Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy Ktoś wykonywał sam DGP.

Recommended Posts

ppp.j

pomysł na system bez silników i dodatkowych urządzeń jest bardzo interesujący ale nie moge go zastosować bo mam dom parterowy i dość rozległy więc nie mogę liczyc ani na DGP bez wentylatora ani na czystą wentylacje grawitacyjną :( - a już szczególnie w lecie.

Tym niemniej studiowałem takie rozwiązania i stąd moje uwagi. Generalnie jesli Twoje rozwiązanie działa to należy sie cieszyć :). Dalsze uwagi dla wyjasnienia aby i inni rozumieli o czym dyskutujemy:

1. podciśnienie w salonie - typowym powodem jest właczenie okapu nad kuchnią co powoduje silne podciśnienie w kuchni i pomieszczeniach przyległych w tym - zazwyczaj i salonie

2. zastosowanie w systemie zasilania powietrzem podziału na kilka mniejszych strumieni (do kominka, do ogrzewania i do kotła) powoduje że jesli w okolicach otworu dla powietrza do ogrzewania - mającego styczność z salonem - pojawi sie podciśnienie to powietrze z rury doprowadzającej będzie wysywane ale ponieważ średnica otworu doprowadzającego jest wieksza niz dowolnego z dwóch pozostałych (do kotła i do kominka do spalania) to pewnie raczej pociągniete zostanie powietrze z podwórka. Lepiej aby tak było bo w przeciwnym razie istnieje niebezpieczeństwo zasysania spalin z kominka i pieca do salonu a to juz duzy problem. Dlatego właśnie zalecane jest szczelne odseparowanie powietrza doprowadzanego do spalania od przestrzeni salonu.

3. niekonsekwencja - raczej niezrozumienie :). W Twoim rozwiązaniu priorytetem było doprowadzenie pow do spalania a przy okazji zasilenie powietrzem systemu DGP. Jesli nie byłoby tego doprowadzenia do ogrzewania DGP (a tylko do spalania w kominku i kotle) to powietrze do ogrzewania zasysane byłoby z salonu przej jakis otwór w okolicach pewnie dołu kominka. Ponieważ prawie na pewno masz na górze kominka otwór przez który wydostaje sie ciepłe powietrze - zwany otworem dekompresyjnym - to aby uniknąć sytuacji kiedy gorące powietrze wylatuje na górze kominka a zasysane jest bezposrednio pod spodem przez co reszta salonu jest nieogrzewana, to wówczas zaleca sie aby otwór zasysający przeniesc gdzieś indziej, jak najdalej od kominka. Nie wiem jaki masz dokładnie kominek ale ja mam Jotula o mocy 15kW i dla niego powierzchnia przekroju zasilania powietrzem dla potrzeb DGP z przepływem swobodnym to 750cm2 a wylotu ok 1000cm2. Takie duże przekroje gwarantuja na tyle swobodny przepływ powietrza, że jego ilość odbierze ciepło z płaszcza kominka i ten nie nagrzeje sie zbyt mocno. Oczywiście zastosowanie turbiny pozwala zmniejszyc te przekroje ale wspominałeś że takowej nie masz. Jesli tak to pewnie musisz mieć całkiem spory otwór zasysajacy powietrze również z salonu a wtedy rozważania o recyrkulacji sa jak najbardziej w mocy.

4. samodzielne wykonanie DGP jest jak najbardziej mozliwe bo nie święci garnki lepią - ważne aby wiedzieć jakich błedów unikać a mozna zrobić bardzo fajny system - czesto lepszy niz niejeden tzw profesjonalny. Niestety fizyka zazwyczaj nie jest ulubionym przedmiotem w szkole a mechanika płynów na uczelni :)

z fizycznym pozdrowieniem bo ja też bardzo lubię fizyke :)

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jeśli chcesz zrobić samodzielnie DGP i do tego bez wentylatora to warto pamiętać o zapewnieniu

1. podciśnienia w miejscu jak najbardziej zbliżonym do miejsca gdzie masz podgrzewać - umieść tam wloty do obiegu7 powietrza grzewczego (nie pod kominkiem ale właśnie w pokojach gdzie ma dotrzeć ogrzewanie lub w dalekim kącie salonu)

2. niskich strat ciśnienia po drodze DGP - jak najdłuższy pierwszy odcinek pionowy , potem łuki o dość dużych promieniach, większe średnice przewodów zmniejszają straty ciśnienia

pozdrawiam

Prosze o porade w temacie:

chcialbym u siebie zrobic DGP ,ale mam akurat takie usytuowanie kominka, ze do najdalszych dwoch pomieszczen mam odleglosc 14-15m (dosc rozlegla parterowka) Czy w ogole sa szanse aby tam cieple powietrze jeszcze dolecialo?

Pytalem jednego wykonawce - stwierdzil ze watpliwe, ale sprobowac mozna :o a ja bym wolal nie eksperymentowac. Czy ktos z Was ma ( slyszal) o tak dlugich liniach? Czy alternatywa to tylko plaszcz wodny?

pozdrawiam

alternatywa jest DGP z wentylatorem napędzającym powietrze i wówczas możesz rozporpwadzic bez problemów na te 12..15m od kominka. Powietrze aby krażyło i transportowało energię musi nmieć mozliwość swobodnego przepływu a wszelkie opory musi pokonywac za pomocą wentylatora (takimi oporami moga byc np przymkniete drzwi do sypilani)

pozdrawiam

• 4 months później...

pierwsza zimę (bardzo ciepłą) przemieszkałem bez DGP, ale przed następną chyba jednak to zainstaluję, bo w salonie jest b. ciepło, piec się wyłącza, a sypialnie ziiimne

mam jeszcze jedną wątpliwość: prawdopodobnie wybiorę turbine o wydajności 600m3 i mam wątpliwości o przeciągi w salonie, ponieważ całe te 600m3 będzie musiało być pobrane u dołu kominka - czy u Was nie ciągnie zimne powietrze po nogach w salonie??

Witam, mam dwa pytania:

1. dla użytkowników DGP, czy przy otworach wentylacyjnych przez które wydobywa sie ciepłe powietrze widać jakieś zabrudzenia. Jeśli tak, to po jakim czasie użytkowania i czy rzucają sie w oczy.

2. drugie pytanie dotyczy bardziej rozwiązania mojego problemu. Jestem na etapie budowy, moim głównym źródłem ciepła będzie Eko groszek, w salonie chciałem postawić kominek i teraz nie wiem, pod jaka instalację mam go przystosować, czy pod DGP czy pod płaszcz wodny. Czasami w zimowe wieczory nie ukrywam ze będę palił w kominku i pomyślałem że skoro już będę palił to niech te ciepło zostanie jeszcze jakoś spożytkowane. Co o tym myślicie i który z wariantów polecacie a być może jest jeszcze jakieś inne rozwiązanie godne polecenia.

Pozdrawiam

• 3 years później...
A ja mam takie pytanie: mam koło szybu spalinowego do kominka przytulony szyb wentylacyjny. Za ścianą z kominkiem mam pomieszczenie w którym zamontuję kratki z kanałami doprowadzającymi powietrze do ogrzania. powietrze do spalania mam doprowadzone z dworu rurą fi200. Kratki z doprowadzeniem chcę umieścić za ścianą w celu wymuszenia obiegu. A teraz zastanawiam się gdzie umieścić kratkę z szybu wentylacyjnego z boku kominka w dekompresji czy również za ścianą? Wylot ciepłego powietrza planuję na przedniej ścianie obudowy kominka.