało się nie widoczne - do tego dachówka na wystawce ułożona była od samej ziemi - podejrzewam, że na dachu już z 5 metrów byłby problem z dostrzeżeniem tego.

Pozedłem jeszcze raz zobaczyć wystawkę Robena i ... postanowiłem nie zmieniać zamówienia

• 3 weeks później...

Też mam Rupp Ceramikę w kolorze antracyt.

Dachówka jest barwiona w masie, owszem, ale w kolorze brazowym. Antracytem jest pomalowana z góry. Gdybym chciał mieć dach brązowy, nie byłoby problemu.

Ja olałem temat reklamacji. W miejscach gdzie dachówka jest cięta porobię zaprawki zwykłą farbą. W miejscach większych odprysków również.

Pic polega właśnie na tym, że z dołu nic nie widać, tym bardziej, że przez zimę dach troszkę zaśniedzieje i wszystko się zleje w jeden kolor.

Też mam Rupp Ceramikę w kolorze antracyt.

Dachówka jest barwiona w masie, owszem, ale w kolorze brazowym. Antracytem jest pomalowana z góry. Gdybym chciał mieć dach brązowy, nie byłoby problemu.

Ja olałem temat reklamacji. W miejscach gdzie dachówka jest cięta porobię zaprawki zwykłą farbą. W miejscach większych odprysków również.

Pic polega właśnie na tym, że z dołu nic nie widać, tym bardziej, że przez zimę dach troszkę zaśniedzieje i wszystko się zleje w jeden kolor.

Gdyby tak ten producent do partii dachówek dodawał gratis farbkę i instrukcję to byłoby to takie ludzkie podejscie do klienta, no nie? :D

Federacja konsumenta odwołała się od ponownej reklamacji firmy Ruppceramika.

Czekam na odp. producenta, nie omieszkam zamieścić ją na forum Choć czuję, przez skórę, że ograniczą się do: ,,podtrzymujemy swoje stanowisko'' i żadne wyjaśnienia nie są konieczne...

trzymam kciuki :D