cieszynianka 02.10.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 życzę sukcesów w boju ja na miejscu takiej firmy wymienilabym towar bez szemrania żeby krzyk się nie zrobił wokół chłamu który wprowadzono na rynek Tak, o ile był sprzedawany jako I, a nie II gatunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diosss 02.10.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Tak, o ile był sprzedawany jako I, a nie II gatunek Oczywiście, towar został zakupiony jako pełnowartościowy. I tak na chwilę obecną traktowany jest przez producenta pomimo tego, że każda z 4000 dachówek jest porysowana. Również uważam, że taki towar nie powinien trafić do klienta. Podobnie uważa federacja konsumenta. Tylko producent wyraźnie podkreśla, że wsio jest ok. Przecież jest zgodne z polską normą. Żart. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.10.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Z tym "chłamem" to lekka przesada. Oczywiście nie jest to wada dachówki a jedynie jakieś pogorszenie walorów estetycznych. Nie byłoby sprawy gdyby takie dachówki były eksponowane na wystawkach w hurtowniach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 02.10.2009 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Tak, o ile był sprzedawany jako I, a nie II gatunek Oczywiście, towar został zakupiony jako pełnowartościowy. I tak na chwilę obecną traktowany jest przez producenta pomimo tego, że każda z 4000 dachówek jest porysowana. Również uważam, że taki towar nie powinien trafić do klienta. Podobnie uważa federacja konsumenta. Tylko producent wyraźnie podkreśla, że wsio jest ok. Przecież jest zgodne z polską normą. Żart. Pozdrawiam. Tu by się sSiwy przydał, on się w tych sprawach doskonale orientuje Ja będę trzyamć kciuki, żeby Wam się udało sprawę po Waszej myśli załatwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.10.2009 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 Tu są dwa zagadnienia. 1. Czy dachówka spełnia wymagania (PN lub norm zakładowych, lub innego dokumentu dotyczącego jakości) przyjętych przez firmę do oceny własnego wyrobu w zakresie jakości. W tym przypadku, zapewne spełnia wymagania, dotyczące produktu pełnowartościowego, umownie nazwanym I gatunkiem. I tu nikt nic nie wskóra. 2. Roszczenie że towar nie jest zgodny z umową powinno opierać się, moim zdaniem, na Art.4.3 Art. 4. 3. W przypadkach nieobjętych ust. 2, domniemywa się, że towar konsumpcyjny jest zgodny z umową, jeżeli nadaje się do celu, do jakiego tego rodzaju towar jest zwykle używany oraz gdy jego właściwości odpowiadają właściwościom cechującym towar tego rodzaju. Takie samo domniemanie przyjmuje się, gdy towar odpowiada oczekiwaniom dotyczącym towaru tego rodzaju, opartym na składanych publicznie zapewnieniach sprzedawcy, producenta lub jego przedstawiciela; w szczególności uwzględnia się zapewnienia, wyrażone w oznakowaniu towaru lub reklamie, odnoszące się do właściwości towaru, w tym także terminu, w jakim towar ma je zachować. I tu ewidentnie ciała dał przedstawiciel Federacji, bo ten zarzut jest bardzo trudny do obalenia przez producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diosss 03.10.2009 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 2. Roszczenie że towar nie jest zgodny z umową powinno opierać się, moim zdaniem, na Art.4.3 Art. 4. 3. W przypadkach nieobjętych ust. 2, domniemywa się, że towar konsumpcyjny jest zgodny z umową, jeżeli nadaje się do celu, do jakiego tego rodzaju towar jest zwykle używany oraz gdy jego właściwości odpowiadają właściwościom cechującym towar tego rodzaju. Takie samo domniemanie przyjmuje się, gdy towar odpowiada oczekiwaniom dotyczącym towaru tego rodzaju, opartym na składanych publicznie zapewnieniach sprzedawcy, producenta lub jego przedstawiciela; w szczególności uwzględnia się zapewnienia, wyrażone w oznakowaniu towaru lub reklamie, odnoszące się do właściwości towaru, w tym także terminu, w jakim towar ma je zachować. I tu ewidentnie ciała dał przedstawiciel Federacji, bo ten zarzut jest bardzo trudny do obalenia przez producenta. Dlaczego Federacja dała ciała? Nie powołała się na w/w zapis? Z tego co domniemam powyższe stwierdzenie staje w naszej/mojej obronie? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.10.2009 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 Dlaczego Federacja dała ciała? Nie powołała się na w/w zapis? Z tego co domniemam powyższe stwierdzenie staje w naszej/mojej obronie? Pozdrawiam. Dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 03.10.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 Jak dobrze pamiętam już był tego typu wątek na forum. Generalnie ciemne dachówki nie barwione w masie zazwyczaj będą porysowane. Byłem w fabryce Rupp'a oglądać jak się to produkuje i nie widzę opcji, by przynajmniej część nie była porysowana. Do tego dochodzi transport, a jak wiecie dachówki są w pakietach i jedna leży na drugiej bez przekładki. Ja kupiłem w kolorze zbliżonym do masy (miedź), więc zasadniczo nie widzę najmniejszych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diosss 05.10.2009 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Generalnie ciemne dachówki nie barwione w masie zazwyczaj będą porysowane. Byłem w fabryce Rupp'a oglądać jak się to produkuje i nie widzę opcji, by przynajmniej część nie była porysowana. Do tego dochodzi transport, a jak wiecie dachówki są w pakietach i jedna leży na drugiej bez przekładki. Ja kupiłem w kolorze zbliżonym do masy (miedź), więc zasadniczo nie widzę najmniejszych problemów. W Twoim wypadku to był świadomy wybór. Wiedziałeś, że dostaniesz porysowany towar. W moim/naszym przypadku nikt nie wspomniał słowem o tym, że na każdej dachówce będą rysy. Skoro jest to takie oczywiste, to producent powinien umieścić tę informację począwszy od folderu do strony internetowej. Uwaga: nasze dachówki mogą/z dużym prawdopodobieństwem zawierać porysowaną powierzchnią. Jest to wynikiem wdrożonej przez nas technologii produkcji. I nikt nie miałby zastrzeżeń. A tak producent: my o tym wiemy, tylko to nie wpływa na jakość dachówki. Idąc drogą analogii to jak otrzymam nowy porysowany samochód z salonu to też jest ok, rysy są płytki - tylko lakier. Spełniamy wszystkie normy odnośnie emisji spalin, aerodynamiki itp. Po raz kolejny powiem, to jest jakiś żart. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.10.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Właśnie dlatego, moim zdaniem – oczywiście, składając reklamację należy podnieść walor estetyczny, bo jest on jednym z czynników (a często najważniejszym) wpływającym na wybór właśnie takiej a nie innej dachówki. Tu nie ma norm, ani innych ustaleń, na które może się powołać producent. Będzie udupiony, jeśli wykaże się, że np. na „wystawce” nie ma ani jednej dachówki z podobnymi wadami estetycznymi, bo to jest świadome wprowadzanie w błąd inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 05.10.2009 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 W Twoim wypadku to był świadomy wybór. Wiedziałeś, że dostaniesz porysowany towar. W moim/naszym przypadku nikt nie wspomniał słowem o tym, że na każdej dachówce będą rysy. Nie napisałem, że mam porysowany towar, twierdzę jedynie, że na ciemnych dachówkach widać dokładnie każdą rysę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anzys 05.10.2009 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 a jak wiecie dachówki są w pakietach i jedna leży na drugiej bez przekładki. Ja kupiłem w kolorze zbliżonym do masy (miedź), więc zasadniczo nie widzę najmniejszych problemów. hmm ja też kupiłem syriusz 13 "miedź" i każdy poziom dachówek na palecie miał przekładki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 05.10.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 ...jedna (dachówka) leży na drugiej bez przekładki... U mnie dachówki były na palecie w pakietach, a nie układane poziomami. Dopiero pakiety były poukładane jeden na drugim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 06.10.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Witam, Jako, że już zapłaciłem za tą dachówkę, to pojechałem ją jeszcze raz obejrzeć na wystawce w składzie budowlanym (umówiłem się, że jakby co to dostaję zwrot pieniędzy albo zamieniam na inną - np. Robena) Każda jedna dachówka miała dokładnie taką samą rysę - brak angobyZ jednego metra było to widoczne doskonale, z 5 metrów - też, bo o tym wiedziałem. Z daleszej odległości stawało się nie widoczne - do tego dachówka na wystawce ułożona była od samej ziemi - podejrzewam, że na dachu już z 5 metrów byłby problem z dostrzeżeniem tego.Pozedłem jeszcze raz zobaczyć wystawkę Robena i ... postanowiłem nie zmieniać zamówienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diosss 21.10.2009 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Federacja konsumenta odwołała się od ponownej reklamacji firmy Ruppceramika. Czekam na odp. producenta, nie omieszkam zamieścić ją na forum Choć czuję, przez skórę, że ograniczą się do: ,,podtrzymujemy swoje stanowisko'' i żadne wyjaśnienia nie są konieczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 21.10.2009 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 zawsze możesz iść do sądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art1111 22.10.2009 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4671732.htmlhttp://www.uokik.gov.pl/pl/ochrona_konsumentow/spsk/http://prawa-konsumenta.wieszjak.pl/sady/84653,Co-to-sa-stale-polubowne-sady-konsumenckie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pazurek 22.10.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Też mam Rupp Ceramikę w kolorze antracyt.Dachówka jest barwiona w masie, owszem, ale w kolorze brazowym. Antracytem jest pomalowana z góry. Gdybym chciał mieć dach brązowy, nie byłoby problemu. Ja olałem temat reklamacji. W miejscach gdzie dachówka jest cięta porobię zaprawki zwykłą farbą. W miejscach większych odprysków również. Pic polega właśnie na tym, że z dołu nic nie widać, tym bardziej, że przez zimę dach troszkę zaśniedzieje i wszystko się zleje w jeden kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 22.10.2009 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Też mam Rupp Ceramikę w kolorze antracyt. Dachówka jest barwiona w masie, owszem, ale w kolorze brazowym. Antracytem jest pomalowana z góry. Gdybym chciał mieć dach brązowy, nie byłoby problemu. Ja olałem temat reklamacji. W miejscach gdzie dachówka jest cięta porobię zaprawki zwykłą farbą. W miejscach większych odprysków również. Pic polega właśnie na tym, że z dołu nic nie widać, tym bardziej, że przez zimę dach troszkę zaśniedzieje i wszystko się zleje w jeden kolor. Gdyby tak ten producent do partii dachówek dodawał gratis farbkę i instrukcję to byłoby to takie ludzkie podejscie do klienta, no nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniawmuratorze 22.10.2009 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Federacja konsumenta odwołała się od ponownej reklamacji firmy Ruppceramika. Czekam na odp. producenta, nie omieszkam zamieścić ją na forum Choć czuję, przez skórę, że ograniczą się do: ,,podtrzymujemy swoje stanowisko'' i żadne wyjaśnienia nie są konieczne... trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts