lolek30 29.03.2013 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Przy drzwiach z PCV z wypełnieniem adeco czy innym ozdobnym z dostawką , problemem może być zbyt mała szerokość . Jeśli masz 140cm szeroki otwór to po odjęciu na pianę robi się 137 cm do tego w takim układzie dostawka musi być w osobnej ramie łączona najlepiej na specjalnym łączniku , do tego szerokość szyby w dostawce w stosunku do wysokości przy szkle nie hartowanym też musi się zawierać jak 1:6 . Więc biorąc to wszystko pod uwagę to przy tym układzie może się okazać że skrzydło czynne wyjdzie Ci z 75-80 cm a to trochą wąsko... Przy drzwiach otwieranych do wewnątrz można to zrobić w jednej ramie a wtedy skrzydło można zrobić już nieco większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 29.03.2013 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) A ja uważam, że za 10 lat wszyscy będą tu psioczyć na drzwi stalowe, że to g.. Całym sercem jestem za drewnem, ale to inne ceny. Zawsze uważanie patrzę na "stalówki" użytkowane przez parę lat i nie ma się czym podniecać, bo wyglądają tak sobie. Szczególnie Gerda panelowa - wierzch nadaje się do wymiany, a że to kosztuje to w rękę idzie pędzel i farba.. i efekt.. brrrr! Ps. Sprawdź jakieś lokalne firmy robiące drzwi (np. Zbigmet, w Kobyłce też jest jakiś producent). Może oni się podejmą tej wysokości. I jeszcze Wiśniowski - rozwinął swoje drzwi z aluminium. Aha - te wskazania nie oznaczają że "polecam" to drzwi. Edytowane 29 Marca 2013 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2011 29.03.2013 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 ... (widziałem ostatnio może 2 -3 letnie drzwi, gdzie były podoklejane uszczelki gumowo, bo już tak wiało. Czy może były to drzwi gerdy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 29.03.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Przy drzwiach z PCV z wypełnieniem adeco czy innym ozdobnym z dostawką , problemem może być zbyt mała szerokość . Jeśli masz 140cm szeroki otwór to po odjęciu na pianę robi się 137 cm do tego w takim układzie dostawka musi być w osobnej ramie łączona najlepiej na specjalnym łączniku , do tego szerokość szyby w dostawce w stosunku do wysokości przy szkle nie hartowanym też musi się zawierać jak 1:6 . Więc biorąc to wszystko pod uwagę to przy tym układzie może się okazać że skrzydło czynne wyjdzie Ci z 75-80 cm a to trochą wąsko... Przy drzwiach otwieranych do wewnątrz można to zrobić w jednej ramie a wtedy skrzydło można zrobić już nieco większe. O, i to są argumenty Aczkolwiek wymiary drzwi to 140/235 a sam otwór ma aż 154 cm szerokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.03.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 bynajmniej żadne to argumenty wykonanie takich drzwi w odpowiednim profilu PVC i mamy nawet ładną szybkę z boku, nawet w jednej tafli z obustronna hartowaną bądź laminowaną szybką A jeśli szerokość jest tak jak piszesz będzie tylko lepiej W załączonej poniżej wizualizacji : światło przejścia przez drzwi - 870 mm światło szyby - 270 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 29.03.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Czy może były to drzwi gerdy ? Skąd wiedziałaś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 30.03.2013 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 bynajmniej żadne to argumenty wykonanie takich drzwi w odpowiednim profilu PVC i mamy nawet ładną szybkę z boku, nawet w jednej tafli z obustronna hartowaną bądź laminowaną szybką A jeśli szerokość jest tak jak piszesz będzie tylko lepiej W załączonej poniżej wizualizacji : światło przejścia przez drzwi - 870 mm światło szyby - 270 mm .. Jarooo jasne że stosując szkło hartowane zmienisz proporcje na bardziej użytkowe , tylko weź jeszcze pod uwagę że przy takim skrzydle nie każdy wzór adeco wejdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.03.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 każdy wzór wypełnienia się zmieści nie wiem dlaczego piszesz, że nie.Nakładkowy wymusza zastosowanie aluminium - co nie zmienia faktu, że dalej doświetle jest wykonalne, mało tego, w tym wymiarze można zrobić drzwi bez doświetla, jako dwuskrzydłowe z wypełnieniem czy nakładką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 31.03.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 każdy wzór wypełnienia się zmieści nie wiem dlaczego piszesz, że nie. Nakładkowy wymusza zastosowanie aluminium - co nie zmienia faktu, że dalej doświetle jest wykonalne, mało tego, w tym wymiarze można zrobić drzwi bez doświetla, jako dwuskrzydłowe z wypełnieniem czy nakładką Jareko, czyli że Adeco może zrobić takie drzwi otwierane do zewnątrz? Ciekawe dlaczego usłyszałam że to niemożliwe przy drzwiach z naświetlem. Bez naświetla gdybym brała, standardowe 100 czy 90-wtedy nie będzie problemu-tak usłyszałam. Byłam na budowie, zmierzyłam otwór i ma dokładnie 154 cm szerokości (a wymiar drzwi w projekcie 140/235-czemu projektant dał aż tyle cm luzu???) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 31.03.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Adeco to wypełnienie bądź nakładka - i nie ma znaczenia czy otwierane na zewnątrz czy do środkaW domkach jednorodzinnych i nie tylko dąży się do tego, by drzwi otwierały się na zewnątrz - dlaczego?Okno ma wiele miejsc dociskających skrzydło do ościeżnicy - jak wieje wiatr nic się nie dzieje.Drzwi natomiast tych punktów ma mniej i wystarczy lekki podmuch wiatru by przy drzwiach otwieranych do środka stały się one nieszczelne - przy otwieranych na zewnątrz skrzydło wiatrem dociskane jest do ościeżnicy dodatkowo się uszczelniającW domkach jednorodzinnych przepis ppoż mówiący o sposobie otwierania drzwi nie ma zastosowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 31.03.2013 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 np w firmie cel akurat w moim przypadku drzwi 90 wklada sie w otwor w scianie o wymiarach 106cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 31.03.2013 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Adeco to wypełnienie bądź nakładka - i nie ma znaczenia czy otwierane na zewnątrz czy do środka W domkach jednorodzinnych i nie tylko dąży się do tego, by drzwi otwierały się na zewnątrz - dlaczego? Okno ma wiele miejsc dociskających skrzydło do ościeżnicy - jak wieje wiatr nic się nie dzieje. Drzwi natomiast tych punktów ma mniej i wystarczy lekki podmuch wiatru by przy drzwiach otwieranych do środka stały się one nieszczelne - przy otwieranych na zewnątrz skrzydło wiatrem dociskane jest do ościeżnicy dodatkowo się uszczelniając W domkach jednorodzinnych przepis ppoż mówiący o sposobie otwierania drzwi nie ma zastosowania Ok. Czyli gdybym się zdecydowała na Adeco to zrobią mi otwierane na zewnątrz i nawet będzie to miało ręce i nogi? W sensie, drzwi będą nadal proporcjonalne i ładne....? Kolejne pytanie w związku z tym, pewnie głównie do Jareko bo wiem że masz w ofercie Adeco-na stronie Adeco zmienili teraz kolekcje. Część w ogóle wypadła, przybyło innych, część kolekcji jest dostępna tylko przy drzwiach nakładkowych, kolekcje nazwijmy je "wsadowe" nie mają opcji koloru w okleinie, a taka mnie interesowała. Ja robiłam wycenę trochę wcześniej, czy wg tej konfiguracji, sprzed 2-3 miesięcy zrobią mi "moje" drzwi? Czy muszę na nowo konfigurować z nowych kolekcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 31.03.2013 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Aaaa, i jeszcze jedno co mi po głowie chodzi.Jaka jest zasadnicza różnica między wypełnieniem nakładkowym a wsadowym? Poza ceną, bo udało mi się ustalić że nakładkowe droższe...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 31.03.2013 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Kto szuka nie błądzi Znalazłam już podstawowe różnice na stronie Adeco między nakładkowym a wsadowym wypełnieniem. A poza stroną wizualną, jaka jest różnica? Które bardziej praktyczne, czy wypełnienia nakładkowe mają jakieś wady o których warto wiedzieć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 31.03.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 ankladkowe wymusza konstrukcje z aluminium - to podstawowa roznica takze w cenie. Natomiast obustronna nakladka to drzwi najcieplejsze z cieplych, do domow energooszczednych i pasywnych rozwiazanie idealne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 31.03.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 ankladkowe wymusza konstrukcje z aluminium - to podstawowa roznica takze w cenie. Natomiast obustronna nakladka to drzwi najcieplejsze z cieplych, do domow energooszczednych i pasywnych rozwiazanie idealne Aspiracji na wybudowanie domu pasywnego to ja nie mam A co z poprzednim pytaniem o kolorystykę? Bo na stronie Adeco w konfiguratorze już tylko niektóre kolekcje w wersji nakładkowej mają okleiny, a wsadowe nie mają. Ja jakiś czas temu zrobiłam konfigurację na drzwi z wypełnieniem wsadowym z okleiną orzech. I takie bym chciała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 31.03.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 i spoko, będziesz miała Nakładki w 99% są lakierowane a nie okleinowane Wsad był i jest okleinowany w ogromnej większości chyba nie dostrzegłaś możliwości konfiguratora - są okleiny - poniżej przykład pierwszy z brzegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 31.03.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 no własnie tam szperam od ponad godziny, kombinuję i już widzę że w serii Classica i Inoxa coś tam znajdę z okleiną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letitia 02.04.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 No właśnie zdjęcie zrobiłam sama ale niestety nie są to drzwi sąsiada bo tak bym zapytała w innym bloku zrobiłam zdjęcie więc głupio mi trochę pukać do obcych ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 06.04.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Przejrzałem praktycznie cały wątek w poszukiwaniu opinii na temat drzwi Nicewicza, ale tylko na pierwszych stronach znalazłem wzmiankę, że są ładnie wykonane i na tym koniec. Fakt "macałem" te drzwi i robią wrażenie. Drzwi występują w wersji 59mm i 72mm oraz sosna lub meranti. Przykładowo meranti w wersji 72mm z klamką za 100zł (), wkładkami na jeden klucz, czyli gotowe do używania wycenili mi na 4400zł. Planowałem przeznaczyć na drzwi max 4k. Jest sens pchać się w tak grube drzwi? Dla porównania sosna 59mm prawie 1k taniej. Dodam, że chodzi o drzwi 90 Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez Tysonq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts