Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

reklamacja już idzie w toku, obie pary do zwrotu... bo wszystkie skrzydła już mam nowe (wszystkie 3), ale dalej się coś nie tak z nimi dzieje - krzywią się.

wszystko idzie do zwrotu. dlatego drewnianych już mi się odechciało.

jedyna kwestia to szpalety zewnętrzne które będę musiał robić ponownie. dom ocieplony pod koniec zeszłego roku...

a z tych dwóch profili co podałem - któreś są bardziej sensowne?

ideal wydaje się bardziej masywny, ale nie wiem jak to się przekłada na realne kwestie. kolor który chcę to szczotkowane aluminium, więc nie będzie bardzo ciepełka chłonęło - przynajmniej nie aż tak bardzo.

dostałem wyceny od Aluplasta i Brugmana, praktycznie cena taka sama, różni się niewiele. Ideal trochę droższy...

....i chyba przy nim zostanę.

porównania żadnego nie mam, jedyne co zauważyłem, to bardziej solidna konstrukcja przy profilu Ideal. Nie wiem jak z tym się odnieść do codziennego trybu, ale to pewnie wyjdzie w praniu.

JA tego tez niestety nie wiem. Mam swoje typy, trzymam sie ich, bo spelniają moje oczekiwania. A o innych to co najwyzej moge slyszec to i owo z tego czy innego forum. Jak widac po ostatnich przypadkach, to i w jakims sensie renomowane firmy potrafia strzelic babola i sie wypinac na klienta. Dlatego trzeba pytac, sprawdzac, byc czujnym...

Czasem myślę, że dobrze że trafiłam na to forum dopiero w fazie wykańczania domu... Miałabym straszne rozterki przy zakupie czegokolwiek po lekturze tych wszystkich problemów i reklamacji. Zrobiliśmy co prawda jakieś tam rozeznanie przed zakupem drzwi, ale aż takiej analizy nie było. Szacun :) Polecić nie mogę, bo drzwi są za krótko, ale mogę się podzielić doświadczeniem. Mianowicie ostatecznie nasz wybór padł na Świebodzin, dystrybutor Famix. Opis techniczny: tutaj. Wyszliśmy z założenia, że większy producent = mniejsze ryzyko, że będą na nas testować swoje umiejętności (patrz: mrożący krew w żyłach wątek o montażu okien). Jak na razie wszystko jest ok. Ale to prawda, czujnym trzeba być.

Z mojej strony również mam nadzieję, że dobrze poskładają drzwi w fabryce...

co do montażu - przy wymianie 16 okien w domu - podczas montażu stałem i patrzyłem jak fachowcy robią, czasami coś podałem itp. w międzyczasie latałem z poziomicą po już zamontowanych oknach i sprawdzałem co tylko mogłem :p

Fachmanom powiedziałem, że niech wybaczą za moją drobiazgowość - ale wolę im suszyć głowę teraz - niż później zatruwać im życie :D

A i tak na jednej suwance nie zauważyłem jednego małego drobiazgu, który dopiero teraz poprawiłem podczas wykańczania balkonu.

Odnośnie inwestorów i producentów - ja zbyt wiele powiedzieć nie mogę niestety. Uczę się na swoich wyborach i swoich błędach...

Samych drzwi na moje oko - to chyba nie idzie za bardzo sprawdzić czy są dobrze złożone?? Może długości po przekątnych... :rolleyes:

• 4 weeks później...

Wczoraj dostałem swoją swego czasu ulubione wydawnictwo branżowe. Byl w nim artykuł streszczający ten wątek.

Jakbym miał dokonać streszczenia "skrótu" to konkluzja jest taka:

- my sprzedawcy jesteśmy tu by proponować drzwi ze swojej oferty,

- na każde opcje znajdzie się ktoś, kto będzie narzekał.

Tak, zgadzam się. W końcu na jakich drzwiach mamy się znać, jak nie tych, z którymi mamy doczynienia na codzień, które wiemy jak się wykonują, montują, serwisują. Do których jesteśmy przekonani (mam nadzieję ze Wy także sobie byście kupili drzwi które sprzedajecie?). Trudno oczekiwać, byśmy znali cały przegląd rynku. Stąd pytanie Robercikzs zostało bez odpowiedzi. Bo czy fakt, że miałem okazję montować jakieś pojedyńcze sztuki Arttomu obliguje mnie do tego, by mówić o całości ich produkcji że są ok? Nie znam produktu z bliska - nie wypowiadam się.

Szkoda jednak że autor artykułu zapomniał udzielić jakiejś obiektywnej, wiarygodnej porady jak znaleźć odpowiednie drzwi. Jeśli byłaby dobra, to z chęcią będę ją cytował i podsuwał szukającym forowiczom..

Ps. Kiedyś jeden z moich szefów mi powiedział: "nie przychodź do mnie z problemem. Przyjźdź z propozycjami jego rozwiązania to podejmiemy decyzję".

Przyznam się, że też by mi się przydała taka wiedza. Niestety ze smutkiem przyznaję że jestem głupszy niż rok temu.

Dla mnie priorytet to :

- elektrozamek

- kolor RAL

- System jednego klucza, bo potrzebuje troje drzwi i jedne muszą być zewnętrzne ciepłe, a reszta zewnetrzno-wewnętrzna.

Z tego co przeszukałem to wiked nawet by przeszedł ale dystrybutora znaleśc trudno

Zempl - plastik do mnie nie przemawia ale maja przynajmniej opcje zamka biometrycznego

Domino ma całkiem fajne drzwi ale nie maja własnego katalogu. O wszystko sie trzeba pytać.

Stolczer to samo, brak katalogu. Jest to żenujące.

Globus nie ma RAL

Przyznam się, że też by mi się przydała taka wiedza. Niestety ze smutkiem przyznaję że jestem głupszy niż rok temu.

Dla mnie priorytet to :

- elektrozamek

- kolor RAL

- System jednego klucza, bo potrzebuje troje drzwi i jedne muszą być zewnętrzne ciepłe, a reszta zewnetrzno-wewnętrzna.

Z tego co przeszukałem to wiked nawet by przeszedł ale dystrybutora znaleśc trudno

Zempl - plastik do mnie nie przemawia ale maja przynajmniej opcje zamka biometrycznego

Domino ma całkiem fajne drzwi ale nie maja własnego katalogu. O wszystko sie trzeba pytać.

Stolczer to samo, brak katalogu. Jest to żenujące.

Globus nie ma RAL

Sprawdzales moze w Krispolu?

Mam jedne drzwi od nich z wkladem adeco, firma montujaca drzwi zamontowala mi dodatkowo elektrozaczep- super sprawa, polecam.

Elektrozaczep jest polskiej firmy i z tego co sie orjentuje to ta firma ma w swojej ofercie zamki biometryczne, video domofony i inne gadzety.

Niestety teraz nie pamietak nazwe tej firmy od elektrozaczepu i reszty, jesli chcesz to przedzwonie i sie dowiem?

Mam wrażenie, że spodziewałeś się zobaczyć cudo.. :) A tymczasem to ciągle / tylko drzwi stalowe. W swoim standardzie są bardzo ok. W porównaniu do klasowych drzwi drewnianych mnie nie przekonują. Z resztą - to sprawa dogmatu - tak jak kocham drewniane okna, tak samo patrzę na drewniane drzwi.

Byłem zdecydowany na drzwi zewnętrzne drewniane z Cala, ale teraz wpadł mi w ręce katalog firmy Parmax. Wyglądają bardzo przyzwoicie w folderze, na żywo nie ma gdzie tego zobaczyć. Jedyne co na forum znalazłem to post z 2013 roku o takiej treści:

napisał finlandia

Jeszcze chwila i wymienisz nam tu wszystkich producentów w kraju i zagranicy

Dużo na temat drzwi już zostało powiedziane tu:

http://forum.muratordom.pl/showthrea...ewn%C4%99trzne

Ps. Parmax, Viking - owszem są - wiem o nich ze spamerskich linków które swego czau zamieszczali na różnych forach. Na Muratorze o nich nie ma bo to miejsce dobrze sobie radzi z taką kłamliwą formą reklamy.

Czy faktycznie są do d... i dać sobie z nimi spokój czy brać pod uwagę?

Wiele "ambitnych" firm probowalo swoich sil w robieniu szumu medialnego. Niektorzy wykazali sie duza niekompetencja przekreslajac w moim odczuciu swoj dorobek. Jak znajdziesz posty pochwalne sprzed roku-dwoch pisane w jednym czasie to wspomnij moje slowa. O samych drzwiach sie nie wypowiem, moze trafia sie tu jacys uzytkownicy. Katalogi powstaja w komputerze grafika. Drzwi rękoma stolarzy.