Kazik123 15.11.2011 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Ja mam firmy CAL i wydają się OK. Moje kosztowały ok. 4600 ale w tym było malowanie i dodatkowa ozdoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
knz 15.11.2011 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Z oferty którą mają 4700 i nic taniej ;/ mówię oczywiście o przeszklonych typu CAL 221 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nini 15.11.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 witam i pomoc proszę otwór pod drzwi wejściowe mam jakieś 124 cm (z możliwością poszerzenia go o dosłownie 2-3 cm z obu stron). Chciałam mieć drzwi z naświetlem bocznym. Jeden producent drzwi drewnianych stwierdził, że na drzwi szerokości 120cm (90 skrzydło i 30 doświetle) potrzebuje ok 140 cm otworu. Jak to możlwie? Czy nie da się z tym nic zrobić? podpowiedzcie co z takim "otworem" można wykombinować? Witam, miałam identyczny otwór pod drzwi wejściowe (zrobiony według projektu) i skończyło się na tym, że domurowaliśmy ok. 20cm żeby były drzwi standardowe, gdyż przy takiej szerokości naświetle boczne byłoby bardzo wąskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 15.11.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Ja sprzedaje zarówno CAL, PORTA, K&P i Erkado. Do swojego domu zamontowałem K&P. Najlepsza relacja ceny do jakości.Co do otworu to minimalna szerokość otworu dla drzwi "90" to 105 cm. Wysokość 210 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmgruch 15.11.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 witam,a co sądzicie na temat drzwi Doorsy (wcześniej Doorsystem)? Oglądałem je w sklepie, czytałem podane parametry tehniczne - wypadają całkiem całkiem, dwie osoby z forum pisały że są zadowolone ale może jeszcze ktoś będzie w stanie podzielić się wrażeniami z ich użytkowania. Jedyne nad czym się zastanawiam to ich grubość 63mm (klejone pięciowarstwowo drewno sosnowe) - czy to nie ciut mało.Przyznam, że do garażu już zamówiłem (musiałem przed tynkowaniem) więc będę miał na wczsną wiosne jakiś miesiąc , dwa na ich testowanie i zastanowienie się czy brać do domu (do domu szłyby z dostawką otwieraną). dziękuje z góry za opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 15.11.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Doorsy - dobry towar w rozsądnej cenie. Ja ich nie sprzedaję, ale słyszałem głównie dobre opinie. Jeśli chodzi o drewniane drzwi to szczerze mogę polecić ERKADO (gr. 72mm) i PROSBUD (65 mm). Urzędowski ma w ofercie najgrubsze skrzydła, chyba 88mm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 16.11.2011 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Mój kolega sprzedaje drzwi Door System i twierdzi, że nie ma z nimi większych problemów. Niewątpliwą zaletą jest niska cena. Oczywiście trzeba pamiętać, że cena jest zazwyczaj adekwatna do jakości.Widziałem na żywo takie drzwi i wyglądały całkiem nieźle. Jak ktoś zwraca uwagę na detale to widać, że tylko na płaskich powierzchniach jest drewno meranti a już frezowane elementy są sosnowe ale to szczegół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmgruch 16.11.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Mój kolega sprzedaje drzwi Door System i twierdzi, że nie ma z nimi większych problemów. a wśród mniejszych problemów na jakie można napotkać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.11.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 a wśród mniejszych problemów na jakie można napotkać? Ja nie trawię "dorsów" za klamkę. Chyba jzu o tymn pisalem - fabrycznie proponują Hoppe London, ale wersję do drzwi wewnętrznych, czyli taką za ok 15 Euro zł. Klamka z tej firmy przeznaczona do drzwi zewnętrznych (czyli mocowana srubami tylko od wewnątrz) to cena od ok 30 E do 50Euro w zależności od klasy. Możecie tego nie zauważać ciesząc się klamką z bardzo dobrej marki, ale to tak jakby w klapkach uprawiać bieganie. Wojtku, też uważałem że na płycinach jest sklejka meranti, ale to zdaje się jest sklejka sosnowa z okleiną tzw. kompozytową (podobnie jak okleiny modyfikowane w drzwiach wewnrznych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milkowska 16.11.2011 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 witam, a co sadzicie o tym aby w drzwiach z antabą zamontować gałko-klamkę aby nie musieć pamiętać o kluczach wychodząc na zewnątrz? czy ma to sens? i czy jeśli sama zamontuję tą gałkę to będzie działać?pzdr MadziX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robespierre 22.11.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Przede wszystkim gałka musiałaby być ruchoma a takich jest zdecydowanie mniej na rynku. Większość zestawów klamko/gałki wykonywane jest ze stałą gałką zewnętrzną....a nawet jak kupisz gałkę ruchomą to może się okazać że jej obsługa nie będzie łatwa. Szczególnie w zimie kiedy gałka zrobi się śliska.Dodatkowo zastanów się czy drzwi nie stracą na urodzie. Tego obawiałbym się najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 24.11.2011 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Ja sprzedaje zarówno CAL, PORTA, K&P i Erkado. Do swojego domu zamontowałem K&P. Najlepsza relacja ceny do jakości. Co do otworu to minimalna szerokość otworu dla drzwi "90" to 105 cm. Wysokość 210 cm. A jak sprawują się drzwi zewnętrzne [wewnętrzne też] firmy ERKADO? Pytam, po mam możliwość kupić je trochę po znajomości a nie ma zbyt wielu opinii. Zewnętrzne to chyba P25 wezmę. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 24.11.2011 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Jak do tej pory nie mogę narzekać na ERKADO (odpukać w niemalowe ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 24.11.2011 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Jak do tej pory nie mogę narzekać na ERKADO (odpukać w niemalowe ) Ufff. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milkowska 24.11.2011 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Robespierre, dziękuje za info, wezmę je pod uwagę. Faktycznie większość gałek jest nieruchoma z zewnątrz. Wybieram sie na Bartycką, mam nadzieję, że znajdę tam coś odpowiedniego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katkam_84 30.11.2011 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Robespierre, mam pytanie- czy to jest normalne, że na nowych drzwiach drewnianych, spod szybki, albo spod tego ćwierćwałka (trudno powiedzieć), wydobywa się coś, co spływa po drzwiach, zostawiając na nich smużkę. To coś ląduje na progu, zostawiając początkowo biały nalot, potem się jakby wchłania w próg zostawiając lekkie wgłębienie (nazwaliśmy to wgłębienie "wyżartym"). To coś obserwujemy po każdych przymrozkach, po wewnętrznej stronie drzwi. Drzwi mamy od niedawna, dom zaczęliśmy ogrzewać dopiero tydzień temu. Zgłaszaliśmy już to do producenta, ale ten się usprawiedliwia, że stosowane dzisiaj lakiery tak mają i że ta plama na progu na pewno zniknie. Ale nie wyobrażam sobie tego, że coś co wklęsło stanie się wypukłe. Co o tym sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mera1719509548 30.11.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Przy drzwich zew. PCW polecam Rehau Brillant z "automatyczną" zasuwnicą - dobry sztywny profil + okucie roto, gu - naprawdę solidna konstrukcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merenwen 30.11.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Drzwi mamy od niedawna, dom zaczęliśmy ogrzewać dopiero tydzień temu. Zgłaszaliśmy już to do producenta, ale ten się usprawiedliwia, że stosowane dzisiaj lakiery tak mają i że ta plama na progu na pewno zniknie.[ATTACH=CONFIG]87948[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]87945[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]87949[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]87950[/ATTACH] Jam nie Robespierre i nie pomogę bo się na tym nie znam, ale szczerze współczuję, bo na mój gust to sfuszerowane drzwi. Widziałam kilka sztuk drewnianych drzwi zamontowanych 1-6 lat temu i nie zauważyłam, aby dzisiejsze lakiery "tak miały". Napisz, proszę, co to za producent - jeśli nie chcesz na forum to chociaż na mój PW, bo właśnie jestem w trakcie szukania drzwi wejściowych i chętnie uniknę lakieru rzeczonej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robespierre 30.11.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Robespierre, mam pytanie- czy to jest normalne, że na nowych drzwiach drewnianych, spod szybki, albo spod tego ćwierćwałka (trudno powiedzieć), wydobywa się coś, co spływa po drzwiach, zostawiając na nich smużkę. To coś ląduje na progu, zostawiając początkowo biały nalot, potem się jakby wchłania w próg zostawiając lekkie wgłębienie (nazwaliśmy to wgłębienie "wyżartym"). To coś obserwujemy po każdych przymrozkach, po wewnętrznej stronie drzwi. Drzwi mamy od niedawna, dom zaczęliśmy ogrzewać dopiero tydzień temu. Zgłaszaliśmy już to do producenta, ale ten się usprawiedliwia, że stosowane dzisiaj lakiery tak mają i że ta plama na progu na pewno zniknie. Ale nie wyobrażam sobie tego, że coś co wklęsło stanie się wypukłe. Co o tym sądzisz?[ATTACH=CONFIG]87948[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]87945[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]87949[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]87950[/ATTACH] To normalne zjawisko na stosunkowo świeżym lakierze akrylowym (wodnym). W początkowym okresie użytkowania pojawia się praktycznie na 100% drzwi lecz nie zawsze właściciele zauważają to zjawisko. Ustąpi z czasem w miarę utwardzania się lakieru. Dodatkowo zwracam Wam uwagę że na obiekcie macie sporo wilgoci która powinna być jak najszybciej usunięta poprzez wietrzenie. Szyba jest najchłodniejszym elementem i dlatego na niej występuje zjawisko kondensacji pary. Może to także świadczyć o słabej izolacyjności pakietu szybowego który został użyty w Waszych drzwiach, ale raczej stawiam na wilgoć w powietrzu. Sprawdźcie wilgotność powietrza. Wilgotność względną powietrza w pomieszczeniach mieszkalnych określa polska norma PN-78/B-03421. W okresie zimowym za warunki optymalne uznaje ona wilgotność w zakresie 40-60%. Dopuszcza jednak minimalnie 30%. Co do "wżeru". Hmmm... Raczej nie zniknie całkowicie. Zgłoście reklamację pisemnie. Producent pewnie to odrzuci ale będziecie mieli dowód że to zgłaszaliście. Jeśli po kilku miesiącach nie zniknie zgłoście to ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 01.12.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Nie chciałem się wtrącać, bo Katkam wyraźnie prosiła Ciebie;)ale niestety dla użytkownika - popieram wypowiedź Robespierre. Z resztą - jak zauważyła właścicielka - dopiero niedawno rozpoczęli grzanie.. Nie myślcie, że na drzwiach innej firmy to by się na pewno nie stało. Podobną sytuację na produkcie swojego dostawcy widziałem parę 6 lub 7 lat temu i wiem, że ma prawo mi sie zdarzyć, ale na moje szczęscie - nikt mi nie zgłaszał tego problemu na drzwiach montowanych od tego czasu. Takie "plamy" to w miarę normalna właściwość lakierów akrylowych (dominują na rynku producenckim).Plamka raczej zniknie, jeśli jest wgłębienie - to może być różnie. Tak czy inaczej - dla swojego świętego spokoju zgłosiłbym reklamację by mieć ew. ślad w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts