theme 07.06.2014 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Przede wszystkim w jednej cenie powinna być możliwość wyboru progu. Albo ciepły albo aluminium. Te z przekładkami siłą rzeczy będą droższe od całych kompozytowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kipi 15.06.2014 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Czy możecie polecić jakieś drzwi zewnętrzne na otwór około 101 cm x 205 cm (w razie potrzeby można podwyższyć bo pod nadprożem jest spory kawałek styroduru). Interesuje mnie coś w prostym-nowoczesnym kształcie o dobrej izolacji termicznej. Materiał wykonania obojętny.Najchętniej coś w okolicach 2 tysięcy z montażem, maksymalnie 3 tysiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 16.06.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 W zasadzie większość drzwi Ci podejdzie, bo otwór standardowy pod 90-kę.Prosty nowoczesny design, to może modny ostatnio antracyt w połączeniu z aluminium? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kipi 16.06.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Okna mam w orzechu, więc myślałem, żeby drzwi takie same zrobić. Nie mam kompletnie rozeznania w rynku producentów drzwi, a nie chcę wysyłać zapytań do wszystkich po kolei. Może polecisz jakąś firmę lub 2 które są w stanie wykonać względnie ciepłe drzwi za ok 2 tysiące maks 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.06.2014 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 205 wysokosci to troche za malo, takze przygotuj sie, ze trzeba bedzie wyciac 3-4 cm tego styroduru:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 17.06.2014 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 205 wysokosci to troche za malo, takze przygotuj sie, ze trzeba bedzie wyciac 3-4 cm tego styroduru:) Niekoniecznie: KMT z ościeżnicą 11CP i nic nie trzeba przycinać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.06.2014 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Może i wciśniesz, ale jak zapianujesz? Poza tym wg mnie ta ościeżnica ma 2059mm w najniższym miejscu... Druga sprawa - zawsze mam dylemat: czy podkuć otwór na klasyczną mocniejszą futrynę, czy męczyć się z ustawianiem jej wiotkości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 21.06.2014 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Zdecydowanie podkuć, bo i masz luz i Klient porządną ościeżnicę. Dwie pieczenie przy jednym ogniu. A montaż na styk bez jakiś minimalnych luzów to dla mnie katorga, bo ani tego ustawić ani zapianować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kipi 21.06.2014 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Doradzicie koledzy u jakiego producenta szukać takich drzwi? Czy w ogóle jest szansa na uzyskanie U na poziomie 1.0-1.3 W/m2K dla drzwi ze średniej półki 2-3 tyś zł? Do tej pory przepatrzyłem katalogi gerda i kmt i w obu tych firmach nic cieplejszego niż 1,7 nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.06.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Na papierze takie U znajdziesz jak bedziesz patrzył na drzwi bez przeszklen i zjakas forma cieplej futryny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 23.06.2014 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Dokładnie. Badania na poziomie U=1,1 do 1,3 dla skrzydła pełnego + ciepła ościeżnica ewentualnie z ciepłym progiem. Dodasz przeszklenie i zamienisz ościeżnicę na standardową pełną to U skoczy Ci do 1,7 lub więcej. A producenci z ciepłymi ościeżnicami z ludzką kwotą za drzwi to KMT i Wikęd. Gerda i ościeżnica "perforowana" to szczerze nie wiem jakie parametry i nie chcę wiedzieć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaworek 24.06.2014 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 (edytowane) Witam wszystkich. Obecnie mam na budowie tynkarzy. Lada moment będą robili wiatrołap i pojawiło się pytanie o końcową szerokość otworu dla drzwi wejściowych. W projekcie wymiary w świetle muru (So) to 1100mm. Aktualnie przed tynkiem jest tam 1110mm. Czy to nie za mało dla standardowych wymiarów? Domyślam się, że dojdą narożniki no i tynki po obu stronach. Ściany z Solbetu więc jakby co łatwo poszerzyć. Z drugiej strony doczytałem, że firma AFB z Krakowa za dopłatą +8% oferuje drzwi w tzw. II standardzie wymiarowym wynoszącym 108 x 209 cm - wówczas wymiary światła ościeżnicy wynoszą 94 x 200 cm. Drzwi w tym wymiarze przeznaczone są do zabudowy w otworze o wymiarach 110 x 210-212 cm. Czyli jak zostanie 1090mm po tynkach na gotowo nie będzie chyba źle? Edytowane 24 Czerwca 2014 przez zaworek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 24.06.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Jak będzie źle to się tynk podkuje. A tak poza tym to po co tynkujesz "wnętrze" otworu, przed montażem drzwi? Wystarczy, że wtynkują narożniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaworek 24.06.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Tynk na gotowo we wnęce to tak zwany tynk na ostro. To zła praktyka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 24.06.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Zła bo przeszkadza w montażu drzwi. No chyba, że montaż jest warstwowy (z użyciem taśm paroszczelnych i paroprzepuszczalnych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kipi 24.06.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Jesteś moim wybawcą dzięki Dokładnie. Badania na poziomie U=1,1 do 1,3 dla skrzydła pełnego + ciepła ościeżnica ewentualnie z ciepłym progiem. Dodasz przeszklenie i zamienisz ościeżnicę na standardową pełną to U skoczy Ci do 1,7 lub więcej. A producenci z ciepłymi ościeżnicami z ludzką kwotą za drzwi to KMT i Wikęd. Gerda i ościeżnica "perforowana" to szczerze nie wiem jakie parametry i nie chcę wiedzieć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 25.06.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Bez przesady - to możesz wyczytać z katalogu lub dowiedzieć się dzwoniąc do pierwszego lepszego punktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwus115 25.06.2014 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Proszę o radę stoję przed wyborem drzwi zewnętrznych do domu zawsze myślałam o pcv ale do 3000 zł nie bardzo mogę znaleźć coś ciekawego czy dużo "gorsze/zimniejsze" będą drzwi stalowe (myślę o Wikęd).. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 26.06.2014 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Wikęd porównujesz z jaką firmą z PCV? Bo tu już trzeba porównywać nie dość, że parametry to i jeszcze ogólny profil jakościowy producentów. Wikęd sprzedaję, PCV nie więc ciężko będzie mi porównać. Sam zamontowałem u siebie teraz Wikędy do letniaka (raczej domek wypoczynkowy całoroczny), bo wiem że to dobre drzwi w rozsądnej kasie. Do tego opisałaś za mało Twoich wymagań. Budżet do 3000,- i co dalej. Jak rozumiem jest to dom, jest tam jakiś wiatrołap? Z czego zbudowany dom, jakieś docieplenie ścian, jakie ogrzewanie, czy ewentualny wiatrołap jest ogrzewany (jaka temp w zimie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwus115 26.06.2014 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Wikęd porównujesz z jaką firmą z PCV? Bo tu już trzeba porównywać nie dość, że parametry to i jeszcze ogólny profil jakościowy producentów. Wikęd sprzedaję, PCV nie więc ciężko będzie mi porównać. Sam zamontowałem u siebie teraz Wikędy do letniaka (raczej domek wypoczynkowy całoroczny), bo wiem że to dobre drzwi w rozsądnej kasie. Do tego opisałaś za mało Twoich wymagań. Budżet do 3000,- i co dalej. Jak rozumiem jest to dom, jest tam jakiś wiatrołap? Z czego zbudowany dom, jakieś docieplenie ścian, jakie ogrzewanie, czy ewentualny wiatrołap jest ogrzewany (jaka temp w zimie)? Myślałam o Krispol - pcv ew. Aluplast - ale opinie ma różne... Dom z wiatrołapem z porothermu + 20 cm styro. W wiatrołapie będzie podłogówka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts