Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

..

Ja ogolnie mam zle zdanie o stalowkach. Nadaja sie wg mnie do kotlowi, do garazu, do budynkow gospodarczych no i tam, gdzie oczekiwania nie sa zbyt wysokie.

Mam podobne zdanie z tym, że KMT raczej odradzam. Pisałem już o tym w wątku dotyczącym producenta. Moje doświadczenia po 3 latach użytkowania jako drzwi technicznych zewnętrznych - widoczne tandetne wykonanie, emalia odłażąca z szyldów i klamek, zacinający się zamek i niedomykające się drzwi (już raz były poprawiane).

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Xerses - nie zrozumiałeś tego co napisałem.

Chodziło o to że finlandia zawsze pisząc o drzwiach stalowych, pisze tylko o takich właśnie jak Ty opisałeś.

A przecież jest sporo producentów którzy robią dobre drzwi stalowe, aczkolwiek fakt że kosztują one trochę więcej...

Właśnie, niestety za jakoś trzeba zapłacić......................... złotego środka nie ma :)

Nieśmiało chciałbym się przypomnieć. Eksperci i użytkownicy - co warto wybrać?

Ja z kolei zapytam o drzwi zew. do domu energooszczędnego. Drzwi pełne, klasyczne modele. Materiał (drewno, PCV, kompozyty) nie jest dla mnie kluczowy. Ma być ciepło i bardzo szczelnie.

Myślałem o CAL seria Arktyczne oraz o Vikkingach. Oba wg parametrów są OK. I teraz czy w cenie 3 - 4 tys. brać któryś z powyższych, czy znajdzie się coś lepszego?

Pozdr, Łukasz

Cos mi sie zdaje, ze 3-4 tys to arktyczne przekrocza, ale moge sie mylic:) Jesli sa w Twoim zasiegu to polecam. I mimo wszystko bralbym debowe, a nie arktyczne. Co z oszczednosci 20zl /rocznie, jak za 10 -20 lat sosna bedzie juz tak mocno zniszczona i bedziesz chcial ja wymienic na nowa..

Dzięki za info!

A K&P (Fabryka Drzwi)? Większość ich modeli ma 80mm skrzydła w tym 50mm ocieplenia-wygląda nieźle. Warto? Jak się mają do CALi?

No i kwotowo nie są źli :-)

Oglądałem w markecie drzwi Sputnik Teneryfa i stwierdzam, że jako drzwi wejściowe do domu to się one raczej średnio nadają. Wygląd zewnętrzny niby OK ale dokładność wymiarowa i pasowanie poszczególnych elementów pozostawia wiele do życzenia. Uszczelki też są niskiej jakości i na drzwiach z wystawki się poodkleiały. Cena też jest różna, bo najniższa była w Liroj Merlin - 749 zł w promocji, w OBI kosztowały ok. 900 zł a w Praktikerze 1199 zł.
Cos mi sie zdaje, ze 3-4 tys to arktyczne przekrocza, ale moge sie mylic:) Jesli sa w Twoim zasiegu to polecam. I mimo wszystko bralbym debowe, a nie arktyczne. Co z oszczednosci 20zl /rocznie, jak za 10 -20 lat sosna bedzie juz tak mocno zniszczona i bedziesz chcial ja wymienic na nowa..

A Arktyczne nie występuję w wersji dębowej?? Parametry wtedy ciut gorsze ale to ta sama seria...

Występują, ale z gwiazdką, że dąb nie był badany:)

Jeśli sosnowe mają U 0,8 to na dąb trzeba dołożyć nie więcej niż pogorszenie U o 0,2.

Od 1 sierpnia wchodzi nowy katalog CALA i arktyczne sa pogrubione na skrzydle do 90mm. Wygląda to ciekawie:)

Występują, ale z gwiazdką, że dąb nie był badany:)

Jeśli sosnowe mają U 0,8 to na dąb trzeba dołożyć nie więcej niż pogorszenie U o 0,2.

Od 1 sierpnia wchodzi nowy katalog CALA i arktyczne sa pogrubione na skrzydle do 90mm. Wygląda to ciekawie:)

Seria Rycerska też została pogrubiona, podobno od zeszłego tygodnia, bo jak w piątek składałem zamówienie na Mszczuja, to zostałem poinformowany, że będzie już nowy :D

Zamówiłem ostatecznie CAL-owego Mszczuja wysokiego na 220cm z naświetlem bocznym i dla innych zainteresowanych CALami w tej wysokości (w sumie niewielka dopłata) wrzucam ciekawą rzecz, której jakoś w katalogu nie znalazłem wczesniej - drzwi 220cm mają w standardzie ZAMEK LISTWOWY. Montowany bez dopłaty, ale i bez możliwości zmiany na inne.

Mnie to bardzo nie pasuje, ale nie mam już siły ponowne zmiany koncepcji, więc pozostałem przy tym rozwiązaniu...

