Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Które drzwi do 1500 brutto polecalibyście do montażu w domu jednorodzinnym (wewnątrz wiatrołapu)? Zależy mi, aby były jak najcieplejsze.

Póki co udało mi się wyłuskać:

- Gerda TT Plus 58mm

- Delta Special'2 56mm

- Setto Grande 68mm

Które będą najlepsze?

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Proszę powiedzcie mi z jakiej firmy dostępne są drzwi stalowe w kolorze winchester, w standarcie bez dopłaty,a do tego mam otwór 113 cm szer, czyli potrzebuję 100 skrzydła-drzwi do pomieszczenia gospodarczego,pełne bez przeszkleń-jedyne wymagania, to kolor i cena wykluczam chińczyki,ale one mają dziwne wymiary,i w tym kolorze jeszcze nie spotkałam.

Nie wydam za drzwi do takich celów 3 tyś

Z tym kolorem nie ma już raczej problemów. Na pewno wielokrotnie robiłem w KMT, chyba też jest w Wikędzie. Myślę że inne bliższe klientom firmy też go mają.

Spokojnie się zmieścisz w 2-3 tysiącach w zależności od potrzeb.

Jest 90% szans że pierwszy lepszy sklep okienny będzie miał któreś z tych drzwi w ofercie.

Z tym kolorem nie ma już raczej problemów. Na pewno wielokrotnie robiłem w KMT, chyba też jest w Wikędzie. Myślę że inne bliższe klientom firmy też go mają.

Spokojnie się zmieścisz w 2-3 tysiącach w zależności od potrzeb.

Jest 90% szans że pierwszy lepszy sklep okienny będzie miał któreś z tych drzwi w ofercie.

Dwa tyś.to max,jakie chcę wydać przecież to tylko graciarnia-jesteś pewny że przy 100 winchester nie jest problemem?

Gdzie na śląsku Tarnowskie Góry znajdę dystrybutora Wikędu?

Dwa tyś.to max,jakie chcę wydać przecież to tylko graciarnia-jesteś pewny że przy 100 winchester nie jest problemem?

Gdzie na śląsku Tarnowskie Góry znajdę dystrybutora Wikędu?

Pewien nie jestem, bo KMT miało kiedyś ograniczenia dot. możliwości wykonania "setek" w tym kolorze. Ale to było kiedyś - teraz nie jestem na bieżąco z katalogiem. Za drzwi pełne powinieneś się zmieścić w budżecie 1,6-2tys. z montażem. \

Nie wiem gdzie znaleźć w Twojej okolicy. Ale szukałbym albo w necie, albo bezpośrednio w fabryce - krótki telefon do działu sprzedaży z pytaniem o polecenie DOBREGO montażysty w Twoich okolicach załatwi sprawę.

Dokładnie tak, bez bajerów-dzięki wielkie-idę szperać po namiary.Nareszcie konkrety,bo po otrzymaniu oferty firmy Eurosegur na 3300 z montażem to spadłam z krzesła.Byłam w salonie przy okazji wyboru drzwi głównych,i poprosiłam o tanie drzwi do kotłowni nie określiłam marki,i taką wycenę mi podali.

Często montuje się tańsze drzwi główne jak Tobie dali do gospodarczego :). Ktoś poczuł fantazję :). Jak chcesz to możemy podbić cenę i zrobić w najwyższej serii z naświetlami, dostawkami + 5 poszerzeń i wyjdzie z 10 tys co byś się nie czuła że masz jakąś "taniochę" montowaną.

Gdyby nie kolor to do kotłowni nawet jakieś marketówki mogłabyś założyć ale u nich Winchester nie występuje.

Czy poleci ktoś jakieś drzwi wewnątrz-klatkowe do 1000-1200zł z ościeżnicą?

Obejrzyj drzwi PORTA AGAT Plus. One są w cenie od ok. 1000zł w górę (w zależności od wykończenia). W komplecie jest tam ościeżnica, próg i wizjer.

Dźwiękoszczelność to RW= 34dB (zakres 32-36dB).

Za drzwi antywłamaniowe 2 klasy trzeba zapłacić trochę więcej np. z tej samej firmy model OPAL Plus lub KWARC to wydatek od ok.1300 zł (w zestawie z ościeżnicą i metalowym progiem, OPAL także z wizjerem).

STOLBUD Włoszczowa z kolei, ma drzwi wraz z ościeżnicami w cenach:

od ok.1000 zł np. ORION Economic (dźwiękoszczelność Rw = 42 dB),

od ok. 1100zł PRESA (dźwiękoszczelność Rw = 32dB, klasa antywłananiowa 2 lub 3 )

Obejrzyj drzwi PORTA AGAT Plus. One są w cenie od ok. 1000zł w górę (w zależności od wykończenia). W komplecie jest tam ościeżnica, próg i wizjer...)

Jakże różnie podajemy ceny. Bo ja za model "płaski" Agatów powiedziałbym ok 1,5 tys zł. Bo do drzwi potrzebne są jeszcze lepszy próg,wkładki, klamki i montaż..

Za to widzę, ze pojawiły się tańsze niż kiedyś rozwiązania, czyli tańsza futryna z MDF (a wg mnie warto jest dokupić lepszą niż standard), są też tańsze okleiny..

Nie mniej - pozmieniało się na rynku i teraz standard spada. Niestety.

Za średnie drzwi stalowe na klatkę schodową trzeba szacować właśnie od ok 1,5 zł (z montażem). Do 1 tys. trzeba już dobrze kombinować (szukać najtańszych opcji) lub może samemu je zamontować.

Ceny z katalogów, które akurat posiadam (2014)

Nie zajmuję się ani sprzedażą ani montażem drzwi ;)

Edytowane przez moniss
No bo nie które katalogi to takie ulotki marketingowe dla złapania klienta. A że ostateczna cena nie ma nic wspólnego z tą katalogową - no cóż. Z reguły na ostatniej stronie czegoś takiego można przeczytać że podane ceny są orientacyjne i nie stanowią oferty cenowej.

No nie.. ceny z katalogu są ok. W tym wypadku fabryka komponuje sobie jakiś tam w miarę zgrany komplet. Klamki i wkładki nie narzuca, bo każdy może mieć inny gust i potrzeby lub nawet zestaw od starych drzwi:)

Najbardziej istotna jest jednak cena montażu. Fachowa firma za wymianę drzwi do mieszkania bierze 400-500zł i takie kwoty słyszę od 10 lat. TO nie mało i nie osłodzi tego nawet mniejszy VAT jaki się liczy przy sprzedaży usługi.

Eeeetam Fin - gadasz :). Ostatnio wymieniałem drzwi w bloku i wchodząc na klatkę widziałem ogłoszenie "kompletne drzwi z wymianą za 790zł". Zastanawiające jest tylko to dlaczego nie upadłem z drzwiami za 2,5tys które niosłem. Aż serce boli jak widzi się później takich "uszczęśliwionych" ludzi, a na nieszczęście są to zazwyczaj osoby starsze, które wydają prawie 800zł i nie ma poprawy.

Z rozwiązań mikroskopijnie tańszych zobacz:

http://erkado.pl/?lang=pl&page=wewnetrzne_wejsciowe

Minus to ościeżnica z MDF i dość słabe zawiasy, bo skrzydło z wypełnieniem Homalight jest trochę za ciężkie do tego zestawu.

Eeeetam Fin - gadasz :). Ostatnio wymieniałem drzwi w bloku i wchodząc na klatkę widziałem ogłoszenie "kompletne drzwi z wymianą za 790zł". Zastanawiające jest tylko to dlaczego nie upadłem z drzwiami za 2,5tys które niosłem. Aż serce boli jak widzi się później takich "uszczęśliwionych" ludzi, a na nieszczęście są to zazwyczaj osoby starsze, które wydają prawie 800zł i nie ma poprawy.

.

Kiedyś opisywałem mechanizm działania takich firm które wieszają karki typu "Administracja przyjmuje zapisy na drzwi itp" i tego co się składa na cenę 790zł, ale przypomnę:

ekipa wpada ze skrzydłem za max 200zł kupionym na jakiejś masowej wyprzedaży i w pierwszej kolejności próbuje je wepchnąć na starą ościeżnicę.

Jak się nie da, albo klient jest bez krawata ;) (czyli awanturujący się) to zabierają się za wymianę ościeżnicy i wstawiają taką najtańszą blaszaną z marketu, za 55zł. Do tego klamka plastik za 12zł + wkładka za 7. Koszt produktu 300zł. Reszta to zarobek (490zł). Część opisywanych przypadków szuka jeszcze pomocy prawnej, bo poza ceną do zapłaty przychodzą jeszcze raty..

W normalnym, firmowym montażu powinno być wszystko: demontaż, przygotowanie otworu (bo często trzeba ostro kuć), montaż oraz obróbki.

Jeśli to nowe mieszkanie to kwota montażu powinna być w zakresie 200-300zł.

Osobiście spotkałem się ostatnio z taką wymianą, gdzie wstawili ościeżnicę w podkładzie (do samodzielnego malowania), skrzydło z wyprzedaży które było spaczone i porysowane. Najciekawszy był fakt, że """montaż""" (musi być w trzech cudzysłowach bo inaczej się tego nie da opisać) był na kotwy bez pianki co by zaoszczędzić 20zł.

P.S. ościeżnica była tak cienka, że połowę jej grubości stanowił podkład.

O kwotach powiedział Fin to nie będę powtarzał, bo dobrze godo ;)

• 3 weeks później...

Zgodnie z tematem wątku mam dwa pytania:

Czy sposób otwierania drzwi drewnianych, t.j na zewnątrz lub do środka, ma wpływ na trwałość drzwi (wypaczanie, utrata szczelności, itp.)?

Czy ktoś na forum ma u siebie drzwi zewnętrzne firmy Bracia Kowalscy i może podzielić się opinią (na priv)?

...

Czy sposób otwierania drzwi drewnianych, t.j na zewnątrz lub do środka, ma wpływ na trwałość drzwi (wypaczanie, utrata szczelności, itp.)?

..

Myślę, że w tej sprawie najważniejsze są wieloletnie doświadczenia producentów działających na danym rynku. I nie myślę tu o trzech czy pięciu latach - na wyciągnięcie odpowiednich wniosków i dopracowanie konstrukcji przeznaczonej na dany rynek potrzeba długich lat. Jeśli firma odradza dany sposób otwierania drzwi - nie zmuszaj ich by robili inaczej, bo może to nie wyjść najlepiej:)