Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A w jaki sposób Wasze drzwi sie otwierają: na zewnątrz czy do wewnątrz ?

Nie do końca moge sie zdecydować: nie jestem tutaj ograniczony brakiem miejsca wewnątrz lub poza

Na pewno otwierane na zewnątrz nie będą narażone na niszczenie progu, czy wpadający śniego do środka.

A jakie są argumenty, by miały sie one otwierac do środka ?

Andrzej

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A w jaki sposób Wasze drzwi sie otwierają: na zewnątrz czy do wewnątrz ?

Nie do końca moge sie zdecydować: nie jestem tutaj ograniczony brakiem miejsca wewnątrz lub poza

Na pewno otwierane na zewnątrz nie będą narażone na niszczenie progu, czy wpadający śniego do środka.

A jakie są argumenty, by miały sie one otwierac do środka ?

Andrzej

Zwolennicy drzwi otwieranych do środka mówią, że pomiędzy uszczelkę a ramę nie wpadnie woda która by mogła zimą zamarznąć...

W praktyce - zwykle pytam klientów dlaczego do wewnątrz (bo u mnie 98% to drzwi otwierane na zewątrz) - wynika to ze uwarunkowań kulturowych - na moją "sondę" Panie Domu mówią że nie wyobrażają sobie wypychać gości otwieranymi drzwiami. :D

A mnie dobija fakt, że za drzwi o wyglądzie " nowoczesnym" gładkie w kolorze z RAL z małą szybą muszę zapłacić min 5 tyś. - tym sposobem porzegnałam się z drzwiani które bardzo mi się podobały, bo w podstawowej wersji kosztowały 8 tyś.

Dodam tylko, że u tego samego producenta, konstrukcja drzwi identyczna, identyczne zamki, przeszklenia, wkładki, tylko z przetłoczeniami - koszt drzwi 3,5 - 4 tyś.

DLACZEGO ....... aaaaaaaaaaaaa.......!!!!

I tak wszędzie.

Finlandia a jaki to jest twój producent bo tego nie napisałeś a jestem ciekawy jaka firma ma taki współczynnik. Co do otwierania na zewnątrz i do środka to tak jak pisałem gdzieś indziej to zależy raczej od regionu na Mazowszu są otwierane częściej na zewnątrz bo do środka nie trzeba, a szkoda marnować miejsce, w górach gdyby ktoś tak zamontował drzwi to po opadach śniegu nie wyszedłby z domu dlatego tam w większości przypadków drzwi otwierają się do środka. jak zamawiam CAL-a czy Portę muszę zaznaczyć jak są otwierają i wtedy pojawia się okapnik,lub nie zależy od otwierania. Co do samego zaciekania deszczu czy śniegu jest to jakiś argument.Jeśli o wypełnienie w kasetonach to zgadzam się z Finlandią styropian czy pianka jest lepsza od listewek z drewna cieplejsza i nie podlega tak dużej korozji jak drzewo.

Ale ja absolutnie nie napisałem że drzwi wypełnione styropianem są cieplejsze!.

Sam styropian jako materiał jest ok, ale trzeba go jeszcze dobrze - szczelnie poukładać. A nie wierzę że ocieplenie drzwi styropianem w środku jest tak idealnie zrobione.

ja bije sie z myslami, do tej pory bylem przekonany do GWX-20 Werona 2 za 2900 brutto z montazem (otwor 212x100) ale coraz bardziej zaczynaja mi chodzic po glowie drzwi drewniane... cobyscie polecili (przedizal cenowy 3-4 tys) okolice Warszawy...
Mi to chodzą po głowie Adeco Oknoplastu ale nie wiem jak PCV się sprawdza.

Sprawdzaja sie bardzo dobrze. mam juz je 3 lata i uwazam ze to najlepsze rozwiazanie jezeli chodzi o drzwi wejsciowe do domu.

Niestety drewno jest drewnem i jego wlasciwosci nie zmienisz wczesniej czy pozniej jakies problemy na pewno sie pojawia.

Panel Adecco naprawde bardzo dobrze imituje drewno i trzeba sie bardzo dobrze przygladac zeby zobaczyc ze to PCV.

U mnie rama akurat jest z OknoPlusa a nie Oknoplastu przewazylo to ze wczesniej mialem juz okna tej firmy, zostalem dobrze obsluzony przez miejscoweg sprzedawce a i cena byla tez nizsza :)

Takze spokojnie polecam ten uklad panel adecco + Oknoplus/Oknoplast :)

...

Niestety drewno jest drewnem i jego wlasciwosci nie zmienisz wczesniej czy pozniej jakies problemy na pewno sie pojawia...

Niestety PCV jest PCV i jego właściwości nie zmienisz, wcześniej czy później jakieś problemy na pewno się pojawią.

:D

Mi to chodzą po głowie Adeco Oknoplastu ale nie wiem jak PCV się sprawdza.

Sprawdzaja sie bardzo dobrze. mam juz je 3 lata i uwazam ze to najlepsze rozwiazanie jezeli chodzi o drzwi wejsciowe do domu.

Niestety drewno jest drewnem i jego wlasciwosci nie zmienisz wczesniej czy pozniej jakies problemy na pewno sie pojawia.

Panel Adecco naprawde bardzo dobrze imituje drewno i trzeba sie bardzo dobrze przygladac zeby zobaczyc ze to PCV.

U mnie rama akurat jest z OknoPlusa a nie Oknoplastu przewazylo to ze wczesniej mialem juz okna tej firmy, zostalem dobrze obsluzony przez miejscoweg sprzedawce a i cena byla tez nizsza :)

Takze spokojnie polecam ten uklad panel adecco + Oknoplus/Oknoplast :)

Są stare i bardzo stare domy ze starymi i bardzo starymi drzwiami drewnianymi, które nie sprawiają problemów, mimo, że są drewniane :o

Wydaje mi się, że problemy nie są skutkiem zastosowanego materiału, ale raczej sposobu czy jakości wykonania :roll:

...

Niestety drewno jest drewnem i jego wlasciwosci nie zmienisz wczesniej czy pozniej jakies problemy na pewno sie pojawia...

Niestety PCV jest PCV i jego właściwości nie zmienisz, wcześniej czy później jakieś problemy na pewno się pojawią.

:D

HAHAHA

bardzo trafnie ujęte! gratuluję poczucia humoru :D :D

• 2 weeks później...

Mam pytanie - czy producenci drzwi ( ci oczywiście uznani a nie domorośli stolarze) dają gwarancję na swoje drzwi?

Ja zamontowałam 8 par drzwi - w tym Wisniowski ,KMT, Agmar i od nikogo nie mam gwarancji - czy to tak ma być .CZy powinnam się upominać o karty gwarancyjne u sprzedawcy?

Mam pytanie - czy producenci drzwi ( ci oczywiście uznani a nie domorośli stolarze) dają gwarancję na swoje drzwi?

Ja zamontowałam 8 par drzwi - w tym Wisniowski ,KMT, Agmar i od nikogo nie mam gwarancji - czy to tak ma być .CZy powinnam się upominać o karty gwarancyjne u sprzedawcy?

Nie wiem jak Agmar (bo nie sprzedawałem tej firmy ) ale pozostali dają karty gwarancyjne. Może nie są to piękne książeczki, ale są przy produktach - niestety, zwykle montażyści wyrzucają je z opakowaniami.

Z tym że tu nie ma po czym płakać - te karty mówią: 12 miesiący gwarancji" a każdy świadomy wie, ze z fakturą zakupy jest to 24 miesiące..

Ale w przypadku Urzędowskiego powinna być - i upomnij się (jak już te drzwi przyjadą :( ) - tam jest gwarancja na 3 lata..

Jeżeli klient nie posiada karty gwarancyjnej to formalnie nie posiada gwarancji na wyrób (nie została zawarta umowa gwarancyjna). Pozostaje jedynie 24 miesięczna odpowiedzialność sprzedawcy za niezgodność towaru z umową. Gwarancję warto mieć bo czasem jej warunki są korzystniejsze niż sama odpowiedzialność sprzedawcy.

Mam przewidziane około 3000 na kompletne drzwi zewnętrzne (z wkładkami, montażem itp.) i nie wiem czy pchać się w jakieś tanie drewniany, czy lepiej kupić porządne stalowe.

Z czego wynika tak mała popularność drzwi stalowych na tym forum? Chodzi tylko o estetykę, czy są jeszcze jakieś inne czynniki, które stawiają drzwi stalowe w złym świetle w porównaniu do drewnianych?

Z drewnianych podoba mi się kilka modeli z firmy Węgrzyn, coś fajnego też by się wybrało z oferty AFB, ale to wszystko jest trochę za drogie (musiałbym dołożyć minimum 500 zł i wydać w sumie 3500 zł). No i nie wiem czy takie drzwi (Węgrzyn, AFB) są na tyle porządne, że nie będzie się z nimi nic działo za kilka lat? Obecnie mam w domu, w którym mieszkam drzwi drewniane, które tak się wypaczają podczas mrozu, że nie idzie ich zamknąć...

Alternatywnie myślę o drzwiach stalowych... Na żywo widziałem tylko KMT i nie zachwyciły mnie. Piszecie tutaj, że Juwenty są fajne, ale nie wiem czy gdzieś w Krakowie uda mi się je kupić. O Gerdach są niezbyt pochlebne opinie. Jakie inne stalowe warto jeszcze sprawdzić?

Dzięki wielkie,

Jeżeli chcesz drewniane to zobacz tu:

http://www.drzwi-cal.pl/files/file/cenniki/zewnetrzne.pdf

Metalowe mają zazwyczaj zimne ościeżnice i krawędzie. Czasem rdzewieją a ich estetyka jest dyskusyjna.

mi wychodzi stalowa gerda (werona 2 GWX20) 2900 ze wszystkim a CAL czy podobne drewniane ok. 4500-5000 ze wszystkim...

tez slyszalem o tych przemarzajacych oscieznicach... przy czym u mnie wiatrolap bedzie ogrzewany podlogowka i nie wiem na ile to jest problem...