Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Osobiście nie mam przekonania do Stolpawu... A te wypowiedzi w tym mnie utwierdzają.

Sprzedałem kilkaset sztuk tego producenta przez ostatnie lata i nie mam z nimi więcej problemów niż z pozostałymi.

Sprzedałem kilkaset sztuk tego producenta przez ostatnie lata i nie mam z nimi więcej problemów niż z pozostałymi.

Pytanie tylko ile masz problemów z pozostałymi??

Twoja odpowiedź nie jest precyzyjna.

Nie przekonuje mnie.

Nie mam zamiaru nikogo przekonywać ani precyzować odpowiedzi z dokładnością do 1 sztuki i stosunku reklamacji do trzech miejsc po przecinku z ostatnich 10 lat.

Jeżeli moja odpowiedź, że "nie mam z nimi więcej problemów niż z pozostałymi" jest mało precyzyjna to sorki, innej nie otrzymasz i nie jest to mój problem.:rolleyes:

Stolpaw jest tak zły że nikt nie chce o nim pisać??

Trudno mi oceniać firmę jako całość ale moje skrzydło to porażka na całej linii. Skrzydło nie przetrwało ani jednego okresu zimowego. Corocznie drzwi wyginały się w łuk i wiało mi do domu. Obecnie jestem na etapie wymiany drzwi na nowe po kilku nieskutecznych naprawy. Pierwsza naprawa to wymiana części ramiaka, druga to zwykłe odkształcanie w drugą stronę pod obciążeniem (prostownica/prasownica czy jakoś tak). Całość niekończącej się historii tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?103532-Kto-ma-drzwi-zewn%C4%99trzne-quot-Stolpaw-quot

Stoję przed wyborem drzwi. Nie chcę wydać na nie fortuny i postanowiłem kupić drzwi do max 4000zł. Chodzi o drzwi drewniane. Miejsce docelowe zadaszone dużym balkonem i od strony północno-zachodniej.

Najważniejsze, żeby drzwi się podobały :)

Wybrałem 2, ewentualnie 3 rodzaje, tylko teraz zastanawiam się czy te drzwi są dobrej jakości:

1. Drzwi firmy Agmar model Deon. Za dopłatą wierzchnia warstwa drzwi z dębu, reszta sosna. grubość 68mm

2. Drzwi firmy Wiatrak model nr 28, pełny dąb (podobno, albo coś źle usłyszałem), grubość 66mm

3. Drzwi firmy K&P model F-17. Podobno jakość poprawiła się po dołożeniu przez producenta stalowego profila, podobno od jesieni 2011 stosują takie rozwiązanie.

Czy pionowy ramiak wzmocniony stalowym profilem 40 mm x 4 mm to jest ten stalowy profil wzmacniający "zatopiony" w skrzydle?

Pomóżcie, bo chwilami głowa już mi pęka od tych drzwi. Gdzie nie wejdę (sklep) tam każdy czymś innym handluje i zachwala swoje - wiem to normalne.

...a ja Ci doradzam obejrzeć na żywo drzwi Suwalskiej fabryki CAL.

Mam z tymi drzwiami do czynienia od kilkunastu lat i wiem że jest to bardzo dobry produkt.

Dodatkowym atutem jest nowo wprowadzony ciepły próg z możliwością dokładania poszerzeń dolnych zapobiegających przemarzaniu posadzki pod drzwiami.

Zajrzyj do Cala:

Na pewno w pobliżu swojej budowy znajdziesz dilera. Warto je obejrzeć i porównać z poprzednio wybranymi drzwiami.

http://www.drzwi-cal.pl/za_darmo.html tu jest najnowszy cennik.

Szukasz klasycznego wzoru czy czegoś nowoczesnego??

słyszałem, że CAL jest bardzo porządny, tylko problem w tym, że żaden wzór mi się nie podoba.

Drzwi, które mnie urzekły:

http://www.agmar.biz.pl/content/zdjecia/drzwi_wew/min/16_min.jpg

Są to drzwi firmy Agmar.

na 90% nie będę kładł w tym roku tynku strukturalnego, więc wstawienie drzwi docelowych może odsunąć się w czasie, prawdopodobnie do przyszłego roku, ale chciałbym już coś konkretnie wybrać, żeby za rok nie mieć takiego magla jak w tym roku.

Przestrzegam przed kupowaniem produktow z firmy Perfect Dor, poniewaz kupilem drzwi typu Pekin. 3 pary dzrwi plus oscieznice regulowane. Podczas montazu okazalo sie, ze oscieznice sa niedosc, ze krzywe, to dlugosci pomiedzy wysokoscia boku jednej futryny, a drugiej jest nawet do ok 1,5 cm. Krzywizna oscieznicy jest na tyle duza, ze zeby je zmontowac trzeba uzyc wkretow do drzewa. Z trzech oscieznic jedna byla prosta. Drzwi boje sie nawet rozpakowac. Oczywiscie mozna reklamowac dany produkt pod warunkiem, ze ma sie na to czas, a nie jest sie zmuszonym do wprowadzenia jak najszybciej. Zeruja na tym, ze nie wszyscy maja czas na reklamacje. Dodaje, ze drzwi mialy byc w ciagu 2 tygodni, a byly w ciagu 3 ,5 tygodnia.

To wreszcie zamontowali czy nawet nie rozpakowali?

Czy kolega ma jeszcze coś ciekawego do dodania czy zarejestrował się specjalnie w tym celu, aby nas o tym powiadomić? :cry:

• 2 weeks później...
Witajcie, przywracam bo kwestia niewyjaśniona - jakie drzwi wejściowe, a konkretnie - jaki materiał. Zastanawiam się pomiędzy drewnem a aluminium. Czy mogę liczyć opinie na osoby które wstawiły sobie takie modele już jakiś czas temu? Dzięĸi
Drewno po jakimś czasie może ulec zniszczeniu (przy nieodpowiedniej pielęgnacji) - dlatego bardziej wskazane są drzwi aluminiowe (lub inny metal). Ewentualnie - połączenie, tzn. na drewnianą ramę nałożona jest płyta aluminiowa. Sprawdź np. drzwi od Stolpaw, to dobra polska firma i nie powinni mieć wygórowanych cen.