Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

USztywnienie skrzydla kawalkiem stali ? Do glowy by mi to nie przyszlo, bo funkcja zamka jest zupelnie inna a za usztywnienie powinny sluzyc inne elementy - stalowe wklady w ramie lub sama rama - odpowiednio sztywna .

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

_FIX_ usztywnienie skrzydła ? no raczej nie bardzo. Jedyne co może poprawić zamek listwowy do doleganie skrzydła w pozycji zamkniętej oczywiście, ale prawda taka, że przy takim właśnie zamku można "oszukać" delikatne odkształcenia samego skrzydła.

Pozdrawiam

PS a co do ERKADO to wiem, że Pan Kozłowski wewnętrzne skrzydełka produkuje i to w sporych ilościach pod różnymi markami ale drzwi zewnętrznych jego produkcji nie znam.

Witam drzwi antywłamaniowe w domu jednorodzinnym nie są tak ważne jak w bloku gdzie jedynym wejściem są drzwi chyba że złodzieje wejdą oknem np na 4 piętro,poza tym jest dużo sąsiadów i raczej nie postrzeżenie nikomu nie da się wynieść np telewizora przez okno z 4 pietra:no:Sam w okół swojego domu nie mam sąsiadów drzwi przeważnie wszyscy mają od frontu domów i złodziej nie jest na tyle głupi żeby się nimi pchać skoro z tylu są okna i drzwi tarasowe.Sam zamierzam teraz kupić drzwi od strony północnej i nie wiem stalowe czy drewniane nie znam żaden dobrej firmy z okolic Suchej Beskidzkiej Krakowa jeśli może ktoś coś polecić byłbym wdzięczny:D

Trochę źle to opisałem a wy łapiecie mnie za słowa :p Miałem na myśli to, że zamek listwowy jest takim "dodatkowym zabezpieczeniem" przeciw wypaczaniu. Choć nie jest potrzebny (do tej pory nie miałem z tym problemu w drzwiach Erkado) to polecam zakup - koszt niewielki w sumie bo cennikowo 350 zł netto.

To bardzo popularny kolor, więc niemal kazdy stara się go uzyskać a w drewnie jest o tyle łatwo, ze usłojenie dębu jest niemal idealnie do "nussbaum".

Tylko to i tak zalezy od dobru lakierów jakie się uda zastosowac u Producenta. W PCW , alu czy stali okleiny są też niemal identyczne.

...i dlatego mimo wszystko należy zobaczyć ten kolor na żywo. Samo oglądniecie zdjęcia na ekranie monitora czy prospektu niczego nie daje, a już tym bardziej sugerowanie się nazwą.

Widziałem drzwi które zostały zakupione w sklepie internetowym. Wykonanie 100% dąb, kolor "złoty dąb", zameczki, klameczki, wizjer, itp... Fajna cena 2500 zł.

Po montażu dom wygląda okropnie!!!

Drzwi są musztardowe - do złotego dębu to im: ho ho...

Właściciel mieszka tam już ponad rok i do dziś nie może sobie wybaczyć swego błędu. Teraz to nawet z chęcią dołożyłby 1000 zł żeby tylko kolor był lepszy.

Dom ma okna PCV w złotym dębie, ma też deski elewacyjne w idealnym dobranym kolorze a te drzwi "jak pięść do nosa".

Wielu producentów stolarki drzwiowej drewnianej próbuje spasować swoją kolorystykę do popularnych kolorów na oknach PCV (złoty dąb, orzech, winchester czy mahoń) niestety nie wszystkim się to udaje.

P.S.

Będę w okolicach tego domu za ok 2 tygodnie to postaram się zrobić fotki i wrzucić ku przestrodze.

Edytowane przez Robespierre

Witam

Mam takie pytanie....jak długo folia ochronna może pozostać na drzwiach stalowych(złoty dąb) i na parapetach?Zamontowalem je miesiąc temu .

powinna zostać usunięta niezwłocznie po wykonaniu prac im dalej tym trudniej będzie z jej usunięciem - będzie zachodził proces wulkanizacji.

a tak na marginesie ładne drzwi dzisiaj widziałem za ok 28.000 zł - zgadnijcie czyje ? :)

Pozdrawiam

Mam takie pytanie....jak długo folia ochronna może pozostać na drzwiach stalowych(złoty dąb) i na parapetach?Zamontowalem je miesiąc temu .

...może już jest za późno. Folie są zabezpieczeniem materiałów na czas produkcji, transportu i częściowo montażu. Powinny być ściągane natychmiast. Często zostają na zawsze i to na zawsze nie jest niestety piękne.

Wszystkim się wydaje że zostawiając folie np na rok lub dwa wydłużą o ten okres użytkowanie produktu... Prawda jest bolesna... Produkty bardzo często niszczą się bezpowrotnie.

Gdybyś nie mógł dać rady to zajrzyj tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114582

...a tak na marginesie ładne drzwi dzisiaj widziałem za ok 28.000 zł - zgadnijcie czyje ? :)

Jest w Polsce kilku magików stolarstwa np.: Gierszewski http://www.gierszewski.pl/gierszewski_POLSKI.html

(ceny najczęściej w okolicach 15'000-30'000).

Polecam "nie mającym ograniczeń finansowych".

:)

Edytowane przez Robespierre

Witam

Jest w Polsce kilku magików stolarstwa np.: Gierszewski http://www.gierszewski.pl/gierszewski_POLSKI.html

(ceny najczęściej w okolicach 15'000-30'000).

