Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DACHÓWKA RUPP CERAMIKA - wątek zbiorczy: opinie, uwagi, modele, zdjęcia, dyskusja

Gregwlkp

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 380
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

robimy zakłady, kiedy i ten wątek zniknie z forum?

Rupp to pewnie też reklamodawca Muratora, a o takich źle pisać не надo... :-?

Brak slow. Ale to prawda. Czekamy....

Nie Rupp, nie Roben, nie Creaton...To co?

Tom33Gdynia:

Mam podobny stosunek do zalatwiania spraw i zycia w ogole. Zycze powodzenia w (niestety) walce. Czekam na update.

Edytowane przez Sylwia73
dopisanie

Brak slow. Ale to prawda. Czekamy....

Nie Rupp, nie Roben, nie Creaton...To co?

Tom33Gdynia:

Mam podobny stosunek do zalatwiania spraw i zycia w ogole. Zycze powodzenia w (niestety) walce. Czekam na update.

Ja tam nie wiem, ale postanowiłem kupic niby tańszego i ciutke gorszego Robena ale na mojej dachówce nie ma ani jednej ryski.Czyli da się wyprodukowac dobrze, myśle ze nasze normy są zbyt pobłażliwe i tu szukałbym meritum sprawy.

Pozdrawiam

Przed położeniem dachu 290m2, długo szukałem odpowiedniej dachówki..

I wybór padł na Ruppa -> Sirius 13 -> kolor brązowy.

Każdy rząd dachówki był osobno przełożony grubym kartonem i nie zauważyłem żadnych rys.

Możliwe że problem dotyczy jedynie antracytu.

Ja osobiście jestem bardzo zadowolony z tej dachówki.

• 3 months później...
  • 1 month później...

Jestem na etapie wybierania dachówki i mam oczywiście wielki, związany z nią, dylemat. Jak dotąd chcieliśmy Creatona i wybór padł na czarny mat, ale po obejrzeniu jej na dachu stwierdziliśmy, ze w ogóle sie nie prezentuje. Do tego opinie na temat Creatona są dość niepokojące - długi czas realizacji, częste problemy z jednolitym kolorem dachówki.

Druga dachówka, o której myśleliśmy, to RuppCeramika Sirius 13 kolor antracytowy. Bardzo podoba nam się jak wygląda na dachu - po prostu zdobi dom. Do tego jej dużym plusem jest to, ze jest barwiona w masie.

Boje się jednak czy nie będzie problemu z tą firmą - opinii jest mało, a przy takiej kwocie, jaką wydaję się na dach, warto dobrze przemyśleć swój zakup.

Jeśli mieliście moze doświdczenie z tą firmą to napiszcie proszę swoje uwagi

Poniżej zdjęcia dachówki w realu...

http://images38.fotosik.pl/330/f6ceb40b8fdfb493med.jpg

http://images40.fotosik.pl/330/2373fc4a3a65a039med.jpg

http://images43.fotosik.pl/334/75758ada95786311med.jpg

Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi.

Widzę, że RuppCeramika jest bez wad - jak dotąd żadnych opinii. Fajnie wiedziec, że choć jedna marka jest doskonała:D

Niedawno przeglądałem oferty różnych dachówek, rozmawiałem z różnymi osobami i generalnie mam jeden wielki mętlik w głowie. Facet na składzie pokazywał dachówki sirius (nie pamiętam jak się nazywał kolor, ale był taki ceglasty), które stały u niego na wystawie na powietrzu i były na nich widoczne liczne czarne przebarwienia. Z bliska wyglądało to fatalnie.

Natomiast mój przyszły sąsiad ma takie właśnie dachówki od 5 lat na dachu i sobie chwali (może dlatego, że nikt nie lubi przyznawać się do porażki, a może po prostu nie są takie złe...).

Ja, póki co, waham się w kierunku Meyer Holsena, albo Imerysa.

mam taka dachówke .. RuppCeramika Sirius 13 kolor antracytowy i taki sam problem jak w/w "slawsie", niestety była to juz druga dachówka u mnie na budowie i nie było czasu na jej wymiane. pocieszajace jest to że z ziemi tj. ok 4 m w zasadzie tego nie widac ( a przynajmniej ktos kto o tym nie wie)

NA PEWNO NIE WYOBRAŻAM SOBIE ZAPŁATY Z GÓRY ZA TOWAR I NIE PRZEGLADNIECIA MIN. KILKU PALET Z DACHÓWKA ( wystarczy kilka z brzgu każdej palety)

I nie wierzcie sprzedawcy w zapewnienia że jak by co można reklamować - bo wiekszość firm uznaje takie wady za dopuszczalne.

Ja pierwszą dachówke (koramic L-15 ) oddałem tylko dlatego ze za nia nie zapłaciłem , a tak to by było po ptokach :)

L -15 miała źle "odlane" zamki - nie wiem jak to fachowo nazwać ale ogladając dachówkę (powierzchnia którą widac po ułożeniu była ok.) zauważyłem że na podwójnych zamkach jest wyraźna rysa w masie , jak by powiedzmy podczas produkcji masa nie została dobrze zespojona. ciezko to wytłumaczyć słownie wiec opisze to tak: :)

- jak byś sie bawił plastwliną i próbował złączyć ze sobą dwie części to gdy sie dokładnie tego nie ugniecie jest widoczne miejsce łaczenia ..

Najlepsze jest to że był rzeczoznawca i uznał że to wada dopuszczalna - jak pisałem gdyby była dachówka zapłacona to juz bym jej nie zwrócił - a tak tylko sprzedawca w jednym ze sklepów sie na mnie smiertelnie obraził. :)

Jeśli chodzi o te mini odpryski średnicy ok 5mm to Siriusu występowały zawsze i będa występować.

Jest to wina lini produkcyjnej , doświadczony handlowiec powinien każdemu potencjalnemu nabywcy o tym wspomnieć przed sprzedażą i wtedy nie było by problemu...

Ogólnie Sirius to udana dachówka , polecam