Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DACHÓWKA RUPP CERAMIKA - wątek zbiorczy: opinie, uwagi, modele, zdjęcia, dyskusja

Gregwlkp

Recommended Posts

Jeżyk, fajnie Ci wyszła elewacja :) Już kiedyś w którymś wątku o cegłach rozmawialiśmy, miałeś pokazać zdjęcia i dziś wreszcie udało mi się zobaczyć co i jak :)

Pozdrawiam

Brzuzens

PS. U mnie też elewacja z cegły, a jak zima nas opuści będą kładli Sirius13 ceglasta angoba (już kupiony)

• Odpowiedzi 380
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Wczoraj dostalam wycene dachowki sirius 13 z ruppa (brazowa)

240 m2 dachu wycenili mi na 20 134.78 zł brutto (w tym jest 300m2 folii 2000g/24h/m2 oraz wszystkie potrzebne akcesoria dachowe)

Orynnowanie Marleya to koszt 2 840 zł

Niestety mojemu mezowi nie bardzo podoba sie ta dachowka poniewaz nie jest szlachetna (nie blyszczy sie) :roll:

Tak wiec pewnie zdecydujemy sie na Robena czarno-brazowego. Niestety nie widzialam nigdzie takiego dachu i nie bardzo wiem jak bedzie wygladal efekt koncowy :roll:

Co do Robena to się lepiej zastanowić. Mam znajomego, który pracuje w składzie z dachówkami rożnych firm min. Roben. I doradził nam, żeby nie brać Roben bo to najtańsza ceramika i najbardziej krzywa. Że jak mamy brać Robena to lepiej b.dobrą cementową. Lub każdą inną ceramiczną. A przecież RuppC ma świecące dachówki. Oczywiście to tylko moja sugestia. Każdy ma swoje zdanie. Pozdrawiam

sylwia, moja siostra ma robena kasztanowa i naprawde bardzo ladnie wyglada na dachu . Pytalam sie jej czy byly krzywe dachowki, powiedziala ze moze na caly dach trafilo sie z 5 szt.(ruppa tez sie trafiaja krzywe) Nam sprzedawca w 2 sklepach powiedzial, ze roben jest bardzo podobny do ruppa . Obie firmy produkcje maja w Polsce. A jesli chodzi o cene to rupp braz kosztuje (po upuscie) 3,35 brutto a roben czarno -brazowy 3,72brutto. :roll:

Naprawde trudno sie zdecydowac ale jesli mialabym wiecej kaski to na bank wzielabym creatona. :D

korena- co Cie tak rozbawilo ? Napisz to sie wszyscy posmiejemy

Aniu nie denerwuj się. Ja tylko napisałam to co usłyszałam od zaufanego znajomego i pana co ma firme budująca domy. A będąc po wycenę dachówki, gdy zapytałam o to czy faktycznie Roben jest krzywy to pan odpowiedział niechętnie, że to gąsiory zakryją :roll:

Oczywiście, że RC też zdażają się krzywe. Nie ma idealnych dachówek :-?

sylwia , ja sie wcale nie zdenerwowalam :D No moze troszeczke .....ale na meza 8) Ja juz pod kolor RC siriusa brazowego mialam wybrana elewacje :lol: a teraz ten roben jest prawie czarny wiec wszystko musze na nowo przemyslec. :-?

Najgorzej obawiam sie tego, ze za pare lat bede zalowac tej decyzji :-? ale chyba nie tylko ja mam takie obawy :lol:

sylwia, moja siostra ma robena kasztanowa i naprawde bardzo ladnie wyglada na dachu . Pytalam sie jej czy byly krzywe dachowki, powiedziala ze moze na caly dach trafilo sie z 5 szt.(ruppa tez sie trafiaja krzywe) Nam sprzedawca w 2 sklepach powiedzial, ze roben jest bardzo podobny do ruppa . Obie firmy produkcje maja w Polsce. A jesli chodzi o cene to rupp braz kosztuje (po upuscie) 3,35 brutto a roben czarno -brazowy 3,72brutto. :roll:

Naprawde trudno sie zdecydowac ale jesli mialabym wiecej kaski to na bank wzielabym creatona. :D

korena- co Cie tak rozbawilo ? Napisz to sie wszyscy posmiejemy

Prawdą jest że Rupp niektóre dachówki produkuje w Polsce, ale z tego co wiem Rubin jest sprowadzany z Niemiec.

ANA27,poważnie zastanów się nad Siriusem brązowym

nie wiem jaki masz skomplikowany dach

czy będą tzw kosze na tym dachu (miejsca gdzie schodzą się dwie połacie)

jesli tak to Sirius -jest barwiony w masie (tzn dachówka po przecięciu jest też ciemna a nie ruda) i na cięciach nie będzie tego widać

ewentualne obicia czy uszkodzenia też będą niewidoczne

Sirius jest też dachówką dużo bardziej twarda od Robena

wg mnie same plusy dla Siriusa

ja mam cos dziwnego, bo rubin13 miedziany Rupp - niemiecki czyli Brass (podobno w niemczech nie ma Ruppa tylko Brass - to w zasadzie i tak koncern Lafarge) - oczywiscie jest to dachowka ceramiczna (w polsce Brass jest tylko cementowy) w polsce sprzedawan jako sirius 13. dachowka jest super. zastanawialismy sie nad Robenem bo niby tanszy, ale jakosc wykonania bez porownania.

cena z pazdziernika (bo wtedy wplacalismy zaliczke) to 21000 - 230m2 ( w cenie dodatkowo 3 okna Veluxa za 3300 + rynny vawin za 2000 + 300m2 folii 2lawy kominiarskie, 8 dachowek wentylacyjnych, kominek, gasiory, dachowki lewe i prawe i cos tam jeszcze)

jak ktos chce zdjecia to na prv.