finlandia 26.09.2018 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Przeliczasz tylko UW i tu się zgodzę - wartości są niewspółmierne. Ale to niepełny obraz. Istotą drzwi stalowych jest ich NIEszczelność. Zwykle słabsze o kilka klas od przeciętnych okien. Dlatego polecam lepsze serie "wielouszczelkowe" No i pozostaje jeszcze komfort - przy dziurach w progu pojawi się zimą wyroszenie, a może nawet i wymrożenie Ps. Przykład sprzed lat: zamontowałem mnóstwo drzwi Urzędowskiego. Wszyscy klienci je sobie chwalili - jakie masywne, mocne, ciepłe..że nie trzeba drzwi do wiatrołapu itp. W czasach nowożytnych pojawiły się badania - ich Ud to nawet 1,6. Teoretycznie dyskwalifikacja. Więc skąd te odczucia o super drzwiach? Właśnie tajemnica tkwi w SZCZELNOŚCI. Na oknoteście jest artykuł i wyliczenie: http://oknotest.pl/okna-energooszczedne/okna-cieple-czy-szczelne-2764 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 26.09.2018 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Mam te KMT i jestem zadowolony. Czy regulacja okien na "grzybkach" (zwiększenie docisku) poprawia szczelność?Ma dociśnięte na maxa bo i tak okien praktycznie się nie otwiera tylko tarasowe a resztę do mycia dwa razy do roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 26.09.2018 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Musze odpuscic te okna zamiast drzwi do garazu, bo wyliczono mi sama tylko doplate do dwustronnych zamkow i klamek na 1500 pln Poczytam o tych Wikedach jak sugeruje finlandia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtasssss1 14.12.2018 03:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Witam, może ktoś polecić jakieś firmy, fachowców montujących drzwi(katowice i okolice) ? Pełno tego na rynku i człowiek nie wie kogo wybrać, a fajnie by było żeby wszystko było dobrze zrobione i bez nerwów. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 16.12.2018 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Przeliczasz tylko UW i tu się zgodzę - wartości są niewspółmierne. Ale to niepełny obraz. Istotą drzwi stalowych jest ich NIEszczelność. Zwykle słabsze o kilka klas od przeciętnych okien. Dlatego polecam lepsze serie "wielouszczelkowe" No i pozostaje jeszcze komfort - przy dziurach w progu pojawi się zimą wyroszenie, a może nawet i wymrożenie Ps. Przykład sprzed lat: zamontowałem mnóstwo drzwi Urzędowskiego. Wszyscy klienci je sobie chwalili - jakie masywne, mocne, ciepłe..że nie trzeba drzwi do wiatrołapu itp. W czasach nowożytnych pojawiły się badania - ich Ud to nawet 1,6. Teoretycznie dyskwalifikacja. Więc skąd te odczucia o super drzwiach? Właśnie tajemnica tkwi w SZCZELNOŚCI. Na oknoteście jest artykuł i wyliczenie: http://oknotest.pl/okna-energooszczedne/okna-cieple-czy-szczelne-2764 Co do montażystów z regionu Katowickiego nie podpowiem. Nie znam tam za bardzo ludzi. A co do tego co napisał Fin kiedyś - pamiętasz może lepiej ode mnie, że była firma z drzwiami zewnętrznymi z Ud 1,0 czy coś takiego (w tamtych czasach to był bardzo dobry wynik) i skrzydła mieli bezprzylgowe na jednej uszczelce. Nie przypomnę sobie za chol*rę co to za producent był ale taka sytuacja miała miejsce. Poza tym w z początku 2 lub więcej uszczelek to był jak dla mnie wyścig pomiędzy producentami. Każdy robił grubsze drzwi i wtedy pojawiły się dodatkowe uszczelki jako wabik na kupującego. Dopiero jak wraz ze wzrostem grubości niewiele rosła izolacja termiczna to producenci zaczęli zastanawiać się nad szczelnością. Przynajmniej ja to tak odbieram. Stąd np. Wikęd, Mikea mają czwartą przylgę w drzwiach. Dziwi mnie czemu KMT tak późno weszło w 4 przylgę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 29.05.2019 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2019 Czy ktoś posiada zewnętrzne drzwi drewniane z firmy Wooden door?A może ktoś poleci z innej firmy, zależy mi na szczelnych i grubszych drzwiach, ale drewnianych i malowanych na kolory niestandardowe i w miarę w rozsądnej cenie do 5 tyś zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.05.2019 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2019 Drzwi drewniane i malowane na kolor to już nie widać że to są drzwi drewniane.Świadomość posiadania drzwi drewnianych pozostaje (bez ironii). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 29.05.2019 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2019 Drzwi drewniane i malowane na kolor to już nie widać że to są drzwi drewniane. Świadomość posiadania drzwi drewnianych pozostaje (bez ironii). Nie o to mi chodzi, tylko byliśmy w salonie z drzwiami i pani tam sprzedająca, stwierdziła, że niestandardowy kolor można tylko stosować na drzwiach drewnianych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.05.2019 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2019 Podziwiam ludzi (ich niewiedzę) - sprzedawców - nie potrafią zapoznać się z ofertą swoją lub konkurencji. Dotyczy to wielu branż. W firmie WIKĘD oferujemy Państwu Drzwi Zewnętrzne w 6 podstawowych liniach. Każdy z rodzajów dostępny jest w wielu wzorach, a każdy ze wzorów w kilku kolorach podstawowych oraz na specjalne zamówienie, w kolorach Palety RAL. Dzięki tak bogatej ofercie możecie Państwo tak dobrać drzwi, aby Wasz budynek nabrał szyku i elegancji nie rezygnując z trwałości i funkcjonalności i to wszystko za przystępną cenę. http://www.wiked.pl/drzwi.php#kolorystykadrzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 29.05.2019 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2019 Dziękuję. Dopiero zaczynamy poszukiwania.Też byliśmy zdziwieni, ale jak fachowa sprzedawczyni w dużym salonie z drzwiami od wielu producentów nam to powiedziała, to nie pytaliśmy dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.05.2019 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2019 Mam różne doświadczenia - czasami niewiedza "sprzedawców" / "specjalistów d/s sprzedaży" w podstawowym zakresie jest powalająca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 08.06.2019 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2019 Nie o to mi chodzi, tylko byliśmy w salonie z drzwiami i pani tam sprzedająca, stwierdziła, że niestandardowy kolor można tylko stosować na drzwiach drewnianych. . d7d dał Ci linka do całej palety RAL, ja dodam, że u tego producenta (nie tylko tego ale znajdziesz ich wielu np. właśnie w stalówkach) będziesz mógł nawet zrobić sobie Bikolor i Duokolor, gdzie masz 2 różne kolory po różnych stronach skrzydła, lub nawet 2 różne kolory na 1 stronie skrzydła, a do tego nawet możesz mieszać sobie laminat z lakierem na jednej stronie skrzydła. Mamy XXI wiek, ludzie latają w kosmos, leczymy choroby niegdyś dziesiątkujące ludzkość, a tu taka odpowiedź od sprzedawcy, że "specjalne kolory" to tylko w drewnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.06.2019 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2019 "Analizuję" drewniane drzwi z tzw. "lepszej" półki kilku firm : 1. Barański - Thermo Wood 78mm -ceny od 3.100 PLN do ok. 3800 PLN i Thermo Wood Plus 105mm + 1.100 PLN dopłaty) - "dąb na sośnie". Trzeba doliczyć np. +380 PLN za wymianę na klamkę AXA Divai może też za wymianę na zamek listwowy automat G-U + 390 PLN 2. CAL - kolekcja Rycerska 3.800-5.200 PN, VINITAGE 3.600 PLN do 5.400 PLN, VINITAGE z dopłatą +1.200 PLN do standardu Artic i ARKTYCZNA od 4.600 PLN do 6.000 PLN w zależności od modelu i czy "dąb na sośnie" czy "dąb". Dopłata może za zamek trzypunktowy klasy C na dwie wkładki +120 PLN lub +250 PLN za pięciopunktowy z dwoma wkładkami. Dopłata za klamki od 280 PLN. 3. ERKADO - drzwi 82mm ceny od ok. 4.500 PLN do ok. 5,600 PLN, dopłata do 102mm + 1.600 PLN - zawsze "dąb na sośnie", trzeba doliczyć koszt klamki i wkładki, np. 330 PLN + 150 PLN 4. Stolpaw 5. Doorsy Jest dużo producentów. Ceny różne ale generalnie zbliżone. Który Producent jest bardziej godny polecenia niż inny? CAL ma skromny wybór wzorów ale chyba uznany producent. Barański - chyba mało znana firma ale może też jest dobra. Czy jest praktyczna różnica między drzwiami "dąb na dębie" a "dąb na sośnie" ? Sosna jest "cieplejsza" ale chyba to nie ma praktycznie znaczenia. Drzwi zewnętrzne od strony północno-wschodniej pod małym daszkiem. Drzwi otwierane do wewnątrz - okapnik czy wystarczy okopniak? Rozważam drzwi grubsze nie ze względu na termikę tylko na lepszą szczelność i lepszą konstrukcję (ale nie muszą być). Oglądałem też stalowe KMT i Wikęd ale detale (narożniki skrzydeł i ościeżnic) są dosyć kiepskie (może nie trzeba oglądać detali) Stalowe pewnie są tańsze o ok. 1.000 - 2.000 PLN netto. Czy współczesne lakiery (lazury) są wytrzymałe podobnie jak laminat w stalowych ? Laminat nie odkleja się ? Czy drzwi o konstrukcji ramowo-płytowej są lepsze niż ramowo-płycinowe? A "najlepsze" to drzwi płytowe ? Wypełnienie lepsze pianką poliuretanową czy styropianem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 12.06.2019 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2019 Za dużo pytań na raz, ale dobra, to co zapamiętałem z pierwszego pytania:wśród wymienionych marek nie pasuje CAL. Powinien być w innej, wyższej kategorii. Albo w "najlepsze" lub pozostałe w "średniaki". Jeszcze kilka lat temu "dąb na sośnie" był uważany za niedopuszczalny. Od dłuzszego czasu takie montuję i póki co nie widzę niepokojących objawów. Póki co też to co widzę - lakiery na drzwiach na ogół nie są zniszczone (na podstawie dziesiątek serwisowanych drzwi Urzędowski czy CAL). Pozostałe też jakoś wyglądają nieźle. Za to widuję już łuszczącą się okleinę na drzwiach stalowych (konkretnie kilkuletnie KMT). O Gerdzie z wadliwymi panelami czy tanich chińczykach nie ma co mówić, bo to były oczywiste buble. W stalowych nie tylko istotna jest piana ale też piana wtłoczona (a nie włożony płat a`la styropian, bo i takie podobno są na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.06.2019 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2019 (edytowane) Dziękuję za odpowiedź. Gdyby mój wybór padł na CAL to co warto w drzwiach CAL domówić? Lepszy zamek, lepsze wkładki? Standard Artic do kolekcji VINITAGE lub ARKTYCZNE - są konstrukcyjnie lepsze (pomijając termikę) ? Znasz drzwi Barański ? - mają dużo wzorów w przeciwieństwie do CAL. http://www.baranskidrzwi.pl - to nie jest reklama Dla zwykłego użytkownika widoczna jest różnica między wyższą półką (CAL) a średnią półką? ERKADO jest cenowo zbliżone do CAL a Barański tańszy. Porządne stalowe czyli np. KMT czy Wikęd to chyba nie mają problemu z pianką. Czyli albo dobre drewniane ale stalowe Wikęd. Moje stare drewniane drzwi mają grubość 66mm: 2 x sklejka 4mm + pianka 58mm. Są całkiem ciepłe. Jedna uszczelka po obwodzie skrzydła. Zawiasy FISKARS Chyba jakieś włoskie, nazwy firmy nie pamiętam, jakieś trzy litery (?) Może model Edytowane 12 Czerwca 2019 przez d7d uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 12.06.2019 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2019 Nie mam zaufania do drzwi typu Erkado, Barański itp. Tak się złożyło, że sprzedają je wszyscy, którzy przez lata oferowali Doorsy (zakładam, że zmiana nastąpiła z powodów nieuznanych reklamacji). Do tego wzory kopiowane z konkurencji (jeden z tego typu producentów chwalił się w wywiadzie że ma dział projektowy -, wiec otwieram katalog, a tam wszystkie lepsze wzory ściągnięte od mojego dostawcy, w tym z mojej strony). Mam oferty tych firm. Nie korzystam, zostaję przy sprawdzonym. Cal nie potrzebuje specjalnie nic. Poza standardem - Termiczna Ochrona Podproża. I tyle. Osobiście polecam Rycerskie. W praktyce tam gdzie widzę Cala wstawianego przez konkurencję to niemal wszędzie są Arktyczne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.06.2019 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Czyli inwestorzy kupując CAL'a wybierają albo ARKTYCZNE albo Rycerskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 14.06.2019 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2019 W Calu się teraz pozmieniało w katalogu. Kiedyś drzwi o klasycznym wyglądzie miały takąż starodawną konstrukcję. Dziś ich parametry bledną przy nowoczesnych rozwiązaniach płytowych (właśnie serie o gr 80-100mm) więc by zachować kompromis na tej bazie robi się imitacje drzwi klasycznych. Na zwykłą płytę są naklejane listewki, kasetony itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 18.06.2019 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2019 Jakościowo CAL jest moim zdaniem wyżej jak Barański czy Erkado. Każda z tych firm wyprodukuje dobre drzwi, ale każde drzwi będą inne i będą miały różne smaczki w konstrukcji czy dodatkach.Porównanie drzwi stalowych i drewnianych niezmiennie od wielu lat jest dla mnie bezsensowne, bo to jakby porównywać busa do osobówki. I to auto i to auto ale zdecydowanie inne. Stalówki ogółem będą przy tych samych parametrach tańsze jak drewniane. Sam proces obróbki drewna jest bardziej czasochłonny a co za tym idzie droższy. Z tych wszystkich drzwi jakie wymieniłeś to tak na prawdę ja brałbym pod uwagę CALa i Wikędy ale w najwyższej serii Termo Prestige Lux. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgutek 09.07.2019 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 Dzień Dobry, Stoję przed wyborem drzwi do domu szkieletowego. Firma budująca dom proponuje PAGEN PVC Modern Line Ktoś może coś więcej powiedzieć o tych drzwiach? Jak w ogóle drzwi PCV się sprawdzają? W podobnej kwocie mam do wyboru również drzwi stalowe z firmy MARTOM - PASSIVE 90 Pomoże ktoś? Nie wiem na co się zdecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts