Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

90% tego co montuję od 5-7 lat (nie pamiętam) to sosna w okleinie dębowej i daje radę (nie miałem reklamacji) Kiedyś się mówiło, że okleina to zły pomysł na zewnątrz, teraz "jadą" na tym wszyscy.

Hmm.. ten zamek polecałem, ale jedna z klientem wytknęła mi, że nie może teraz po cichu wejść do domu, bo on głośno się zatrzaskuje. Osobiście uwielbiam zamki automatyczne, ale kurczę.. znam lepsze! ;) tylko szkoda że CAL używa konkurencyjnych...

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fin dzięki bardzo za pomoc i rozwianie wątpliwości. Wybrana Jagienka, dąb na sośnie, winchester, z dostawką w refleksie, z AV3 no i oczywiście TOP :) Teraz tylko ekipa ?!

Kurcze.. tu już nie pomogę. Kiedyś dla mnie tam pewniakiem był kolega znany z drzwi wewnętrznych - Robesspierre - ale od dawna jest na emigracji :(

Zadzwoń do Cala, ew. bezpośrednio do kierownika regionu - fabryce też zależy by polecać najlepszych wykonawców. I to się tyczy większości firm :D

Czytałem dużo lecz nie znalazłem informacji mnie satysfakcjonującej. Drzwi Alu pełne, czarne w pełnym słońcu. Czyli muszą być wytrzymałe. Stał raczej odpada. Ma to być docelowo kotłownia. Mogę wybrać spośród trzech firm, wisniowski, Wikęd i aluhaus.
Aluminiowość Wikęda jest troszkę "inne", tzn. skrzydło ma budowę jak stalowe, tyle że pokryte jest blachą aluminiową.
Wiśniowski i Aluhaus produkują drzwi na profilach. Wikęd ma drzwi na ramie drewnianej. Plus za niższą cenę i w zasadzie tyle zalet z drewnianej ramy w porównaniu do profili moim zdaniem. Za to można wyposażyć drzwi w więcej gadżetów jeśli ktoś lubi taki kierunek. Tak jak pisał fin - skrzydło ma budowę taką jak stalówki ale płaszcz zmienia się ze stali na aluminium.

Witam,

Mam do wymiany drzwi zewnętrzne na klatkach w "małych blokach" 4 klatki w każdej klatce 4 mieszkania. Z aluminium zrezygnowałem bo światło z 90 zrobi się 79 cm. Pozostały drzwi stalowe (drewno to inny budżet) i rozmyślam co wybrać. Czy drzwi Gerda, Martom czy może Wikęd. Te dwie pierwsze mają ościeżnicę stalowo drewnianą, z Wikędu wchodzi w grę Optimum. Dochodzi samozamykacz, elektrozaczep. Moim zdaniem izolacja może być gorsza ze względu na klatkę, ale w porównaniu do domu jednorodzinnego jest większy ruch (więcej otwierania) - zatem pytanie, które będą lepsze? Czy też w tej klasie (chcę się wyrobić w 3tys za drzwi +montaż) to nie ma większej różnicy? Drzwi są pod okapem więc deszcz niegroźny - to po lekturze wątków o problemach z uszczelkami.

Cześć,

Jaki powinien być otwór drzwiowy na skrzydło 100cm szerokości?

Ale na jakie drzwi? Jaki materiał a najlepiej jaki producent i model?

Na pewno minimum 115cm.

Witam,

Mam do wymiany drzwi zewnętrzne na klatkach w "małych blokach" 4 klatki w każdej klatce 4 mieszkania. Z aluminium zrezygnowałem bo światło z 90 zrobi się 79 cm. Pozostały drzwi stalowe (drewno to inny budżet) i rozmyślam co wybrać. Czy drzwi Gerda, Martom czy może Wikęd. Te dwie pierwsze mają ościeżnicę stalowo drewnianą, z Wikędu wchodzi w grę Optimum. Dochodzi samozamykacz, elektrozaczep. Moim zdaniem izolacja może być gorsza ze względu na klatkę, ale w porównaniu do domu jednorodzinnego jest większy ruch (więcej otwierania) - zatem pytanie, które będą lepsze? Czy też w tej klasie (chcę się wyrobić w 3tys za drzwi +montaż) to nie ma większej różnicy? Drzwi są pod okapem więc deszcz niegroźny - to po lekturze wątków o problemach z uszczelkami.

Drzwi wejściowe do budynku wielorodzinnego? Tylko stal. Opcja to aluminium, które skreśliłeś.

Ale stal nie w sensie Wikęd czy KMT ale raczej w rodzaju płaszczowych Wiśniowskiego.

Cześć,

Jaki powinien być otwór drzwiowy na skrzydło 100cm szerokości?

Wg katalogu. Poważnie. Nie ma dziś jednego standardu. Np. popularne drzwi stalowe o gr 5-6cm dla "Setek" potrzebują ok 112cm . Ale mało kto je kupuje do nowego domu. Lepsze serie już w zależności od wersji - od 115 do 118. Drewno podobnie. A najlepsze serie stalowych... nie zawsze występują w rozmiarze 100 (brak tak szerokiej blachy :D )

Także najpierw wybierz drzwi a potem rób otwór.

