lullabysta 14.01.2002 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2002 Witam forumistów Mam następujący problem, otoz chcę w tym roku zacząć wykańczanie domu i zastanawiam się jak to zrobić. Czy wstawić okna, później elektryka, hydraulika itd.Ponieważ mam strop filigranowy nie mogę kłaść kabli na suficie bo nie będą nigdy tynkowane, muszę wejść z nimi na górę i po posadzce do miejsca gdzie ma być lampa i w dół.ale kiedy elektryk zrobi mi instalację, to muszą być ścianki działowe do góry.Tych z kolei nie chciałbym robić przed posadzkami z tego względu,żeby za dziesięć lat jak będę przestawiał te ścianki, podłogi były równe(posadzkę chciałbym wylać od razu na całej powierzchni i dopiero ścianki ) Mało tego, żeby wylać posadzki do góry muszę w nich rozprowadzić hydraulikę,później dopiero posadzki i ścianki-a co z elektryką w tych ściankach? Nie wiem czy czegoś nie pokręciłem, ale jak to pogodzić? P.S. Jak Wy robicie takie fajne minki:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 15.01.2002 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2002 Najpierw instalacja hydrauliczna i rurki na instalację elektryczną, potem wylewki, ścianki, instalacja elektryczna. Okna-po zakończeniu prac tynkarskich (najlepiej jak najpóźniej ze względu na złodziei). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 15.01.2002 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2002 Pacul, a jak chcesz zrobić rurki elekt. w ściankach, których nie masz? Zwykle najpierw robi się ścianki, potem instalacje, wylewki, a okna lepiej mieć wstawione przed instalacjami, bo Ci wyrwą kable z tynku tak jak mi! Instalacje z miedzi dobrze od razu osłaniać izolacją (szarą!), przynajmniej miedź sie nie "świeci" na ścianach i nie kusi. Jeśli ktos chce później przestawiać ścianki działowe, to i tak musi rwać część podłogi, chociażby listwy przypodłogowe, i potem na styku uzupełniać i wyrównywać poziomy. A swoją drogą zastanawia mnie dlaczego już teraz przewidujesz przestawianie ścianek? PS. Minki są w FAQ-u [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Alanta dnia 2002-01-15 10:26 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 15.01.2002 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2002 Alanta,tak się robi kiedy trzeba wykonać wylewki. Rozprowadza się peszla w warstwie podłogowej, natomiast instalację elektryczną wykonuje się później.Natomiast co do złodziei, to rzecz gustu-jedni wolą stracić przewody ze ścian, inni okna. Robiąc instalację elektryczną u siebie, prowadziłem ją w głębokich bruzdach, i na koniec każdego dnia zamurowywałem wykonany fragment instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 15.01.2002 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2002 To fakt, ale trzeba ponownie umawiać elektryka, a z moim to już nie było takie proste...A okna, jeśli są dobrze osadzone (nie na samej piance) trudno wymontować, i unika się w budynku wizyt menelstwa i dzieciarni, którzy z nudów albo dla zabawy potrafią coś zniszczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullabysta 15.01.2002 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2002 Cześć. W moim przypadku na pewno zrobię najpierw okna, później elektrykę, tynki i hydraulikę.To tyle jeżeli chodzi o dół, ale co z górą? Tutaj właśnie problem. A dlaczego by nie zrobić wylewek na jednym poziomie, byłoby super. I tak trzeba zrobić wylewki, więc chciałbym to zrobić na jeden raz, tylko ta hydraulika i elektryka do góry mnie dobija, nie wiem jak to pogodzić. A może do góry powyprowadzać kable na ścianki kolankowe w miejscu docelowym ścian działowych i po wylewce górnej poprowadzić w ścianach działowych?Można tak?A tak na marginesie, to moim zdaniem rurki prędzej "pójdą" niż okna, ale cóż reguły nie ma.Za dotychczasową polemikę dzięki.pozdrwArtur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 15.01.2002 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2002 Czy wszędzie u Was tak kradną? Mi, odpukać, nic nie zginęło, a musiałem zostawić stan surowy otwarty + okna dachowe na ponad rok. Szopki mi też nikt nie nawiedził. Teraz jak ruszę z robotą, to planuje jak najszybciej zakwaterować kumpla. Wynajmuje w mojej miejscowości mieszkanie (własne ma 300km dalej) ze względu na pracę. A tak ja będę miał stróża, a on darmowy kąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 16.01.2002 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2002 Ja nie wstawiałbym okien drewnianych przed ukończeniem tynkowania i wylewania podłóg. Taka masa wilgoci jaka wtedy się wydzieli może je totalnie wypaczyć. A nie można tego robić jak się nie ukończy kładzenia instalacji. Dlatego najpierw położę instalacje, wykonam mokre roboty a później wstawię okna. Sądzę że dla złodzieji kable czy rurki są mniejszą pokusą niż nowo wstawione okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 16.01.2002 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2002 To pewnie zależy od regionu robiłam małe rozeznanie na budowach, u nas znikają właśnie rurki, instalacje elekrtyczne, a w następnej kolejności grzejniki i parkiety. Znikające okna są mało spotykane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 16.01.2002 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2002 Dzięki Dave. Masz rację też tak zrobię. Do tej pory nie miałem pewności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof 16.01.2002 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2002 Ścianki działowe będę stawiał z płyt g.-k. Czy sądzicie, że najpierw mam postawić ściankę, a później wylewkę? Co z płytą g.-k.? Czy nie wchłonie wilgoci z wylewki? Też mi się wydaje, że lepiej zrobić jedną równą wylewkę, a dopiero później ustawiać ścianki działowe i rozprowadzać elektrykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 17.01.2002 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2002 Jesi masz scianki z g-k to wtedy konstrukcje mozna faktycznie przykrecic do wylewki i ciezar takie scianki obciazajace warstwy wykonczeniowe jest niewielki. ale jesli jest to scianka z cegly to tylko na plycie konstrukcyjnej a wylewka do niej dochodzi.Wiecie ca nastaly takie czasy ze wszystko kradna, nawet sznury od bielizny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof 17.01.2002 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2002 Na samym poczatku budowy ukradli mi i trzem moim sąsiadom(z którymi budowaliśmy fragment sieci energetycznej) skrzynki elektryczne ze słupów (szare skrzynki, w którech miały być liczniki oraz białe skrzynki z gnizadami). Później każdemu z nas po dwie wanny (do miesznia wapna, zbiornik na wodę, itp)!Ostatnio odwiedzili nas wandale! Sąsiadowi złośliwi potłukli 20 pustaków Porothermu (z zafoliowanej palety!!!) a u mnie zerwali rynnę na garażu i ją połamali! (oczywiście nie obyło się bez wizyty wewnątrz i zabawy z oknami połaciowymi!!!). Na szczęście w jednym oknie uszkodzili tylko kostkę plastikową, którą da się wymienić na nową!Ciekawe co będzie dalej? Aż się boję tam wprowadzać!Dlatego chyba najpierw wstawię okna, później hydraulika i wylewki, poźniej ścianki z płyt g.-k. i dopiero elektryka i tynki.Jeśli coś nie tak, to dajcie znać! [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Krzysztof dnia 2002-01-17 14:06 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 17.01.2002 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2002 No to ci wytłuką okna lub wyłamią drzwi - przecież to dla nich nie problem. Załatw sobie stróża, ostrego psa, lub niech zamieszkają fachowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof 17.01.2002 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2002 Okien nie mam dużo, dlatego też postanowilismy z żoną zamówić razem z roletami! Ponadto, jak już je zamontuję, to chyba tam spędzę kilka nocek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.01.2002 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2002 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snake_ 21.01.2002 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2002 kolejnosc : fundamenty i instalacja wodno kanalizacyjna mury dach okna instalacja elektryczna insdtalacja c.o. tynki i reszta wykonczeniowki Takie jest moje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snake_ 21.01.2002 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2002 aaa jescze jedno przestrzegam wszystkich co sa na etapie kladzenia okien polaciowych - dachowych jezeli macie pokrycie z dachowki aby ochronic swoje wymazone okna zalecam polozenie w tym samym dniu tyle poszycia aby zakrych miejsca mocowan okna do dachy poniewaz ja zostawilem na noc okna zamontowane ale niestety nie zdazylem juz ich obrobic kolnierzami i oszyciem i nastepnego dnai bylem juz jakie 6 tys zl w plecy przyszli i sobie bezzwrotnie pozyczyli ehhhh szkoda gadac P.S. Musialem sie wyzalic bo ostatnio to same jakies kl;eski :\ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 22.01.2002 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2002 Kolejnośc robót na ten rok to dachówka(na razie mam deski + papa) i okna , pożniej elektryka itd Zresztą wszystko zalezy od kasy robić się bedzie to na co starczy $$$. W moim rejonie kradzieze zdarzają sie okresowo, kilka tygodni spokoju (jak policja patroluje) a pózniej sąsiedzi mówia ze mieli włamanie. kradną wszystko: okna, cement, cegły Sąsiadowi wyparowała np betoniarka, innemu pręty zbrojeniowe. Ja jak narazie (odpukać w niemalowane...) nie miałem "przyjemnosci" ich gościć. Działke mam ogrodzoną a obok sąsiad co pilnuje. Pozdrawiam Pirat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 22.01.2002 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2002 Montaz rolet to dobry patent, dorze byloby miec czasowy wlacznik i wylacznik produ ktory by sie w nocy palil (oczywiscie jak sa okna). No mozna tez zostawic napoczeta butelke wodki ze srodkami przeczyszczajacymi a potem szukac zlodzieja na pogotowiu. Jak znalezc: Gosc najbardziej odwodniony jest zlodziejem. Ale na nich nie ma sposobu jak sie upra to i tak wejda, ale wandale sa najgorsi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts