Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry,

zastanawiam się nad wyborem drzwi zewnętrznym, rozważam stalówki Wikęda lub drewniane Barańskiego. Drzwi KMT PLUS 75 Passive odpadają bo otwór drzwiowy jest niestandardowy.

Drzwi w takiej konfiguracji jak na rysunku:

Drzwi.jpg

Miałam wycenę drzwi drewnianych z drewna merati o gr. 102 mm firmy AFB, ideał ale zabiła mnie cena :(

Drzwi Barańskiego gr. drzwi 78 mm. Drzwi Wikęd OPTIMUM TERMO.

Może ktoś pomoże i porówna, bo nie znam opinii o Barańskim.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie lubię Barańskiego, za to że ma w produkcji, w tym w katalogu parę starych naleciałości. Np. klamki nienadające się do drzwi zewnętrznych. Jeśli Ci takie wyceniono, to koniecznie zmień. Mimo tego niedługo będę coś od nich montował, bo cena jest adekwatna. Ale na pewno nie są to drzwi premium. Jedynie aspirują.

Mój typ: drewniany CAL nie ma takich "min" w opcjach.

Wikęd z serii Optimum wydaje się być niezły. Do niedawna polecałem Termio Prestige, ale przestałem, bo w kolorach antracytowych (większość sprzedaży) za bardzo widać przełamanie blachy na ramie drewnianej.

Co do drewna to Urzędowski lub CAL będzie lepsze od Barańskiego. Ja też jakoś ostatnio boczę się na te drzwi. KMT jakościowo OK ale jak rozmiar nie pasuje to alternatywnie w/w Wikęd może podejdzie. Optimum + termo + naświetle to dobry zestaw. Co do Termo Prestige Lux to i mi się trafiło kilka sztuk z widocznym ramiakiem i to tylko właśnie w antracycie. Czyli nie jestem sam w tym jak widać. Ale z tym ramiakiem to też jest tak, że nie pod każdym kątem miałem to widoczne. Nie wiem jak jest u innych ale kilka fotek widziałem na fejsie z takimi ramiakami.

• 4 weeks później...

Proszę o pomoc (finlandia) :bye: dostałem ofertę na drzwi CAL Longinus arctic 90 mm - skrzydło 90 cm, klamka AXA diva, wkładka z gałką, TOP, szczelny montaż na purenicie 10 cm.

Cena 7,5 tyś . Drogo czy bardzo drogo ?:rolleyes: Warto dokładać te 3 tyś ? Czy może brać Wiked optimum termo?

Edytowane przez manitou

Przy tak skąpych informacjach mógłbym napisać po handlarzynowemu: "u mnie by kosztowały 5300zł i to bez rabatu". No dobrze, w dalszej rozmowie by wyszło, że to cena za standard "termo" który polecam jako wystarczający. Arctic + 700zł. A może jakaś bardziej wyszukana klamka i wkładka za 400+? Albo 100% dębu za 900+? No nie mówię już o jakimś pochwycie i innych dodatkach.. .

Także widzisz - sucha cena bywa bardzo złudna. To jakby powiedzieć: kupuję mercedesa kl. C za 140 tys. Czy warto dopłacać 55 tys. do Skody? ;)

Przy tak skąpych informacjach mógłbym napisać po handlarzynowemu: "u mnie by kosztowały 5300zł i to bez rabatu". No dobrze, w dalszej rozmowie by wyszło, że to cena za standard "termo" który polecam jako wystarczający. Arctic + 700zł. A może jakaś bardziej wyszukana klamka i wkładka za 400+? Albo 100% dębu za 900+? No nie mówię już o jakimś pochwycie i innych dodatkach.. .

Także widzisz - sucha cena bywa bardzo złudna. To jakby powiedzieć: kupuję mercedesa kl. C za 140 tys. Czy warto dopłacać 55 tys. do Skody? ;)

Przesyłam zdjęcie oferty na TERMO. Mógłbyś ocenić?;)

e29b415697d2a714med.jpg

"Zmusiłeś" mnie do sięgnięcia do katalogu, ale to dobrze, bo ostatnio jestem oderwany od rzeczywistości ;)

TO co jest w tej wycenie, to zwykłe wartości katalogowe. Osobiście jestem zwolennikiem rabatów, ale bez przesady co do wielkości, bo takie rzędu kilkunastu % oznaczają zwykle kontakt z hurtownikami lub rynkowymi chuliganami (ze wszystkimi złymi cechami), a nie profesjonalnymi salonami.

Do tego nie potrafię odnieść się do ostatniego dopisku: montaż szczelny na purenicie 10cm - koszt 800zł. Zakładam, że ten purenit domawiany jest dodatkowo (260zł), a wtedy dobre wykonanie jest tego warte.

Zastanawia mnie jeszcze kwestia okuć: masz je naliczone normalnie, ale w tej chwili jest promocja (99 zł za komplet zamiast ponad 500). Z tym, że nie wszystko mi tu pasuje w sumach, ale można zapytać u oferenta o to:

https://www.drzwi-cal.pl/promocje/skorzystaj-z-calem-nowa-promocja-drzwi-zewnetrznych/

• 3 weeks później...
Prośba o poradę: czy jest sens dopłacać 1100zł do drzwi aluminiowych (seria INOX) Wiked (Termo prstige)? Czy ta kwota ma jakieś realne odzwierciedlenie w jakości?

Moim zdaniem nie ma żadnego. Drzwi są nieznacznie lżejsze. Pewnie trwalsze pod kątem korozji (i tak je raczej wcześniej wymienisz z powodu ogólnych zniszczeń).

Zalety są wizualne. Delikatniejsze ramki, zlicowane z płaszczem skrzydła wstawki. Kwestia gustu.

Odpowiedź na post sprzed paru minut (post jest usunięty w całości z powodu spamu):

Ja ostatnio zalozylem Drzwi szklane kupione w Krakowie są naprawdę ładne :cool:

Jakby ktos chcial to zamowilem je z tej strony: :spam:

Jasne! Już Ci wierzymy! I zupełnie przypadkiem założyłeś konto na forum z nickiem podobnym do reklamowanej strony.. a do tego piszesz o drzwiach wewnętrznych całoszklanych w wątku o drzwiach zewnętrznych. Pozazdrościć "poziomu" :(

• 2 weeks później...
Proszę Was po raz kolejny o pomoc. Tynki zrobione, wylewki lada dzień, więc pora na drzwi, a ja mam mętlik w głowie. Po Waszych sugestiach poszerzyłem otwór drzwiowy do 140 cm i już byłem zdecydowany na CAL'a z naświetlem. Pojawiło się jednak ale, strasznie operuje u mnie teraz zachodnie słońce i mimo zadaszenia tymczasowe drzwi budowlane są tak nagrzane,że nie sposób ich dotknąć. Zobaczyłem też, u kuzyna, jak od strony zachodniej wyglądają drewniane okna Sokółki po kilku latach i zwątpiłem czy drewniane drzwi u mnie dadzą radę. Teraz piszecie, że Wikęd Prestige w antracycie to nie za bardzo. No i co tu zamówić, Budżet max 8000. Sprzedawca który ma w ofercie Wikęda i KMT zachwala "nowość" w świetnej cenie, a mianowicie aluminiowe KMT Moderno 88. Co Wy na to.

Moderno? To zdaje się aluminiowe, bo nie widzę ich w podstawowym katalogu. Już wspomniałem - podoba mi się fakt, że KMT wprowadza zamek GU Automatic, ale sam fakt dobrej skrzyni biegów nie zagwarantuje, że cały pojazd będzie extra. Moje doświadczenia z KMT są różne i wiem, że z niezłymi pomysłami potrafią połączyć kompletne klapy. Tu niedawno o tym pisałem: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?356450-Drzwi-zewn%C4%99trzne-KMT-Superterm-90-opinie

Zmiana firmy nie sprawi, że słońce przestanie na nich operować...

Ps. Szkoda, że nie masz znajomych z oknami Urzędowskiego, bo te jakbyś zobaczył nawet po kilkunastu latach to nie miałbyś tych wątpliwości. ;)

Tak Moderano to drzwi aluminiowe. Dziwne, że nie ma ich w głównym katalogu bo są w ofercie ponoć od 2018. Znalazłem je w jakimś pobocznym katalogu. Cena naprawdę bardzo atrakcyjna (jak na alu) a tak mało o nich wiadomo. Sądziłem że Sokółka to TOP jeśli chodzi o okna drewniane, a tu taka kicha. Podoba mi się prosta Jagienka z Cal'a z naświetlem wygadałaby ekstra :). Skoro mówisz, że Cal na zachodniej (ale zadaszonej) elewacji da radę to pewnie tak jest. W końcu zamontowałeś niejedne takie drzwi i wiesz jak sprawują się po latach. Chyba zaryzykuję

Widziałem Moderno na Budmie (w tym i ub roku), ale tak jak napisałem - nie jestem przekonany mimo obiecującego wyglądu. Tak samo nieźle wyglądają Supertherm90, ale to samo.. Może to krzywdzące, ale przy KMT pozostanę w segmencie tańszych wyrobów.

Cal da radę. Oni dbają o szczegóły, a budżet 8 tys ma prawo już być wymagający. Ze swojej strony zawsze polecam TOP+ jedna warstwa purenitu (sięga łącznie 13cm poniżej poziomo O), ew. dodatkowe purenity (100zł za wysokość 5cm x mb) lub podmurowanie.

W "tym stylu" oznacza dwukolor i wzór z szybą?

Rzuciłem okien na link. No ładny wynik Uw, ale brak info o szczelności, a DWU na ich stronie nie znalazłem.

Natomiast jeśli chodzi o dobór, to dopiero drzwi w standardzie 3 są u nich ok. A tak to wygląda, że w standardzie 1 i 2 są słabe punkty (okucia). No ale standatd 3 jest o 2 tys droższy od 1..... ;)

Nie lubię firm z tamtego regionu (Warmia ) bo powtarzają ciągle ten sam błąd doboru okuć. Np. klamka Hoppe, model London. Prawie "taka sama" jak w Urzędowskm, ale to prawie oznacza blisko 100 Euro różnicy w cenie i adekwatnie tego, co się dostaje (jedna to klamka do drzwi wewnętrznych bez zabezpieczeń, a druga niemal najwyższy model okucia antywłamaniowego). To wynika to z ceny i jednocześnie udawanie produktu premium.

Dlatego napisałem, że w Doorsach sensownie wygląda dopiero standard III (dopiero w nim jest okucie bezpieczne).

Ciekawy jestem deklaracji Doorsów na szczelność. Zarówno tej na powietrze jak i wodę, bo widziałem już parę DWU podobnych firm z żenująco niską wodoszczelnością (drzwi mają prawo przeciekać przy byle mżawce) :(

Ps. Nie mam co polecić. Nie będę pisał w każdym poście swojego typu. Wydaj się być najtańszym wybranie drzwi stalowych. Szyba i aplikacja w pionie ułatwia ich wykonanie..

Widziałem Moderno na Budmie (w tym i ub roku), ale tak jak napisałem - nie jestem przekonany mimo obiecującego wyglądu. Tak samo nieźle wyglądają Supertherm90, ale to samo.. Może to krzywdzące, ale przy KMT pozostanę w segmencie tańszych wyrobów.

Cal da radę. Oni dbają o szczegóły, a budżet 8 tys ma prawo już być wymagający. Ze swojej strony zawsze polecam TOP+ jedna warstwa purenitu (sięga łącznie 13cm poniżej poziomo O), ew. dodatkowe purenity (100zł za wysokość 5cm x mb) lub podmurowanie.

A czy warto inwestować w wersję dębową w tych drzwiach czy sosna wystarczy, Są jakieś "namacalne" różnice? No i zamek automatyczny, warto dopłacić do wersji Termo 250 zł netto. Zamawiam drzwi ze zwykłymi klamkami obustronnie ?