Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na miejscu szefa przyłożyłbym swoją poziomicę. Też jestem zdania, że tak było od początku i nie wydaje mi się, by miało to być problemem w wyregulowaniu drzwi. W czym objawia się niedogodność?

Oczywiście przyzwoitość karze by było prosto, ale... ja widzę wyjątki które sprawiają, że nie odważę się od razu wyciągać pełną krytykę na podstawie jednego zdjęcia. Instrukcje montażu często dopuszczają odchyłki - np. 1 mm na metrze.

Na miejscu szefa przyłożyłbym swoją poziomicę. Też jestem zdania, że tak było od początku i nie wydaje mi się, by miało to być problemem w wyregulowaniu drzwi. W czym objawia się niedogodność?

Oczywiście przyzwoitość karze by było prosto, ale... ja widzę wyjątki które sprawiają, że nie odważę się od razu wyciągać pełną krytykę na podstawie jednego zdjęcia. Instrukcje montażu często dopuszczają odchyłki - np. 1 mm na metrze.

Poziomica była jego pracownika. Serwisant stwierdził iż bardziej nie da się ich wyregulować. Skrzydło nie równo przylega do ościeżnicy, przy zamkniętych drzwiach szpary miedzy ościeżnica a skrzydłem są różnej szerokości, luz na języku przy zamkniętych drzwiach.

Ok,

to jeśli tam był serwis w obecności "pracownika" (montażysty?) to nie poważam już opisanej sytuacji ;)

Ps. Tak jak wspomniał NW - przy drzwiach montowanych na kotwy wskazane jest zastosowanie dybli które zadbają o brak ugięcia w tej płaszczyźnie. Nie zawsze jest to pisane, ale dobry montażysta ich użyje na wszelki wypadek.

luz na języku - no bez przesady, to już kwestia regulacji a nie nieliniowej ościeżnicy, chyba że jeszcze beczka jest przód-tył

A co do reszty, się nie wtrącam :)

Nie wiem nie znam się. O luzie wspomniałem nie wyregulowano. Co do pionu ościeżnicy to jest delikatny odchył. Czy to też niczemu nie przeszkadza?

Witam

Dzisiaj na szkoleniu jednego z liderów rynku powiedziane zostało dobitnie - od strony zawiasów MUSI być idealnie od zamka dopuszczają odchyłki nawet 2-3mm, problemem wydaje się to, że ta informacja nie jest zapisana w dokumentach a szkoda wtedy inwestor nie musiał by się przyjmować.

Oczywiście ustawienie nie może wpływać na pogorszenie szczelności całości.

Pozdrawiam

Panie Tomaszu, dla świętego spokoju sprawdzić płaszczyznę ościeżnicy, czy nie jest tak że jeden róg ucieka do środka a drugi na zewnątrz

Zdjęcie sugeruje jakby lewy dolny i prawy górny róg nie dociskał dokładnie uszczelki i reszta jest już tylko pokłosiem nieszczelności w tych miejscach

Zapewne panel jest nakładkowy czyli drzwi aluminiowe - czy tak ?

Pion strony zamkowej ustawia się wg przylegania skrzydła i na nieformalnych szkoleniach niemal każdy kumaty prowadzący to potwierdza.

Mnie uczono inaczej. Strona zawiasów ma być w pionie, w każdym kierunku, natomiast resztę czyli górę i ościeżnicę od strony klamki ustawia się na równą dziurę między skrzydłem a ramą i idealnego przylegania i nie zawsze wychodzi pionowo od tej strony

Panie Tomaszu, dla świętego spokoju sprawdzić płaszczyznę ościeżnicy, czy nie jest tak że jeden róg ucieka do środka a drugi na zewnątrz

Zdjęcie sugeruje jakby lewy dolny i prawy górny róg nie dociskał dokładnie uszczelki i reszta jest już tylko pokłosiem nieszczelności w tych miejscach

Zapewne panel jest nakładkowy czyli drzwi aluminiowe - czy tak ?

Tak to są drzwi aluminiowe.

dobrze byłoby posprawdzać przyleganie skrzydła do ościeżnicy, bo jak wspomniałem, ukazane zdjęcie ukazuje jakby całość była lekko zwichrowana i albo inna jest ościeżnica albo skrzydło. I przy aluminium wystarczy 2 mm by już uszczelka nie spełniała w pełni swego zadania.

Warto też sprawdzić jak trzyma się uszczelka w narożach skrzydła, czy przypadkiem nie wysunęła się i w ogóle nie spełnia swojej roli

dobrze byłoby posprawdzać przyleganie skrzydła do ościeżnicy, bo jak wspomniałem, ukazane zdjęcie ukazuje jakby całość była lekko zwichrowana i albo inna jest ościeżnica albo skrzydło. I przy aluminium wystarczy 2 mm by już uszczelka nie spełniała w pełni swego zadania.

Warto też sprawdzić jak trzyma się uszczelka w narożach skrzydła, czy przypadkiem nie wysunęła się i w ogóle nie spełnia swojej roli

Jutro to sprawdzę i porobię fotki zamkniętego skrzydła.

Kiedyś sprawdzałem przyleganie skrzydła do ościeży. Pod palcem wyczułem iż po stronie zawiasów w górnej części drzwi linia skrzydła z ościeża biegnie równolegle,. W miarę przesuwania palca w kierunki klamki linia skrzydła jest wysunięta jest na zewnątrz.

zdjęcia mogą nie oddać tego co mam na myśli.

Właśnie, zamknąć drzwi, przekręcić zamek by rygle weszły w ościeżnicę i jadąc palcem po skrzydle i ościeżnicy sprawdzić czy skrzydło od ościeżnicy odstaje i ile odstaje.

Wszelkie sprawdzanie szczelności, przylegania, wszystkiego co może nas niepokoić wykonuje się na zamkniętym skrzydle i zamkniętych ryglowaniach

Ta fotka było wykonana przy pełnym zamknięciu drzwi czy tylko przy zamknięciu na język przy klamce ?

zdjęcia mogą nie oddać tego co mam na myśli.

Właśnie, zamknąć drzwi, przekręcić zamek by rygle weszły w ościeżnicę i jadąc palcem po skrzydle i ościeżnicy sprawdzić czy skrzydło od ościeżnicy odstaje i ile odstaje.

Wszelkie sprawdzanie szczelności, przylegania, wszystkiego co może nas niepokoić wykonuje się na zamkniętym skrzydle i zamkniętych ryglowaniach

Ta fotka było wykonana przy pełnym zamknięciu drzwi czy tylko przy zamknięciu na język przy klamce ?

Teść uprzedził mnie, że przy przekręconym kluczu drzwi bardziej dolegają do uszczelek.

Drzwi były zamknięte na zamek przez cały czas testu szczelności i termowizji.

W tym dniu oprucz termowizji był równolegle przeprowadzany test szczelności.

Cześć, ja również mam nadzieję na małą poradę z waszej strony. Mam do zakupu drzwi wejściowe i zastanawiam się na co się zdecydować.

Drzwi od strony zachodniej, na pomorzu więc będą od najbardziej wietrznej strony (większość wiatrów właśnie z zachodu). Budynek niestety bez wiatrołapu. Wymiar otworu na drzwi też dość niestandardowy bo 120 cm szerokości na 245 cm wysokości. Podejrzewam, że będzie trzeba z doświetlem bocznym i górnym.

Z czego drzwi będą najlepsze (PCV, drewno czy stalowe/aluminiowe) przy sytuacji opisanej wyżej?

z góry dzięki

....Warto też sprawdzić jak trzyma się uszczelka w narożach skrzydła, czy przypadkiem nie wysunęła się i w ogóle nie spełnia swojej roli

Z uszczelkami jest wszystko w porządku. W sobotę drzwiami ma się zająć fachowiec, który wcześniej serwisował mi drzwi wiked.