Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a nic nie piszecie o drzwiach czerwiak ktoś sie z nimi spotkał chodzi mi o zewnętrzne? jakie opinie bo mam je na oku grubość 65 cm dwie uszczelki

Wykonanie:

Drewno selekcjonowane

Klejonka

Obłogowane

Ocieplenie - pianka poliuretanowa

Malowanie i impregnacja lazurowymi farbami Gori:

Gruntowanie

Podkład

Międzywarstwa

Dwie warstwy farby

Zawiasy:

Trzy zawiasy regulowane w trzech płaszczyznach

Zamki:

Dwa zamki firmy LOB

Rozmiar wkładki zamka

30/50 mm (grubość drzwi 53 mm)

30/55 mm (grubość drzwi 65 mm)

A ja mam pytanie o kolor (jak to kobieta :-) U którego producenta znajdę drzwi drewniane w kolorze maksymalnie zbliżonym do orzecha, który mam na bramie i oknach? Wszystko co oglądam różni sie bardzo, a chciałabym maksymalnie zbliżony...

Czy tylko stalowe drzwi mogą być w okleinie ozrechowej?

Sprawdz kolor D1 w Urzedowskim. Jak dla mnie na 90% pasuje.

a nic nie piszecie o drzwiach czerwiak ktoś sie z nimi spotkał chodzi mi o zewnętrzne? jakie opinie bo mam je na oku grubość 65 cm dwie uszczelki

Wykonanie:

Drewno selekcjonowane

Klejonka

Obłogowane

Ocieplenie - pianka poliuretanowa

Malowanie i impregnacja lazurowymi farbami Gori:

Gruntowanie

Podkład

Międzywarstwa

Dwie warstwy farby

Zawiasy:

Trzy zawiasy regulowane w trzech płaszczyznach

Zamki:

Dwa zamki firmy LOB

Rozmiar wkładki zamka

30/50 mm (grubość drzwi 53 mm)

30/55 mm (grubość drzwi 65 mm)

Uzywajac odpowiedniego jezyka nawet gwozdz moze okazac sie dzielem sztuki.

Kazde drewno uzywane do produkcji drzwi jest w jakis sposob selekcjonowane i klejone. Tanie firmy uzywaja oblogow, drozsze modele maja na zewnatrz grubszy kawalek drewna a nie okleina.

liczba warstw lakierniczych podawana jest tu dosc obszernie, ale nikt tego na drzwiach nie sprawdzi.

Wymienione zamki nie wyrozniaja sie niczym szczegolnym (koszt to 30-50zl/szt), a rozmiar wkladek ma sie tak do jakosci jak podanie rozmiaru buta do jego trwalosci.

podsumowujac - nic nie wynika z takiego opisu.

Edytowane przez finlandia

W podstawowej ofercie raczej nie znajdziesz, bo ja pierwszy raz słyszę o takiej "zachciance". Więc siłą rzeczy - skoro nie ma zapytań, to szkoda kartki na drukowanie takiej propozycji :) To w sumie nie powinno być trudne, troszkę kłoptu może sprawić znalezienie wkładki jednostronnej, ale takie widywałem.

Pytaj bezpośrednio u producentów. Zacznij w takich firm jak Juwent (otwarci na nietypowości), może Porta, może Delta.

Witam

mam pytanko...szukam drzwi zewnętrznych do pomieszczenia gospodarczego. Chciala bym coś w miare prostego ale głowny warunek jest taki aby od strony zewnętrznej/ogrodu/ nie było zamków. Czy orientujcie sie czy któryś producent ma coś takiego w swojej ofercie?

całkowicie bez zamków ? może z klamką tylko od środka - takie widuję dość często zazwyczaj wykonane z alu ale są.

Pozdrawiam

Obłóg to jest TEN grubszy kawałek :)

Okleina to jet TEN cieńszy kawałek :)

Grubości sprawdzisz sobie u Technologa URZĘDOWSKIEGO.

Znam różnicę między tymi słowami. Nie chcę dopuścić mysli, że standardem jest używanie cienkiej okleiny w drzwiach zewnętrznych (chociaż dobrze wiem, że są takie firmy).

Solidny produkt na zewnątrz ma drewno (choćby to było cienkie na 5-6mm, ale drewno).

Zastanawiamy się z żoną nad drzwiami stalowymi Jowisz 2 model 36, [ATTACH=CONFIG]134778[/ATTACH], jaki wpływ na przepuszczalnosc ciepla/zimna ma szybka w drzwiach ? czy ubytek ciepła zimą jest znaczący ?

Nie spotkałem się z tymi drzwiami. NA zdjęciu też nie widać, jaka to szyba ;) wiec chyba najlepiej byłby zapytać o to sprzedawcę / producenta.

A jeśli mu nie ufasz, to.. może wybierz inną firmę ?

...takie sobie te zamki.

Polecam firmy FUHR - solidne do bólu złodzieja :)

Fuhr? a czym się wyrózniają poza tym, że są pewnie stosowane przez firmę z którą sympatyzujesz?:)

Zamek wg mnie ma spełniać deklarowane normy i być niezawodny. Nie słuszałem nic złego na tą markę, ale.. jak widzę, to wiele firm stosuje w drzwiach zamki GU (podobnie w przesuwkach) mimo iż okna okuwa na konkurencyjnych markach :)

Zastanawiamy się z żoną nad drzwiami stalowymi Jowisz 2 model 36, [ATTACH=CONFIG]134778[/ATTACH], jaki wpływ na przepuszczalnosc ciepla/zimna ma szybka w drzwiach ? czy ubytek ciepła zimą jest znaczący ?

Szyba w drzwiach producent Capek, doskonale zapewniają izolacje cieplną polecam produkt.

PAnowie poradzcie mi jakieś drzwi (dodam, że czytałem trochę temat i mniej więcej wiem co i jak) zewnętrzne do kotłowni oraz garażu (garaż jako osobny budynek) max.2 tys.PLN za sztukę.

Co do wejściowych to rozmawiałem z moim stolarzem i powiedział że zrobi mi dębowe w cenie 2.5 tys.PLN. Powiedzcie na co zwracać uwagę przy produkcji takich drzwi.

Mam ładne, dębowe - 2 szt. Przywiozłem ostatnio z demontażu, więc jak chcesz to po kilka stówek za sztukę i są Twoje.

A poważnie: coś niska ta cena. Dębowe *czyli w okleinach dębowych) a może z dębu w całości?

Wydaje mi się, że za taką cenę to dosatniesz cienkie drzu (ok 4-5cm grubości). Do tego najprostsze zamki, najtańsze wkłądki (pewnie stolarz zostawi ten zakup Tobie). Zwykłe zawiasy. No i będą drzwi..