damianexus 24.05.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 faktycznie świetne drzwi..... ja wczoraj oglądałem drzwi Gerdy i tez wyglądają bardzo solidnie ale te sa niezwykle nowoczesne. Mam dodatkowo pytanie czy warto kupować drzwi z montazem za 500-600zl montaz??? moi budowlancy zrobia mi to za 100 i twierdza ze filozofi w tym zadnej nie ma i montowali wielokrotnie takie drzwi? Co wy nna to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 24.05.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Są trzy typy ościeżnic do tego skrzydła: KMT 12TR, KMT 10TR i KMT 7TR. Różnią się one szerokością: 12TR - 127 mm, 10TR - 95 mm, 7TR - 70 mm, oraz tym, że 12TR i 7TR są malowane proszkowo, a 10TR jest laminowana. Martek1981, a od czego zależy dobór tych czy tamtych? Szerokość drzwi w świetle otworu u mnie wynosi 101cm. Ściana z bk gr 14 + ocieplenie 15cm styropianu. Nadal nie wiem, którą wybrać, kurczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 24.05.2009 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 w montażu nie ma zadnej filozofii... Jest w nim tylko: 1. gwarancja na drzwi. 2. 7% Vat Co do gerdy... Poszukaj na forum... Ludziska na tych drzwiach psy wieszają... Ktos przytoczył w list od kogoś z Gerdy że ich drzwi raczej nie nadaja się do montażu na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 25.05.2009 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Są trzy typy ościeżnic do tego skrzydła: KMT 12TR, KMT 10TR i KMT 7TR. Różnią się one szerokością: 12TR - 127 mm, 10TR - 95 mm, 7TR - 70 mm, oraz tym, że 12TR i 7TR są malowane proszkowo, a 10TR jest laminowana. Martek1981, a od czego zależy dobór tych czy tamtych? Szerokość drzwi w świetle otworu u mnie wynosi 101cm. Ściana z bk gr 14 + ocieplenie 15cm styropianu. Nadal nie wiem, którą wybrać, kurczę. Generalnie polecane pzez poducenta są dwie z tych ościeżnic 10TR i 12TR. Pod względem konstrukcyjnym lepsza jest 12TR (stabilniejsza, łatwiejsza w montażu bo dostarczona jest zmontowana) ale jej minusem (nie dla wszystkich) jest to, że jest malowana proszkowo. 10TR jest produkowana w troche innej technologii bo jest laminowana identyczną okleiną jak drzwi, ale przez to dostrczana jest w elementach do samodzielnego montażu co sprawia wrażenie, że jest mniej stabilna - dla doświadczonego montera to zaden problem. Dla jednej i drugiej ościeżnicy wymagane wymiary w świetle muru dla skrzydła 90-tki to: wysokość - 2065 mm od gotowej posadzki (punkt "0") szerokość - 980 mm. Tak jak widzisz, jedna i druga sie nadaje w Twoim wypadku, a wybór to głównie kwestia estetyki Pozdrawiam, PS. Info z pierwszej reki, żona pracuje w KMT w marketingu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 25.05.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Runner72 25.05.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Mam doświadczenia od lat z drzwiami szwedzkimi firmy Swedoor, polecam - trwałe, ciepłe, nie paczą się (blachy przeciwskrętne), wytrzymałe.Nie wymagają wiatrołapu i zadaszenia przed warunkami atmosferycznymi.Wadą może być cena, termin realizacji zam. oraz skandynawskie wzornictwo - choć nasi architekci kochają ten styl.Bedę montował drzwi z fornirem teakowym to co udało mi się kupić po promocyjenje cenie u znajomego -general.destrybutora w Polsce. W mieszkaniu mam drzwi firmy Witex i do wejść z kaltki schodowej b. dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 27.05.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 No Gerda jest dobra ale do garażu albo kotłowni wewnątrz domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 28.05.2009 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Jak chcesz proste to będziedziesz miał problem. Królują bogate rzeżbienia i ornamenty. Ja znalazłem w firmie Cal - ale są droższe niż chcesz zapłacić. Couligan, a jakie Ty do tego koloru osłonki dobierzesz? Pozostaje Ci chyba tylko srebro - jak do klamki. CAL to dobra firma i nie powinieneś mieć z nimi problemów. Gerda na zewnątrz? To zależy jaka - bo połowa ich katalogu to drzwi do wewnątrz i chyab logiczne jest, że nie można ich montować w narażeniu na warunki attmosferyczne:) Jak ktoś chce fachura z budowy za 100zł.. to też tyle może być warta jego usługa. Gerdy nie polecam dawać przypadkowym ludziom, bo to ciężkie drzwi i wymagają od montażysty doświadczenia - ominie się tym połowę potencjalnych reklamacji. Chociaż 500-600zł to sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 28.05.2009 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Mam drzwi drewniane, ocieplane firmy Węgrzyn - http://www.wegrzyn.biz/ Zdjęcia w moim dzienniku. Mimo, że są bardzo ładne, to ich nie polecam. Dlaczego? Po pierwsze, warunki gwarancji są bardzo dziwne (dowiedziałem się o tym dopiero po zakupie). Np. warunkiem uznania reklamacji jest okazanie rachunku za montaż drzwi tzn. że nie można ich zamontować samodzielnie, nie może też tego zrobić ktoś, kto nie ma firmy. Po drugie, gwarancja nie obejmuje także drzwi posiadających jakiekolwiek uszkodzenia, tzn. jeśli zostaną zarysowanie lub drapnięte przez psa lub kota - nie ma gwarancji. Takich kwiatków w karcie gwarancyjnej jest sporo. No i najważniejsze - drzwi są lakierowane lakierem wodnym. Oznacza to, że można je myć tylko wodą. Przekonałem się o tym, gdy na czas ocieplania i tynkowania domu zakleiłem drzwi folią. Użyłem do tego papierowej taśmy malarskiej. Po tygodniu, gdy zdjąłem taśmę - został klej, którego nie można niczym usunąć. Dzwoniłem do producenta, i zostałem poinformowany, że na drzwiach nie można przyklejać taśmy, nawet na tydzień. Szkoda, że nie piszą o tym w karcie gwarancyjnej lub instrukcji obsługi. Gdybym miał teraz kupować jeszcze raz - na pewno bym ich nie kupił. Wziąłbym metalową Gerdę, nad którą się zastanawiałem, ale bardziej mi się podobały drzwi drewniane. Stara wypowiedź - ale ważna - nie ze względu na firmę, chociaż uważam że takei interpretcje są przesadne. Pierwsza sprawa - żółta taśma do oklejania - NIEEE! Nie wolno jej zostawić na dłużej niż 1-2 dni, bo na słońcu zostawi klej który trudno usunąć, chociaż sposoby są. Po drugie - uszkodzenia drzwi drewnianych - rysy itp - trzeba się liczyć że to jak z lakierem na aucie - peknięcie lakieru to miejsce do potencjalnego wystąpienia korozji, w tym wypadku dalszego uszkodzenia lakieru. Ale żeby od razu drzwi traciły gwarancję..? Po trzecie - faktura za montaż - taka mała praktyka która przyszła z Zachodu. Faktura - czyli dowód zakupu (potencjalnie wyklucza tych co kupili kradzione itp) ale i wyklucza często możliwość przeniesienia praw, np. przy sprzedaży domu). W przypadku montażu - zabezpiecza się przed niekompetencją "fachowców", którzy nie mają nawet odwagi przyjąć odpowiedzialności za swoją pracę i założyć działalność gospodarczą. Chociaż w tym przypadku znów jest to wg mnie nadużycie - bo może to zamontować dobry fachowiec po godzinach i w czym jego praca będzie gorsza od tej zrobionej wcześniej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tasha 28.05.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 a czy komuś stolarz powiedział że może być problem z drzwiami które sa na słonecznej stronie. Nam powiedział że zależy jakie damy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 01.08.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Stoje przed wyborem drzwi. Raczej jestem zdecydowany na drewniane. Nie wiem tylko czy zamawiac gotowe czy może zlecić ich wykonanie jakiemus stolarzowi. Czy może macie wiedze jakie mają zalety/wady drzwi wykonane u stolarza? Czy ona są lepsze, tańsze, solidniejsze?P.S.Jednocześnie zapytam czy moze macie jakiegoś dobrego stolarza w okolicach Warszawy, Konstancina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 24.08.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Stoje przed wyborem drzwi. Raczej jestem zdecydowany na drewniane. Nie wiem tylko czy zamawiac gotowe czy może zlecić ich wykonanie jakiemus stolarzowi. Czy może macie wiedze jakie mają zalety/wady drzwi wykonane u stolarza? Czy ona są lepsze, tańsze, solidniejsze? P.S. Jednocześnie zapytam czy moze macie jakiegoś dobrego stolarza w okolicach Warszawy, Konstancina Drzwi od stolarza to może być rzemiosło. jedna sztuka wyjdzie fantastycznie - druga już tak sobie. Drzwi z większej firmy to już jakaś renoma (dobra a może i gorsza... ). Teoretycznie mniejsze ryzyko trafienia czegoś złego. Ale i stolarz może być solidny - na pewno poprosiłbym wczesniej o referencje - np. znajomych, a jak nie ma t oo 2-3 nr telefonu klientów- by potwierdzić dobrą ale nie sprawdzoną opinię.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 24.08.2009 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 No właśnie. Ze stolarzem to troche loteria, tym bardziej, że nie mam żadnego polecanego i pewnego. Wobec powyższego zdecydowałem się na gotowe Stolbudu Włoszczowa. czytałem o nich i opinie są raczej pozytywne więc może będzie ok, chociaż cena... lekko mnie zaskoczyły ceny drzwi zewnętrznych drewnianych oscylujące w okolicach 6 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 24.08.2009 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 To też jestem zaskoczony..Drzwi z uznanej firmy, drewniane jednodzielne to koszt 3-5 tys. zł Więcej? Bywa, ale zwykle są to juz drzwi z doświetlami.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 24.08.2009 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Moje własnei sa z doświetleniem i dodatkowo bukowe więc cena automatycznie urosła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facet27 25.08.2009 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 ja u siebie mam bezfirmówki jako wejściowe takie poklejone z listewek grubości 5cm mam zamiar je wymienić w przyszłym roku jak już się wszystko ustabilizuje, a ze znam dobrze Portę i cenie ta fabryke to myśle ze będą to Gdynia 5S może to mało oryginalne ale w tym temacie raczej jestem tradycjonalistą kolorem dąb4 bedzie podobny do okien mam w kolorze dąb bagienny bardzo ładny ciemno brązowy kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 31.08.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 A co myslicie o tych drzwiach?http://allegro.pl/my_page.php?uid=3490616ktoś się spotkał?MOże coś doradzic?O co pytać producenta? o współczynnik przenikalności ciepła- to już wiem- chociaż czy oni te dane będa mieli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 31.08.2009 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 A co sądzicie o drzwiach drewnianych K&P z serii Beskid? przykładowo : http://www.fabryka-drzwi.com/drzwizewnetrznebeskid-b1s.htm chodzi mi o konstrukcję i jak się sprawują po kilku latach od wstawienia cenowo w porównaniu z takim CALem wygląda interesująco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 31.08.2009 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Mi to chodzą po głowie Adeco Oknoplastu ale nie wiem jak PCV się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 31.08.2009 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 A co sądzicie o drzwiach drewnianych K&P z serii Beskid? przykładowo : http://www.fabryka-drzwi.com/drzwizewnetrznebeskid-b1s.htm chodzi mi o konstrukcję i jak się sprawują po kilku latach od wstawienia cenowo w porównaniu z takim CALem wygląda interesująco Ford w porównaniu z Audi też wygląda interesująco cenowo Zarówno K&P jak i CAL-a kilkuletnie widziałem, serwisowałem. Nie wdając się w detale; kup CAL-a lub coś z jeszcze wyższej półki, drzwi wejściowe w domu są jedne i tu oszczędzania nie zalecam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts