MonikaVIOLA 11.06.2005 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2005 KOCHANI! JESTEM W TRAKCIE ZAKUPU DOMU, TROSZKĘ JUŻ NA TEMAT OPŁAT CZYTAŁAM, ALE NADAL JEST TO DLA MNIE MGLISTE...CZY BĘDĘ MUSIAŁA ODPROWADZIĆ PODATEK OD WZBOGACENIA? JEŚLI TAK TO ILE PROCENT? POZDRAWIAMMonikaVIOLA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 15.06.2005 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 KOCHANI! JESTEM W TRAKCIE ZAKUPU DOMU, TROSZKĘ JUŻ NA TEMAT OPŁAT CZYTAŁAM, ALE NADAL JEST TO DLA MNIE MGLISTE... CZY BĘDĘ MUSIAŁA ODPROWADZIĆ PODATEK OD WZBOGACENIA? JEŚLI TAK TO ILE PROCENT? POZDRAWIAM MonikaVIOLA Podatek od wzbogacenia został zastąpiony podatkiem od czynności cywilnoprawnych (PCC). Dla kupna/sprzedaży nieruchomości wynosi 2%, ale liczy się go od wartości, a nie od ceny. Więcej w Dz.U. z 2000r. Nr86, poz.959 z późniejszymi zmianami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silus 15.06.2005 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 Czy to oznacza że przed sprzedażą/kupnem konieczna jest wycena nieruchomości??Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 15.06.2005 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 Nie ma obowiązku zatrudniania rzeczoznawcy, nieruchomość możesz sam wycenić, ale urząd może to zweryfikować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silus 15.06.2005 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 Najlepiej zapytam się na przykładzie. Chce kupić działkę i w związku z tym że sprzedający pilnie chce ją sprzedać obniża cenę. Działkę wartą powiedzmy 50000 sprzedaje za 30000. Zapłace podatek od 30000, ale urząd może podważyć tą wartość i powidzieć że mam zrobić wycenę i zapłacić od rzeczywistej wartości?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 15.06.2005 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 Duże prawdopodobieństwo, że własnie tak zrobią. Tylko nie będą powoływać rzeczoznawcy tylko Ci wyliczą ile według nich była warta ta działka w momencie zakupu i doliczą podatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.06.2005 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 maja na to 5 lat i w momencie weryfikacji dowala odsedki od dnia zakupu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rytunia 19.06.2005 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2005 boskoi jak tu cieszyć się z okazji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts