Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DACHÓWKA RUPP CERAMIKA - wątek zbiorczy: opinie, uwagi, modele, zdjęcia, dyskusja

Gregwlkp

Recommended Posts

witam

czy może mi ktoś pomóc bo nigdzie nie mogę znalezć gdzie jest produkowana ta dachówka ?

czy ktos juz moze ją kupił i jak wyglądała jak dojechała na plac budowy(naczytalem sie na temat sirriusa tej samej firmy )???

pozdr. tomek

• Odpowiedzi 380
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 2 months później...

Witam,

Jestem na etapie wyboru dachówki.

Z założenia ma być to dachówka płasta

Wybór zawęziłem do ceramicznych: creaton domino i turmalina (bodajże braas'a)

Mam pytanie/problem: wiem że creatona można kłaść w ułożeniu bez przesunięcia (tj z fugą pionową , jedna pod drugą) takie ułożenie by mi pasowało. Jednak sam creaton ma dość ostrą przednią krawędź i wydaje mi się że na moim dachu widać by było same "schodki"

Lepszą opcją byłby turmalin (okrągła przednia krawędź) - PYTANIE: czy da się ją układać bez przesunięcia?

Proszę pilnie o komentarze (posiadających takie dachówki u siebie, lub dekarzy) - jestem na etapie wyboru, a jako że aura sprzyja może zrobię to na dniach.

Pozdrawiam

dzięki za odpowiedzi,

chyba niestety nie jest to tak dowolne (z przesunięciem lub bez)

wynalazłem instrukcje rupp ceramiki

http://www.monier.pl/fileadmin/bu-files/pl/do_pobrania/instrukcje/instrukcje_rupp_20110519.pdf

i tam na str 31 jest napisane (zaleca się kłaść z przesunięciem)

tylko dlaczego? co w nich jest takiego innego niż np w creatonie domino

pozdrawiam

witam

mam zapytanie do eksperta Ruppceramiki

czy dachówkę turmalin można kłaść bez przesunięcia?

tak zalecane jest w intrukcji http://www.monier.pl/fileadmin/bu-files/pl/do_pobrania/instrukcje/instrukcje_rupp_20110519.pdf

osobiście chciałbym ją położyć bez przesunięcia - jaki potencjalnie problem może wyniknąć?

pozdrawiam

Marek

Stwierdzenie: "zaleca się" nie jest równoznaczne z kategorycznym obowiązkiem. To zalecenie jest sugerowane dla długich połaci a to z tej przyczyny, że w czasie intensywnego deszczu ilość spływającej wody jednym długim rowkiem wzrasta proporcjonalnie do długości i może nastąpić przelanie przez zamki. W kryciu przesuniętym ten problem nie występuje gdyż woda z każdego rowka rozpływa się po dachówce. Przy wykonaniu szczelnego krycia wstępnego problem praktycznie nie występuje. Pozdrawiam.

no cóż na pytanie odpowiedziałem sobie sam...

z przesunięciem...

Możesz kłać prosto lub z przesunięciem. Jak kładłem RUPP Turmalin antracyt na moim dachu z przesunięciem - podobało mi się bardziej. Zwróć tylko uwagę że przy kładzeniu z przesunięciem musisz przy zamawianiu dachówek krawędziowych zamówić 50% całych i 50% "połówek".

BTW: Została mi cała nierozpakowana paleta dachówki podstawowej w kolorze angobowana antracyt oraz po 22 szt dachówek krawędziowych pełnych (prawa i lewa po 11 sztuk). Jeżeli jestes zainteresowany to odsprzedam w dobrej cenie.

Pozdrawiam,

Marcin

dzięki makoova,

z tego co rozumiem to miałeś krawędziowe w różnych rozmiarach i tym "robiłeś" przesunięcie (?)

ja mam krawędziowe takie same, a przesunięcie jest z połowkowych połaciowych...

masz jakieś okna połaciowe?

interesowałoby mnie jak zostały obrobione - ludzie mają czasem cyrk z obrobieniem okien na płaskich dachówkach...

pozdrawiam

Marek

• 1 month później...
Czesc. Miałem dostawe w styczniu i niestety kazda dachówka ma punkt stykowy. Właśnie lezy mi na budowie rozpakowana i chce ją zwrócic lecz oczywiście nie jest to takie proste. Pozdrawiam

Witam.

Jakie gąsiory kupowałeś, jaką folie stosujesz.

Zwrot i co w zamian.

Widzę że technologicznie nie rozwiązano problemu.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...