• 3 weeks później...
Przymierzam się do wymiany drzwi wejściowych. Kolor antracyt , południowa strona. Drzwi drewniane nie są brane pod uwagę - w grę wchodzą stalowe lub aluminiowe . Cena aluminiowych dwa razy droższa od stalowych i teraz pytanie czy warto ? Czy drzwi bezprzylgowe z ukrytymi zawiasami występują tylko w stolarce aluminiowej czy może jest jakiś producent drzwi stalowych ?
Przymierzam się do wymiany drzwi wejściowych. Kolor antracyt , południowa strona. Drzwi drewniane nie są brane pod uwagę - w grę wchodzą stalowe lub aluminiowe . Cena aluminiowych dwa razy droższa od stalowych i teraz pytanie czy warto ? Czy drzwi bezprzylgowe z ukrytymi zawiasami występują tylko w stolarce aluminiowej czy może jest jakiś producent drzwi stalowych ?

Witam. Ciężko znaleźć optymalne rozwiązanie w oparciu o tak mało informacji. Drzwi stalowe mogą być zwykłe marketowe za 1000 pln komplet, a także ciepłe i konkretnie doposażone za 5000 pln, Jeśli pomnożymy cenę tych pierwszych, to uzbieramy jedynie na dopłatę do ukrytych zawiasów w drzwiach aluminiowych, jeśli pomnożymy cenę tych drugich to już jest w czym wybierać. Pytanie jakim operujemy budżetem i czy kwota np. 1500 pln za obustronnie licowane skrzydło z ościeżnicą i ukryty zawias w aluminiowych to dużo. Może zaistnieć taka sytuacja, że bogato dozbrojona stalówka na ukrytym zawiasie z pochwytem wyjdzie w cenie rasowego alu z klamką. Pozdrawiam

Drzwi stalowe Martom Szer 90cm z pochwytem i elektrozaczepem wycena 4000zl ( jedna do tego martomu nie jestem przekonana), dor pol drzwi aluminiowe zlicowane 7300zl . Wystarczy ze drzwi będą zlicowane od frontu. Budżet 7000-7500zl

A to chodzi o zlicowane.. moje zdziwienie wynika z faktu, że wcześniej nie było o tym słowa. Zakładam, że pogadaliście sobie na priw.

W tej sytuacji klasyczne stalowe drzwi nie wchodzą w grę. Zostaje aluminium.

Wspomniany Wikęd ma ukryte zawiasy. Występuje też w wersji alu. Tylko nie produkują drzwi bezprzylgowych. Ogólnie bezprzylgowe drzwi zewnętrzne odeszły dawno temu do lamusa ze względu na swoje parametry - choćby szczelność. Aluminiowych drzwi też nie zawsze opłaca się montować - np. w starszym domu gdzie innymi drogami ciepło ucieka na potęgę. Tam będą lepsze zwykłe stalówki ale zamontowane choćby na ciepłej podwalinie (purenit / klinaryt).

Drzwi stalowe Martom Szer 90cm z pochwytem i elektrozaczepem wycena 4000zl ( jedna do tego martomu nie jestem przekonana), dor pol drzwi aluminiowe zlicowane 7300zl . Wystarczy ze drzwi będą zlicowane od frontu. Budżet 7000-7500zl

Witam.

Niestety w tej kwocie będzie bardzo ciężko skonfigurować drzwi aluminiowe w preferowanym wyposażeniu, gdyż w większości przypadków są to pułapy startowe u producentów w tym materiale przeważnie za drzwi płaskie lub frez i klamka obustronna. Mogę tu zaproponować 2 rozwiązania :

1. KMT Moderno 88. Wykonane z ciepłych profili aluminiowych 4 i 5 komorowych. Systemodawcą profilu jest KMT. Skrzydło 88mm wypełnione sezonowanym wsadem PUR na lico obustronnym, z zawiasem ukrytym w standardzie, poszycie 3mm z obu stron, aplikacje w pod frezowaniu. 20 kolorów RAL. Zamek 3 punktowy GU Secury automatic z regulowanym dociskiem, możliwa rozbudowa o naświetla. Startują od 5805 pln netto za komplet płaskie z klamką i można skonfigurować je sobie w konfiguratorze w oparciu o edytor graficzny. Kilka sprzedałem i bardzo ładnie chodzą.

https://kmt-zamowienia.pl/Home/Guest

2. M&S AL PRACTIC 68. Wykonane z ciepłych profili aluminiowych Ponzio PE 68HI. Skrzydło 68mm wypełnione piana poliestrową na lico tylko od zewnątrz z zawiasem skrzydełkowym - nawierzchniowym lub rolkowym opcjonalnie, poszycie 3mm zew, 2mm wew. 4 kolory RAL, zasuwnica 3 punktowa (bodajże KFV) z regulowanym dociskiem, możliwa rozbudowa o naświetla. Startują od 5749 pln netto za komplet z klamką w promocyjnej cenie. Sprzedaje kolega w Szczecinie i również chwali, że ładnie chodzą. Więcej info :

http://www.ms.pl/produkty/drzwi_wejsciowe_al_practic_68

W niższej cenie raczej nic sensownego w alu nie dostaniemy, chyba, że lokalnie ogarnia temat jakiś mniejszy producent.

Stalowych na lico ( poza Chińczykiem :p )nigdy nie spotkałem, ukryty zawias jest dostępny, ale w mojej ocenie wysokość dopłaty mija się z celem. Pozdrawiam.

A to chodzi o zlicowane.. moje zdziwienie wynika z faktu, że wcześniej nie było o tym słowa. Zakładam, że pogadaliście sobie na priw.

W tej sytuacji klasyczne stalowe drzwi nie wchodzą w grę. Zostaje aluminium.

Witam.

Nie rozmawialiśmy na priw. Szedłem drogą dedukcji w nawiązaniu do użytego w poście słowa bezprzylgowe = zlicowane skrzydło z płaszczyzną ościeżnicy. Pozdrawiam.