Polecam "nie mającym ograniczeń finansowych".

:)

nie nie ja nie mówię o DZIEŁACH SZTUKI to jest zupełnie inna kategoria :)

Pozdrawiam

Ceny są ograniczone tylko od dołu, rosnąć mogą bez końca. Niektóre, z tych drzwi to jak wejścia do katedry, mogę zakładać, że jest grupa przy kasie co nawet sobie coś takiego stawia, a dach robi ze szczerego złota ;) Ja z rodzicami jesteśmy zadowoleni z prostego projektu z katalogu i ładnego przeszklenia na drzwiach Stolpawu za promil tej kwoty.

Bo pewne rzeczy zobowiązują, jak albo wszystko robimy tanio, albo wszystko drogo.

Zdecydowaliśmy się na drzwi zewnętrzne CALa. Montaż ma się odbyć początkiem następnego tygodnia. Wszystko wygląda pięknie, ale delikatnie "zmroziła" mnie informacja, że drzwi zewnętrzne będą zamontowane na "lico" z warstwą izolacji (styropianu).

Zamówione drzwi otwierają się na zewnątrz. Ściana dwuwarstwowa.

Szczerze mówiąc, nie spotkałem się w okolicy, żeby drzwi wejściowe ktoś montował na kotwach w warstwie izolacji. Czy taki zabieg jest u mnie konieczny? Tym bardziej, że w przypadku okien zrezygnowałem z "ciepłego montażu". Konsultant z infolinii CALa był niesamowicie zaskoczony taką propozycją montażu, ale salon w którym drzwi są zamówione upiera się, że drzwi otwierana na zewnątrz nie montuje się inaczej.

Jaka jest wasza opinia?

Jak jest u was?

Zdecydowaliśmy się na drzwi zewnętrzne CALa. Montaż ma się odbyć początkiem następnego tygodnia. Wszystko wygląda pięknie, ale delikatnie "zmroziła" mnie informacja, że drzwi zewnętrzne będą zamontowane na "lico" z warstwą izolacji (styropianu).

Zamówione drzwi otwierają się na zewnątrz. Ściana dwuwarstwowa.

Szczerze mówiąc, nie spotkałem się w okolicy, żeby drzwi wejściowe ktoś montował na kotwach w warstwie izolacji. Czy taki zabieg jest u mnie konieczny? Tym bardziej, że w przypadku okien zrezygnowałem z "ciepłego montażu". Konsultant z infolinii CALa był niesamowicie zaskoczony taką propozycją montażu, ale salon w którym drzwi są zamówione upiera się, że drzwi otwierana na zewnątrz nie montuje się inaczej.

Jaka jest wasza opinia?

Jak jest u was?

Hmmm... Trudno zganić sklep i montażystę o taki sposób montażu gdyż patrząc na termikę na pewno to dobry pomysł ale skoro w oknach zaniechałeś wersji super ciepłej i pozostałeś przy ciepłej to tu też wystarczyło by np wysunąć ramę ok 2-3 cm w ocieplenie tak aby pozostała część ramy opierała się o mur i też byłoby dobrze.

Może chodzi im o to że jak zlicują drzwi z ociepleniem to będzie je można otworzyć więcej niż tylko 90 st...

A może po prostu z lekka im się pomyliło z kierunkiem otwierania do wewnątrz gdyż właśnie wtedy licuje się ościeżnicę z murem na równo wewnątrz...

Napisz mi na priv jaka to firma.

Pozdrawiam.

Witam, Czy może ktoś ma drzwi firmy Misiniec http://www.misiniec.pl? Bardzo podobają mi się takie drzwi http://allegro.pl/show_item.php?item=2700629413 ale kompletnie się na tym nie znam. Pasują stylem idealnie do naszego domu, nic bardziej nowoczesnego nie wchodzi w grę. A może jakieś inne propozycje? Wciąż nie podjęliśmy decyzji, bo zupełnie nie wiemy czym się kierować :-(

Witam, Czy może ktoś ma drzwi firmy Misiniec www.misiniec.pl? Bardzo podobają mi się takie drzwi http://allegro.pl/show_item.php?item=2700629413 ale kompletnie się na tym nie znam. Pasują stylem idealnie do naszego domu, nic bardziej nowoczesnego nie wchodzi w grę. A może jakieś inne propozycje? Wciąż nie podjęliśmy decyzji, bo zupełnie nie wiemy czym się kierować :-(

Przede wszystkim kieruj się zdrowym rozsądkiem.

Drzwi zewnętrzne to dość trudny temat dla wielu producentów.

Przede wszystkim sprawdź warunki karty gwarancyjnej i sprawdź czy jesteś w stanie je spełnić...

Te drzwi które wskazałaś nie są zbyt zachęcające. Przynajmniej mnie... W ofercie na allegro jak i na stronie producenta brak konkretnych informacji. Nie wiadomo jakie zamki, zawiasy, uszczelki stosuje producent, tzn brak konkretnych modeli i wskazań producenta. Nie ma też przekroju ramiaków ani kasetonu. Świerk - to dość dobry materiał choć jak każde drewno musi być bardzo dobrze przygotowany na produkcji.

Zwracam uwagę na zwykłą wewnętrzną klamkę którą producent daje w standardzie - wskazuje to na małą świadomość producenta. Klamka tego typu umożliwia bardzo szybkie i łatwe włamanie do Twojego domu.