Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DACHÓWKA RUPP CERAMIKA - wątek zbiorczy: opinie, uwagi, modele, zdjęcia, dyskusja

Gregwlkp

Recommended Posts

Odpryski były są i będą w większości przypadków po ułożeniu nie wpływają na wygląd ani użytkowanie pokrycia, z tego też powodu doradzam klientom zakupy dachówek barwionych w masie gdzie odpryśnięta powłoka nie jest tak widoczna, poniżej załączyłem zdjącia 6-cio letniego Siriusa widoczne są rozwarstwienia dachówki, zdjęcia są z tych łagodniejszych. Oględziny z kwietnia bż roku. Zdjęcie0557.jpgZdjęcie0553.jpgZdjęcie0556.jpg

• Odpowiedzi 380
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po pierwsze dach powinna wykonywać profesjonalna firma, która potrafi poprawnie wykonać wentylację dachu czyli pod deskami i nad papą.

Po drugie nie ma złych dachówek gdyż każde posiadają stosowne certyfikaty i gwarancje. Przy wyborze warto kierować się walorami estetycznymi i ceną. Oczywiście Meyer-Holsen to ekstraklasa.

Po trzecie bez obaw więźba stabilizuje się pod ciężkim pokryciem natomiast łaty jak będą bardzo mokre w trakcie schnięcia mogą ulec skręceniu co może odzwierciedlić dachówka. Radziłbym rozważyć zastosowanie izolacji cieplnej nakrokwiowo. Pozdrawiam.

• 2 months później...
Smaragd jest modelem unikalnym i bardzo efektownym pokryciem. Wymaga idealnego wyprowadzenia połaci. Trochę trudny w kryciu ale naprawdę warto. Pozdrawiam. Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

• 9 months później...
  • 1 month później...

Witam wszystkich uzytkowników firmy RC obecnie Brass. Zwracam się do państwa o pomoc w następującym temacie. Poszukuję dachówki Rubin 13 skrajnej prawej kolor kasztan. Jeżeli mają Państwo na zbyciu to chetnie odkupię. email [email protected]. W razie gdyby ktoś z uzytkowników potrzebował któryś z elementów, dyspunuję gąsiorem, dachówkami podstawowymi, skajnymi lewymi w tym kolorze, lecz nie posiadam skrajnej prawej, którą zniszczyli "fachowcy" zajmujący się profesionalnie montażem anten.

Za pomoc z góry serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam

• 2 months później...

Witam szanowne grono forumowiczów.

Ponieważ nie znalazłem na forum informacji na temat montażu gąsiorów Sattel od Braasa, mam pytanie czy zostały one u mnie na dachu prawidłowo zamontowane. Gąsiory zostały cofnięte około 6cm od krawędzi dachówki szczytowej i trochę dziwnie to wygląda. Poniżej postaram się wkleić zdjęcia. Bardzo proszę o opinię znawców tematu.

SDC10405.jpg

SDC10414.jpg

SDC10420.jpg

SDC10430.jpg

Zastrzeżenia co do gąsiorów początkowych na lukarnach, dotyczą względów estetycznych, przez to że nie są zlicowane z dachówkami szczytowymi, patrząc na nie z odległości wygląda to tak jakby brakowało tam zamknięcia. Pytam o to ponieważ nie spotkałem się z takim rozwiązaniem. Cały czas zastanawiam się czy nie przesunąć tych gąsiorów tak żeby muszla była w tej samej linii co dachówki szczytowe. Wykonawca powiedział że tak jest ok ale jak chcę to mi je wysunie, tylko będzie problem z przykręceniem, gąsior będzie się trzymał tylko na klamrze.

Krycie wstępne zrobione membraną Dorken delta Vent S. Na krokwie pójdzie podbitka. Co mam rozumieć przez uporządkowanie okapu?

:"uporządkowanie okapu " strzelam że chodzi o deske czołową i boczne krokiewki przy lukarnie. Ładnie wyglądałby struktonit w tych miejscach.Ogólnie całkiem ładne wykonanie. Zapodaj kilka fotek rzeczy ważnych np.opierzenia kominów,kosze.pozdrawiam Edytowane przez dabc*

Gąsiory są zamontowane prawidłowo. Sprawa estetyki to oczywiście rzecz gustu. Wysunięty gąsior będzie wyglądał dziwnie. Oczywiście można to wykonać ale trzeba wydłużyć łatę kalenicową i zabudować ją od spodu. Dach zaczyna się od okapu a nie okap na końcu. Będą problemy z zamocowaniem deski czołowej nie mówiąc już o obrobieniu jej płytką włóknocementową. Pozdrawiam.

Też się zastanawiałem czy w moim przypadku będzie możliwe zamontowanie deski okapowej i na to struktonit. Wykonawca dachu twierdzi że nie będzie problemu. Ja mam mieszane uczucia co do tego i myślę że bez demontażu rynien będzie ciężko. Ale skoro twierdzi że się da to zapytam go jak a najlepiej niech mi pokaże.

Andrzeju z twojego doświadczenia jest to wykonalne czy nie?

Bardzo trudne bo przeszkadza rynna. Płytki włóknocementowe mocuje w ich górnych fragmentach więc takie mocowanie będzie nie możliwe. Wkręty czy gwoździe mocujące płytki nie powinny być widoczne. Być może uda się to zamocować ale z profesjonalizmem nie ma to nic wspólnego. Ciekawe jak obrobione będzie przejście deski okapowej lukarenki z połacią dachu zasadniczego? Jak i czym będą obrobione czoła płatwi?

Pozdrawiam.

Andrzej Wilhelmi.

Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

Czy któryś z użytkowników bądź instalatorów może udzielić opini na temat modelu Turmalin?

Właśnie jestem na etapie wyboru konkretnego modelu i na placu boju zostały dwie dachówki Turmalin oraz Plano 11.

Plano ma aktualnie promocyja cenę i nie ukrywam, że to przemiawia na jej korzyć ale obawiam się, że to nowość nie do konca sprawdzona.

• 7 months później...
  • 2 years później...
Rupp Ceramika produkowana w Polsce w Przysusze była nietrafioną inwestycją firmy BRASS i po wielu nieskutecznych próbach poprawienia jakości została przez BRASS'a zamknięta. W opinii fachowców tzw. glina opoczyńska doskonała do produkcji płytek i terakoty nie nadaje się do produkcji dachówek. Obecnie BRASS znany w Polsce głównie z produkcji dachówki betonowej oferuje dachówki ceramiczne ze swoich niemieckich zakładów. Edytowane przez BigSack