A czy ktos mógłby mi doradzić, gdzie szukac dobrych drzwi o wys. 234 cm (to wys. otworu)? Szerokości otworu mam 159 cm, chcę skrzydło + doświetle boczne. Czy ktoś robi drzwi o takiej wysokości bez doświetla górnego? nie wiem od czego zacząć poszukiwania dzrwi (oprócz tego, że od forum :-)
a ja mam pytanie odnośnie ceny za drzwi drewniane- byliśmy wycenić drzwi o szer 2,14 m i wysokości 2,17. drzwi 90 cm po bokach dwa naswietla (szyba przejrzysta). drzwi zupełnie proste beż zadnych ozdób czy żłobień,pochwyt, elektrozamek, montaż ,VAT- po rabacie 9 tysięcy ( producent jastrzemski-kobiór). Czy to dobra cena?( słyszałam wiele dobrych opini na temat ej firmy) czy w tej cenie znajdziemy coś lepszgo czy nie ma sensu nawet szukać gdzieś indziej? Dodam, że chcę drzwi drewniane.( byliśmy jeszcze u Wiktorczyka w czarkowie-identyczne drzwi wycenione na prawie 15tys)
a ja mam pytanie odnośnie ceny za drzwi drewniane- byliśmy wycenić drzwi o szer 2,14 m i wysokości 2,17. drzwi 90 cm po bokach dwa naswietla (szyba przejrzysta). drzwi zupełnie proste beż zadnych ozdób czy żłobień,pochwyt, elektrozamek, montaż ,VAT- po rabacie 9 tysięcy ( producent jastrzemski-kobiór). Czy to dobra cena?( słyszałam wiele dobrych opini na temat ej firmy) czy w tej cenie znajdziemy coś lepszgo czy nie ma sensu nawet szukać gdzieś indziej? Dodam, że chcę drzwi drewniane.( byliśmy jeszcze u Wiktorczyka w czarkowie-identyczne drzwi wycenione na prawie 15tys)

Dobra cena zapewniam i nie szukać dalej bo nie ma sensu.

Podajesz tylko wymiary i wyposażenie . Nie podajesz grubości, konstrukcji ani rodzaju drewna z którego mają być wykonane co ma bardzo duży wpływ na cenę . Zainteresuj się firmą Lupol . Nie zrobią co prawda na 2.17 tylko na 2.15 , ale cenę uzyskasz na pewno satysfakcjonującą, a jakość bez zarzutu . Od 11 lat mamy w ofercie i żadnych reklamacji .

TU o cenie decyduje wielkość i jakoś nie widzę, by można było znaleźć coś specjalnie taniego..

A nawet jeśli, to tym bardziej bym nie ryzykowal, bo jak się coś sknoci, to będzie bolało, że drzwi za "10 tys! to bubel"

Witam

Po długich poszukiwaniach i przeczytaniu całego wątku wybrałem dzwi dziadek ( głównie ze względu na ciekawy wzór :D ) . Może mi ktoś dokładnie wyjaśnić na czym polegają różnice w tych zamkach ?

- zamek listwowy ryglowany klamką na dwie wkładki + punktowa blacha zaczepowa + klamka 2-stronna z szyldem kl. „C”

- zamek listwowy ryglowany klamką na dwie wkładki + listwowa blacha zaczepowa + klamka 2-stronna z szyldem kl. „C”

- zamek listwowy „AUTOMATIC” ryglowany kluczem na jedną wkładkę + punktowa blacha zaczepowa + klamka-pochwyt z szyldem kl. „C”

- zamek listwowy „AUTOMATIC” ryglowany kluczem na jedną wkładkę + listwowa blacha zaczepowa + klamka-pochwyt z szyldem kl. „C”

A co mówią w Dziadku? Domyślam się że nie masz koło siebie salonu, w którym mieliby takie drzwi...?

Zamek Automatic - najlepszy do drzwi drewnianych jaki znam.

Blacha listwowa - oznacza że na ościeżnicy, na całej wysokości będzie kawalisko stalowego okucia. Blacha punktowa - tylko tradycyjnie - tam blacha, gdzie zamek.

Kwestia gustu. Złodziej i tak wybierze okno.

jest parę dobrych opinii o dziadku główne na forach. Koło łodzi w zgierzu jest sprzedawca który zajmuje się dziadkiem. Ciężko powiedzieć że to salon :) jedne drzwi mają i wyglądają w porządku. Na co zwrócić uwagę przy oglądaniu drzwi ?

Na antywłamaniu specjalnie mi nie zależy, alarm z powiadomieniem jest a racje że i tak odpukać złodziej zrobi wejdzie jakimś tylnym oknem niż drzwiami.

Na początku chciałem porte, ale oni jakoś olewają drzwi zew. są dwa modele ani słowa o ciepłych listwach na dole, poszerzaniu itp, potem przerzuciłem się na CAL-a, ale niestety żona zobaczyła ten wzór http://www.dziadek.com.pl/images/com_katalog/clients/45_img.jpg i wierci mi drziure o tych drzwiach .

Dziadek w cenniku ma różne dodatki i opcje np poszerzenie drzwi w jednym wymiarze + 10% , w dwóch + 20%, szersza ościeżnica od 130 do 260 zł, zawiasy puszkowe Easy 3D 3 sztuki 360 zł, itp

Jeśli zamek listowy to rozumiem że z blachą na całej wysokości, pisałeś coś wcześniej , albo ktoś inny że zamek listwowy w pewnym stopniu zapobiega wypaczaniu się drzwi ? czy oferowane wzmocnienie w drzwiach tak zwane stalowe stabilizatory też ?

Edytowane przez MMart