Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co najszybciej robi??

Recommended Posts

Witam forumistów :smile:

Mam następujący problem, otoz chcę w tym roku zacząć wykańczanie domu i zastanawiam się jak to zrobić.

Czy wstawić okna, później elektryka, hydraulika itd.Ponieważ mam strop filigranowy nie mogę kłaść kabli na suficie bo nie będą nigdy tynkowane, muszę wejść z nimi na górę i po posadzce do miejsca gdzie ma być lampa i w dół.ale kiedy elektryk zrobi mi instalację, to muszą być ścianki działowe do góry.Tych z kolei nie chciałbym robić przed posadzkami z tego względu,żeby za dziesięć lat jak będę przestawiał te ścianki, podłogi były równe(posadzkę chciałbym wylać od razu na całej powierzchni i dopiero ścianki ) Mało tego, żeby wylać posadzki do góry muszę w nich rozprowadzić hydraulikę,później dopiero posadzki i ścianki-a co z elektryką w tych ściankach?

Nie wiem czy czegoś nie pokręciłem, ale jak to pogodzić?

P.S. Jak Wy robicie takie fajne minki:smile:

Pacul, a jak chcesz zrobić rurki elekt. w ściankach, których nie masz? Zwykle najpierw robi się ścianki, potem instalacje, wylewki, a okna lepiej mieć wstawione przed instalacjami, bo Ci wyrwą kable z tynku tak jak mi! Instalacje z miedzi dobrze od razu osłaniać izolacją (szarą!), przynajmniej miedź sie nie "świeci" na ścianach i nie kusi. Jeśli ktos chce później przestawiać ścianki działowe, to i tak musi rwać część podłogi, chociażby listwy przypodłogowe, i potem na styku uzupełniać i wyrównywać poziomy. A swoją drogą zastanawia mnie dlaczego już teraz przewidujesz przestawianie ścianek?

PS. Minki są w FAQ-u :grin:

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Alanta dnia 2002-01-15 10:26 ]

Alanta,tak się robi kiedy trzeba wykonać wylewki. Rozprowadza się peszla w warstwie podłogowej, natomiast instalację elektryczną wykonuje się później.

Natomiast co do złodziei, to rzecz gustu-jedni wolą stracić przewody ze ścian, inni okna. Robiąc instalację elektryczną u siebie, prowadziłem ją w głębokich bruzdach, i na koniec każdego dnia zamurowywałem wykonany fragment instalacji.

Cześć.

W moim przypadku na pewno zrobię najpierw okna, później elektrykę, tynki i hydraulikę.To tyle jeżeli chodzi o dół, ale co z górą?

Tutaj właśnie problem. A dlaczego by nie zrobić wylewek na jednym poziomie, byłoby super. I tak trzeba zrobić wylewki, więc chciałbym to zrobić na jeden raz, tylko ta hydraulika i elektryka do góry mnie dobija, nie wiem jak to pogodzić.

A może do góry powyprowadzać kable na ścianki kolankowe w miejscu docelowym ścian działowych i po wylewce górnej poprowadzić w ścianach działowych?Można tak?

A tak na marginesie, to moim zdaniem rurki prędzej "pójdą" niż okna, ale cóż reguły nie ma.

Za dotychczasową polemikę dzięki.

pozdrw

Artur

Czy wszędzie u Was tak kradną? Mi, odpukać, nic nie zginęło, a musiałem zostawić stan surowy otwarty + okna dachowe na ponad rok. Szopki mi też nikt nie nawiedził. Teraz jak ruszę z robotą, to planuje jak najszybciej zakwaterować kumpla. Wynajmuje w mojej miejscowości mieszkanie (własne ma 300km dalej) ze względu na pracę. A tak ja będę miał stróża, a on darmowy kąt.

Ja nie wstawiałbym okien drewnianych przed ukończeniem tynkowania i wylewania podłóg. Taka masa wilgoci jaka wtedy się wydzieli może je totalnie wypaczyć. A nie można tego robić jak się nie ukończy kładzenia instalacji. Dlatego najpierw położę instalacje, wykonam mokre roboty a później wstawię okna. Sądzę że dla złodzieji kable czy rurki są mniejszą pokusą niż nowo wstawione okna.

Ścianki działowe będę stawiał z płyt g.-k. Czy sądzicie, że najpierw mam postawić ściankę, a później wylewkę? Co z płytą g.-k.? Czy nie wchłonie wilgoci z wylewki? Też mi się wydaje, że lepiej zrobić jedną równą wylewkę, a dopiero później ustawiać ścianki działowe i rozprowadzać elektrykę.

Jesi masz scianki z g-k to wtedy konstrukcje mozna faktycznie przykrecic do wylewki i ciezar takie scianki obciazajace warstwy wykonczeniowe jest niewielki. ale jesli jest to scianka z cegly to tylko na plycie konstrukcyjnej a wylewka do niej dochodzi.

Wiecie ca nastaly takie czasy ze wszystko kradna, nawet sznury od bielizny

Na samym poczatku budowy ukradli mi i trzem moim sąsiadom(z którymi budowaliśmy fragment sieci energetycznej) skrzynki elektryczne ze słupów (szare skrzynki, w którech miały być liczniki oraz białe skrzynki z gnizadami). Później każdemu z nas po dwie wanny (do miesznia wapna, zbiornik na wodę, itp)!

Ostatnio odwiedzili nas wandale! Sąsiadowi złośliwi potłukli 20 pustaków Porothermu (z zafoliowanej palety!!!) a u mnie zerwali rynnę na garażu i ją połamali! (oczywiście nie obyło się bez wizyty wewnątrz i zabawy z oknami połaciowymi!!!).

Na szczęście w jednym oknie uszkodzili tylko kostkę plastikową, którą da się wymienić na nową!

Ciekawe co będzie dalej? Aż się boję tam wprowadzać!

Dlatego chyba najpierw wstawię okna, później hydraulika i wylewki, poźniej ścianki z płyt g.-k. i dopiero elektryka i tynki.

Jeśli coś nie tak, to dajcie znać!

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Krzysztof dnia 2002-01-17 14:06 ]

aaa jescze jedno przestrzegam wszystkich co sa na etapie kladzenia okien polaciowych - dachowych

jezeli macie pokrycie z dachowki aby ochronic swoje wymazone okna zalecam polozenie w tym samym dniu tyle poszycia aby zakrych miejsca mocowan okna do dachy poniewaz ja zostawilem na noc okna zamontowane ale niestety nie zdazylem juz ich obrobic kolnierzami i oszyciem i nastepnego dnai bylem juz jakie 6 tys zl w plecy

przyszli i sobie bezzwrotnie pozyczyli ehhhh szkoda gadac

P.S. Musialem sie wyzalic bo ostatnio to same jakies kl;eski :\ :grin:

Kolejnośc robót na ten rok to dachówka(na razie mam deski + papa) i okna , pożniej elektryka itd Zresztą wszystko zalezy od kasy robić się bedzie to na co starczy $$$.

W moim rejonie kradzieze zdarzają sie okresowo, kilka tygodni spokoju (jak policja patroluje) a pózniej sąsiedzi mówia ze mieli włamanie. kradną wszystko: okna, cement, cegły Sąsiadowi wyparowała np betoniarka, innemu pręty zbrojeniowe. Ja jak narazie (odpukać w niemalowane...) nie miałem "przyjemnosci" ich gościć. Działke mam ogrodzoną a obok sąsiad co pilnuje.

Pozdrawiam Pirat

Montaz rolet to dobry patent, dorze byloby miec czasowy wlacznik i wylacznik produ ktory by sie w nocy palil (oczywiscie jak sa okna).

No mozna tez zostawic napoczeta butelke wodki ze srodkami przeczyszczajacymi a potem szukac zlodzieja na pogotowiu. Jak znalezc:

Gosc najbardziej odwodniony jest zlodziejem.:smile:

Ale na nich nie ma sposobu jak sie upra to i tak wejda, ale wandale sa najgorsi.