Ditu 01.07.2005 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2005 Sa rowniez sztywne metalowe rury SPIRO do wentylacji - wykonane z ocynkowanej blachy. Nie wiem tylko czy takie rury nadaja sie do DGP, ale sadze, ze skoro stosuje sie je do systemow wentylacyjnych, to i do rozprowadzania cieplego powietrza powinny byc dobre.Czy ktos z Was slyszal o systemie DGP zrobionym z takich rur? Sadze, ze powinny byc tanie, ale trzeba je nastepnie ocieplic i zapewne ich obrabianie do latwych nie nalezy. Pozdrawiam, Ditu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ditu 01.07.2005 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2005 Mam w planie budowe systemu DGP, bedzie troche nietypowy wiec chcialbym prosic o rade juz wtajemniczonych w ten temat. Mianowicie...Mam do ogrzania dwa pokoje na poddaszu oraz trzy na parterze. Przewody doprowadzajace powietrze beda dosyc dlugie dlatego z gory przyjalem budowe DGP z wymuszonym obiegiem.Dmuchawe z filtrem oraz system rur chce umiescic w piwnicy (poniewaz mam tam duzo miejsca) i z niej doprowadzac cieple powietrze do wybranych pomieszczen. Takie rozwiazanie wymaga by najpierw do dmuchawy doprowadzic glowny przewod cieplny, a nastepnie za pomoca DGP doprowadzic to cieple powietrze do pokojow.Nawiewy chce umiescic w scianach nad podloga i w zwiazku z tym zastanawiam sie na jakiej wysokosci byloby najlepiej oraz jaki typ kratki wybrac - czy standardowy anemostat, a moze kratke z zaluzjami. Zastanawiam sie rowniez jaka bylaby najlepsza lokalizacja - w ktorym miejscu w pokoju. Z gory dziekuje za opinie, sugestie oraz krytyke. Pozdrawiam, Ditu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 01.07.2005 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2005 Ditu jeśli dasz rury spiro alu to zapłacisz sporo za docieplenie . W wariancie z wentylatorem w takich rurach bedzie spory rezonans , wyjatkowo meczacy w nocy. Jesli taka rura spiro dotyka do np profili sufitowych lub innych twardych elementów powstają dodatkowe dzwieki . Gotowe rury do DGP posiadają naciecia tłumiace odgłosy pracy wentylatora . Ostatnio pracuje w budynku z wentylacja mechaniczną gdzie zastosowano rury ze stali ocynkowanej .....ale dudni. Rury spiro alu są tłuste od oleju jak dostana kilkadziesiat stopni to w całym domu pachnie "frytkami". Rury spiro alu lub z blachy gładkiej sa jednak czesto stosowane w systemach DGP grawitacyjnych, poprostu posiadaja mniejsze opory przepływu. pozdrawiam Darek B http://www.kafle-kominki.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 01.07.2005 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2005 Wyloty ciepła na wysokoasci 30-40 cm od podłogi . Lepsze sa anemostaty [ najlepiej z pokretłem ], kratki potrafia sie zacinać. Jak wentylator dasz w piwnicy to termostat w kominku!!! Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ditu 01.07.2005 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2005 Darek, dzieki info.Co do rezonansowania rur spiro z glachy-ocynk to jak najbardziej sie zgadzam... bez specjanych kroccow elastycznych bedzie dudnilo. Pracowalem kiedys w zakladzie produkujacym sysemy wentylacyjne wiec na temacie troche sie znam. Kazda dmuchawa czy inne urzadzenie wentylacyjno-klimatyzacyjne musialo byc podlaczana do kanalow wentylacyjnych za pomoca wspomnianych kroccow elastycznych. One sa z tworzywa sztucznego i zapewne nie nadaja sie do wspolpracy z kominkiem gdzie temp sa bardzo wysokie. Jednakze ze wzgledu na gladka powierzchnie, czytaj: mniejsze opory przeplywu powietrza, sadze ze blaszane rury spiro to wciaz dobre rozwiazanie dla DGP grawitacyjnego.Trzeba oczywiscie zrobic mala kalkulacje oplacalnosci czyli policzyc ile kosztuje metr biezacy takiej rury plus jej ocieplenie. Darku, polecasz anemostaty tymczasem zastanawiam sie czy to jest dobre rozwiazanie dla nawiewu sciennego. Czy zasada pracy anemostatu nie spowoduje, ze strumien cieplego powietrza "przyklei" sie do sciany i powedruje do sufitu? Efekt ogrzewania zapewne jakis bedzie ale sadze, ze kratka bylaby lepsza. Ustawiona w dobrym miejscu moze tworzyc zawirowania powietrza (ped z nawiewu + grawitacja masy cieplego powietrza) nagrzewajac pomieszczenie w miare jednakowo, a nie punktowo - sufit. Zastanawiam sie rowniez nad zainstalowaniem nawiewu w podlodze, tuz przy kaloryferze, pod oknem. Taki nawiew dzialalby jak grzejnik kanalowy. Co o tym sadzicie? Pozdrawiam, Ditu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 02.07.2005 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2005 Kratki zamykane potrafią sie "zacinać " . Przy systemie grawitacyjnym cieplo i tak idzie do sufitu . Jesli dasz wentylator to przy odpowiednich kratkach ukierunkujesz strumień powitrza . Sprawdz czy tłoczone ciepłe powietrze nies powoduje że np w sypiali zamiastm tradycyjnych mebli powstana " latające posłania" .... albo przeciagi ... Anemostat rozprzsza strumień ciepła . Napewno za wentylatorem powina byc rura-wyciszacz z elastycznego materiału. Darek B http://www.kafle-kominki.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.10.2006 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 ciekawy wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 30.10.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 a ja myslałe ze to prosta sprawa , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angi 30.10.2006 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Powiedzcie mi prosze, kiedy się rozprowadza DGP na jakim etapie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 30.10.2006 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 angi: rury rozprowadza się wtedy kiedy sa potrzebne ale ich przebieg i rozwiązanie projektuje sie jak najwczesniej aby uniknąc kucia ścian i podłóg - w zalezności skąd i dokąd ma trafiac powietrze pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 30.10.2006 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 multigad: wydaje sie, że społeczeństwo tego zacnego tematu nie do końca pojęło ważkośc punktu trzeciego Twojego wywodu - recyrkulacja! Czy nie mógłbyś, z racji posiadanych licznych doświadczeń, wyjaśnić dlaczego WLOTY są równie ważne jak punkty WYLOTU gorącego powietrza i jaki to ma wpływ na uzyskanie naturalnego efektu mieszania sie powietrza w całym domu? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 30.10.2006 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Wykonałem własnoręcznie nie tylko DGP grawitacyjną ale również i dystrybutor. Dystrybutor zrobiłem ze zwykłej blachy ocynkowanej wyciętej na pożądany wymiar i połączonej nitami zrywalnymi. Rury podłączyłem do gotowych, również przynitowanych flansz. Całą wiedzę posiadłem wertując to forum. Gorące powietrze poprowadziłem zwykłymi rurami spiro fi 100 tylko tam gdzie było to konieczne owiniętych watą mineralną. Jeden odcinek który został zalany w podłodze wykonany jest z kształtek prostokątnych. Początkowo obawiałem się czy rury spiro nie będą zbyt gorące ale praktyka pokazała ze są tylko dobrze ciepłe. Sprawdzałem to własnoręcznie bo kominek jeszcze nie obudowany. Powietrze przesyłam do czterech pomieszczeń na poddaszu (wylot 25 cm nad podłogą lub bezpośrednio w podłodze) jednego na parterze (wylot pod sufitem) no i salon gdzie znajduje się kominek. Cały dom wykonany w konwencji otwartych przestrzeni tak więc obieg powietrza jest prawie swobodny. Powietrze do kominka doprowadzone jest rurą fi 200 bezpośrednio z czerpni na zewnątrz. Instalacja świeżego powietrza wykonana została na etapie fundamentów. Wylot świeżego powietrza z przepustnicą usytuowany jest tak by część powietrza kierowała się bezpośrednio do spalania a część do dystrybutora skąd po ogrzaniu rozchodzi się po domu. Ogrzewam 170 sqm z bardzo dobrym skutkiem. Wkład Tarnava 18 kW. I jeszcze jedno. Dom stoi w lesie z dala od hałasów i kominka też nie słychać bo grawitacyjny. W nocy panuje idealna wręcz cisza przerywana tylko chrapaniem psa (bo swojego nie słyszę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 31.10.2006 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 ppp.j:a skąd czerpiesz powietrze do ogrzewania pomieszceń na górze (nie do spalania!). To jest właśnie recyrkulacja: jesli umieścisz czerpnię w takim miejscu gdzie powietrze samo by nie doszło to wymusisz w ten sposób jego przepływ z nawiewników ciepłego powietrza do czerpni korzystając z efektu pompy 'cieplenej' jakim jest nagrzany kominek. Efekt będzie super!pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angi 31.10.2006 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 angi: rury rozprowadza się wtedy kiedy sa potrzebne ale ich przebieg i rozwiązanie projektuje sie jak najwczesniej aby uniknąc kucia ścian i podłóg - w zalezności skąd i dokąd ma trafiac powietrze pozdrawiam A gdy domek juz stoi w stanie surowym zamkniętym robiona jest teraz elektryka to co teraz, trzeba kuć tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 31.10.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 ppp.j: a skąd czerpiesz powietrze do ogrzewania pomieszceń na górze (nie do spalania!). To jest właśnie recyrkulacja: jesli umieścisz czerpnię w takim miejscu gdzie powietrze samo by nie doszło to wymusisz w ten sposób jego przepływ z nawiewników ciepłego powietrza do czerpni korzystając z efektu pompy 'cieplenej' jakim jest nagrzany kominek. Efekt będzie super! pozdrawiam Przyznam ze trochę nie łapię pytania. Napisałem tak. Powietrze do kominka doprowadzone jest rurą fi 200 bezpośrednio z czerpni na zewnątrz. Instalacja świeżego powietrza wykonana została na etapie fundamentów. Wylot świeżego powietrza z przepustnicą usytuowany jest tak by część powietrza kierowała się bezpośrednio do spalania a część do dystrybutora skąd po ogrzaniu rozchodzi się po domu. Tak wiec powietrze "wlata" czerpnią na zewnątrz domu a "wylata" kod kominkiem. Wylot jest tak usytuowany że część świeżego ale i zimnego powietrza idzie do spalania a część poprzez dystrybutor po ogrzaniu jest rozprowadzane po domu. Oczywiście do spalania zużywane jest również powietrze z pomieszczenia w którym znajduje się kominek i to wymusza recyrkulację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 31.10.2006 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 angi: jesli dzięki przewidywaniu możesz uniknąć kucia to tylko Twoje szczęście. Jeśli teraz masz juz stan surowy to pomyśl co by było gdybyś juz rozpoczynał wykańczanie i dopiero wówczas wpadłbyś na pomysł prowadzenia kanałów - zawsze to jakies pocieszenie Nie zawsze wszystko udaje sie wyjasnić zawczasu: może masz np przewidzianą gruba warstwę ocieplenia w podłodze i możesz położyć kanały w tej warstwie? Ja u siebie miałem 18 cm więc połozyłem tam mase instalacji pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 31.10.2006 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 ppp.j:aby poprawić cyrkulacje powietrza w pomieszczeniu czasami warto umieścić czerpnię do powietrza kierowanego do ogrzania od kominka gdzieś z dala od samego kominka - uzyskuje sie wówczas efekt lepszego bo kierunkowego przepływu powietrza w pomieszczeniu. U mojego znajomego wlot powietrza został umieszczony po przeciwnej stronie salonu (przewody poprowadzone w posadzce a wlot na dole w ścianie) a wyloty na górze kominka -co wywołuje ładny wymuszony przepływ ogrzanego powietrza przez cały salon a nie tylko od góry kolumny kominka do jego podstawy. U mnie wlot powietrza jest umieszczony za ścianą przy której stoi kominek w podobnym celu. Jesli w Twojej instalacji gorące powierze dostarczane jest do pomieszczeń na górze to gdzie powinien być wlot do kominka aby ogrzewany był również salon?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 31.10.2006 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Absolutnie się z Tobą nie zgadzam. Świeże powietrze należy doprowadzać tak by nie schładzać pomieszczenia. Dlatego wylot świeżego powietrza należy umieszczać w takim miejscu by natychmiast się ogrzewało i ogrzane świeże powietrze było rozprowadzane po domu. Mamy wówczas efekt grzania i wentylacji. U mnie powietrze ogrzewające pomieszczenie w którym jest kominek jak na razie swobodnie się przemieszcza bo jeszcze nie mam skończonej obudowy. Docelowo będzie z wylotu świeżego powietrza przechodziło obok dystrybutora do okapu, tam będzie się ogrzewało od rury dymowej, zewnętrznej strony dystrybutora i rur spiro i będzie wychodziło na salon ozdobną kratką wentylacyjną. Mam nadzieję że to już niedługo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 31.10.2006 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 ppp.j mam wrażenie, że nie zgadzasz sie nie tyle ze mna ale z zaleceniem aby nie mieszać ze soba systemów wentylacji i ogrzewania W Twoim rozwiązaniu powietrze wykorzystywane do nagrzewania pobierasz częściowo z zewnatrz (piszesz, że z rury fi 200 część idzie na spalanie a część do ogrzewania) co oznacza, że połaczenie pomiedzy rurą fi200 a wlotem do spalania w kominku i wlotem do ogrzewania od kominka jest jakąś forma rozdzielacza (trójnika). Nie wiem czy ten 'rozdzielacz' strumieni powietrza jest połaczony z salonem czy jest szczelny. Od tego moze zależeć zachowanie sie systemu w momentach kiedy w salonie chwilowo zapanuje podcisnienie. Twój pomysł jest fajny bo chciałbys dogrzewać powietrze zasysane z zewnatrz do wentylacji ale czy może zastanowiłes się co bedzie dogrzewać powietrze zasysane jesli nie bedzie działa kominek? Czy będzie zasysyane zimne powietrze? A jak będzie dostarczane świeże powietrze w lecie, jesienia i wiosna? Zazwyczaj w takich sytuacjach stosuje sie rekuperator ale nie wspominasz o tym. U siebie przewiduję osobne doprowadzenie powietrza do spalania, osobna instalacje wentylacji wymuszonej z rekuperatorem. A dodatkowo system DGP podłaczam do instalacji wentylacji wymuszonej za rekuperatorem aby skorzystać z systemu rozprowadzenia powietrza. I ponieważ powietrze dla potrzeb DGP musi byc skąś pobierane to czerpnie umieściłem w miejscu gdzie dodatkowo wspiera równomierność rozpływy ciepłego i świeżego powietrza pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 01.11.2006 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2006 WojtekSzJeżeli wrócisz do mojego pierwszego postu w tym temacie to zauważysz że mam DGP grawitacyjne a więc żadnych wentylatorów, rekuperatorów i innych zagłuszaczy tylko sama fizyka. Co do doprowadzenia w okolice kominka świeżego powietrza to wlot jest tak usytuowany że strumień powietrza sam się rozdziela. Co do powstania podciśnienia w salonie to nie bardzo widzę co mogłoby je wytworzyć. Jeśli jednak by w jakiś sposób powstało to przewód doprowadzający świeże powietrze, przed kominkiem, pod podłogą rozdziela się na trzy. Jedna odnoga idzie do kominka, druga do kuchni kaflowej (mieszkam w lesie obok wsi a więc taką typowo wiejska kuchnię na drewno sobie zafundowałem) a trzecia do kotłowni z piecem gazowym i zasobnikiem CWU. Jeśli i ten układ by nie zrównoważył wypływu zimnego powietrza to jak również już wspomniałem na końcu przewodu zasilającego wstawiłem przepustnicę którą mogę zamknąć wlot powietrza prawie całkowicie. Jednocześnie zwracam Ci uwagę na niekonsekwencję Twoich wypowiedzi. W poprzednim poście sugerowałeś umieścić wypływ świeżego powietrza z dala od kominka a teraz martwisz się że zimne powietrze może wypływać z pod kominka. Co do wentylowania domu to ogrzane powietrze z DGP rozprowadzane jest po domu i to jest jakby wartość dodatkowa ale system wietrzenia jest typowy czyli taki jakby nie było kominka w ogóle. Zgadzam się że jest to trudne do wykonania ale mnie się udało i działa doskonale. Wracając do podstawowego pytania jakie zadał bart_us wykonanie DGP samodzielnie jest możliwe z dobrym efektem, tylko trzeba wszystko dokładnie przemyśleć i posiłkować się fizyką oraz mechaniką płynów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts