Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DACHÓWKA RUPP CERAMIKA - wątek zbiorczy: opinie, uwagi, modele, zdjęcia, dyskusja

Gregwlkp

Recommended Posts

też szukam dachówki na dom....

na Creatona midziana angoba trzeba czekać 2 mce..

Sirius może być prawie od reki....ale czytałam na forach...

bardzo duzo reklamacji.....

Nelskamp--Nibra F10 ...midziana angoba ...czytałam na forach...

podobno dobra...ale nie wiem jak to bedzie z dostawa...

budowa pod Kielcami..dostawa z pod Łodzi...jak

zabraknie czegoś???????to co wtedy?jechac do łodzi..

czy ktoś kupował dachówke na allegro?znalazłam dostawców,,

ale ...co póżniej jak czegoś zabraknie...bo wiadomo ,że na 100%

nikt nie wyliczy ....

pozdrawiam budowniczych.....;)

• Odpowiedzi 380
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

sprzedaję ten towar od 6 lat i na każdym to samo , z moja fantazja wszystko w najlepszym porzadku

pozdrawiam

..wierze że na każdym jest to samo.. ale to nie znaczy że taki towar schodzi z lini produkcyjnej.. mysle że problem tkwi w jej pakowaniu i przyczyn może byc wiele np:

- zbyt szybkie paczkowanie przed wystarczającym utwardzeniem po wypaleniu

- od wew. strony jest jakiś wystający garb który po przylega do sasiedniej dachówki obijajac ją podczas załadunku i transportu.

.... ale teraz mi przyszo na mysl.. skoro kolega to sprzedaje od 6 lat wystarczy sprawdzić skrajny rząd dachówek wg. mojej teorii powinien byc nie obity.. chyba że jeszcze przed pakowaniem dachówki sa składowane w sposób który je obija...

Generalnie chodzi mi o to że nie sadze aby kontrola jakości przepuszczała takie dachówki z ostatniego etapu lini produkcyjnej ( nie wiem jaki to etap - wypalanie? utwrardzenie? sezonowanie? )

Myślę że problem tkwi w zbyt szybkim pakowaniu. Niejednokrotnie dachówki posiadają nie tyle odprysk co narośl gliny wspomnianej średnicy ok 3-4 mm .

Czyli jest to materiał z dachówki przylegającej .

Ale długo by dyskutować ... Ja dachówkę polecam , cena do jakości jak najbardziej adekwatna

pozdrawiam

• 2 weeks później...

witam po tak długim czasie

Pragnę poinformować iż producent /firma MOnier/ odrzuciła reklamację. Natomiast po naciskach i ukazaniu, że tematu nie odpuszczę firma od której zakupiłem dachówkę udzieliła mi dużej gratyfikacji. Firma stwierdziła iż pokrywa tą kwotę z własnego budżetu gdyż producent także jej nie uznał reklamacji. Czy to prawda czy też trochę krycie producenta aby nie było lawinowych reklamacji - tego się juz nie dowiem. Wiem jedno - jest cos na rzeczy. Monier wypuścił trefną partię dachówek Rupp - odpryski i krzywizna. I pomimo że zgodnie z normą dystrybutorzy znaleźli się w kłopotliwej sytuacji dla siebie. Wstrzymać sprzedaż tej cachówki - zbyt kosztowne, wybierać i udzielać reklamacji najbardziej zdeterminowanym - mniej kosztowne.

Życzę powodzenia - walczcie

Tom

• 4 weeks później...
akurat w przypadku Ruppa to problem tkwi w technologii produkcji

dachówki wypalane są "na stojąco"

- plusem tego jest to, że bardziej trzymają wymiar (są mniej krzywe niż np. taki Roben)

- minusem jest to, że w miejscu podparcia (uchwytu?) nie są pokryte angobą

Roben Tez jest wypalany na stojąco.

• 3 weeks później...
  • 5 months później...

Witam czy ktoś z was ma lub miał problem z kruszejąca dachówką sirius miedziany lub inny kolor ruppceramiki ? warto zajrzeć do rynien bo to poważny objaw końca dachu !!!!

Moja ma prawie 8 lat i jest do CAŁKOWITEJ do wymiany , tak powiedział przedstawiciel monier ,z tym że firma w ramach gwarancji da mi tylko dachówkę !!! a robocizna zdjęcie i położenia 400m2 dachu mam zapłacić ja z własnej kieszeni :(( niezły interes z tym ruppem .

Edytowane przez zalewadam

Rozwarstwia się jak ciasto francuskie na płaskie kawałki od malutkich do dużych wielkości 4cm x 2cm zsuwają się po połaci do rynny ,a na ziemię gdzie mam siatki na rynnach.Nie widać nic od górnej części dachu , tylko w rynnach o na ziemi ,nie mam pojęcia co to za polityka firmy o uznają gwarancję o nie a tu taka niespodzianka .

Całe szczęście że mam pełne deskowanie i papę to jak nawet sprawa będzie się ciągnąc długo nie powinno być problemów .

Kiedyś czytałem na jakimś forum że rupp w latach 2000~2003 miał problemy z właśnie z siriuszem i kilku forumowiczów narzekało na kruszenie i rozwarstwianie jak u mnie ,i jestem ciekaw jak u nich sprawa się zakończyła .

Edytowane przez zalewadam

Nie mogę zrozumieć uznali wadę produktu ale nie pokrywają 100% kosztów zmiany dachówki? to tak jak by nie była ich wina w 100% .Ale w dzisiejszych czasach tak to jest jak kupujesz to wszystko cacy i jest najlepsze ,a jak zapłacisz to po tobie , powodzenia !

Niestety ale dopiero jak zaistniał fakt to się dowiedziałem , z tym że wydaje mi się że dachówka powinna parę ładnych lat poleżeć a nie co 7~8 lat zmieniać bo producent zrobił nie tak jak powinien , dobra recepta na szybki biznes. Wydaje mi się że poważna firma nie robiła by z tego problemu tylko naprawiła własny błąd i koniec , każdemu może się coś nie udać ale czasami trzeba się przyznać i zapłacić konsekwencje a nie koszt własnych błędów zrzucać na klienta !!!! Edytowane przez zalewadam

czytam po forach aby znaleźć dobrą dachówkę , a tu mnie oczy wyszły na wierzch jak czytałem ten post, mam pralkę co ma 7 lat gwarancji! a tu dają gwarancje ale tylko w połowie , jak to trzeba czytać zanim się cokolwiek kupi, ja bym nie dał za wygraną ,poszukaj jakiegoś dobrego prawnika co jest w temacie budowlanym

moim zdaniem wymiana powinna być na koszt producenta w całym okresie gwarancji. a jak to jest prawnie to trzebaby pogadać z jakimś prawnikiem? inna sprawa to, że rupp zmienił właściciela i teorytycznie mogłby "wypiąć się" na reklamacje z okresu działalności poprzedników. jesli dobrze pamiętam to rupp od momentu uruchomienia produkcji w Polsce ma trzeciego właściciela. roben też (chyba w tamtym roku) zmieniał formę prawną spółki.