finlandia 24.04.2015 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Cześć, ja również mam nadzieję na małą poradę z waszej strony. Mam do zakupu drzwi wejściowe i zastanawiam się na co się zdecydować. Drzwi od strony zachodniej, na pomorzu więc będą od najbardziej wietrznej strony (większość wiatrów właśnie z zachodu). Budynek niestety bez wiatrołapu. Wymiar otworu na drzwi też dość niestandardowy bo 120 cm szerokości na 245 cm wysokości. Podejrzewam, że będzie trzeba z doświetlem bocznym i górnym. Z czego drzwi będą najlepsze (PCV, drewno czy stalowe/aluminiowe) przy sytuacji opisanej wyżej? z góry dzięki A tego NIESTETY nie da się jakoś odwrócić? Wymiar 120x240 jest ogromny jak na zwykłe drzwi i bardzo niewiele firm może je wykonać. Co gorsze - 120cm jest trochę wąskie jak na drzwi z doświetlem, bo jeśli skrzydło główne ma być `90" (czyli ok 100cm z ramą) to na doświetle zostaje 20cm.. Tyle co kartka papieru. No i wysokość - standardowo jest to ok 210. Reszta wypada zrobić naświetlem. Co do sytuacji - to jak z prognozą pogody. W skali kraju czy regionu może się sprawdzać, ale lokalnie może być zupełnie odwrotnie. Skupiłbym się na początek na szukaniu drzwi dopasowanych do otworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1982 24.04.2015 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Cześć, ja również mam nadzieję na małą poradę z waszej strony. Mam do zakupu drzwi wejściowe i zastanawiam się na co się zdecydować. Drzwi od strony zachodniej, na pomorzu więc będą od najbardziej wietrznej strony (większość wiatrów właśnie z zachodu). Budynek niestety bez wiatrołapu. Wymiar otworu na drzwi też dość niestandardowy bo 120 cm szerokości na 245 cm wysokości. Podejrzewam, że będzie trzeba z doświetlem bocznym i górnym. Z czego drzwi będą najlepsze (PCV, drewno czy stalowe/aluminiowe) przy sytuacji opisanej wyżej? z góry dzięki Na szerokość 120cm zmieszczą się drzwi KMT z naświetlem bocznym, seria KMT plus 10CP, Na wysokość potrzebne by jeszcze było naświetle górne bo zostanie jakieś 38cm wysokości (naświetla mają w wymiarach 20 / 30 / 40 / 50 cm ) Sprawdź sobie katalog 2015 Ja stałem przed podobnym wyborem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 24.04.2015 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Tylko że do naświetli trzeba brać pod uwagę ościeżnice Terma, a nie 10CP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 25.04.2015 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 To jedno, a drugie jest jeszcze gorsze ... z 38cm musisz odjąć 2x grubość ramy i zostanie Ci na prawdę wąska szybka w naświetlu górnym. Z szerokością drzwi nie będziesz miał problemu nigdzie. Dostawki boczne czy górne to nie żaden wynalazek bo chyba każdy to ma w ofercie - zadaj sobie pytanie jak chciałbyś aby były skonstruowane: ościeżnica drzwiowa i ramka od naświetli. KMT i Wikęd mają fajne propozycje w tej kwestii. Nie są może najtańsze na rynku ale za to są jak najbardziej w porządku jakościowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darass86 25.04.2015 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 dzięki za rady, dostałem ofertę od firmy stolarskiej dość znanej i solidnej w mojej okolicy.....cena niestety również dość solidna ;D w przyszłym tygodniu wybiorę się do Wikęd'a i salonu z drzwiami Gerda. dzięki za podpowiedz KMT też spróbuję. A jeżeli chodzi o materiał na drzwi to stalowe to dobry kierunek czy może zainwestować w drewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbaton 26.04.2015 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Witam, Zastanawiam się nad drzwiami Porta Eco Polar Passive lub czymś podobnym z KMT. Jak sądzicie który wybór byłby lepszy? A może drzwi Dako? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 27.04.2015 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Dobry wybór podałeś. Polarki od Porty prezentują się nie głupio w użytkowaniu jak twierdzą Klienci. KMT plus 75 to też bardzo dobre drzwi. Do tego zestawienia dorzuciłbym jeszcze Wikęd z racji tego, że z KMT prześcigają się co jakiś czas kto zrobi lepsze drzwi. Tu dla porównania patrz na Wikęd Termo Prestige.Możesz zobaczyć jeszcze Delta Royal (mi jakoś nie leżą ale może Tobie podpasują) oraz CAL arktyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalwtorek 27.04.2015 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Witaj Ja miałem podobny problem z drzwiami bo miałem wymiar otworu 120 ale trochę niższe bo 210... Drzwi wykonała mi firma wacławik. Drzwi mam drewniane. Są bardzo ciężkie, ale zamontowali mi 4 zawiasy Simonsweark o których czytałem że są jednymi z najlepszych i najbardziej wytrzymałych na rynku. Żeby obniżyć masę skrzydła zdecydowałem się na filunki z specjalnej płyty wypełnionej pianką. Drzwi oczywiście wymagały solidnego i dokładnego montażu,ale mój montażysta dał sobie rady i drzwi otwierają się perfekcyjnie U Ciebie pewnie trzeba będzie zrobić naświetle górne. Pozdarwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 28.04.2015 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 ...A jeżeli chodzi o materiał na drzwi to stalowe to dobry kierunek czy może zainwestować w drewno? I tak i nie. Stalówki są dopracowane ale jakoś szczególnie nie chciałbym ich porównywać z drzwiami drewnianymi. Inne materiały, inne parametry i zachowanie pod wpływem określonych warunków. Ja w większości sprzedaję teraz stalówki z dwóch powodów: cena zaczyna się na prawdę nisko za przyzwoite drzwi, a do tego w niższych cenach też można liczyć na jakość samych drzwi. Przy drewnie nie jest tam optymistycznie, bo najtańsze drewniane drzwi zewnętrze już sporo odbiegają parametrami od stalówek w tej samej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nani 04.05.2015 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Witam, bardzo proszę o pomoc. Podczas majowego spacerku w oczy wpadły nam takie drzwi, są zamontowane w jednym z wybudowanych domów pod Kielcami. Może ktoś z Was wie z jakiej są firmy, są bardzo ładne, proste, klamka i zamki Wilka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.05.2015 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 To wygląda na lokalną, świętokrzyską produkcję. Szukaj w katalogach Stolpaw ew. Erkado. I przy drzwiach płytowych (takie jak te - widać że są zrobione z płyty sklejki) - koniecznie pytaj o wzmocnienie stalowe konstrukcji. Tego typu drzwi z powodu braku solidnego ramiaka są bardziej podatne na odkształcenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nani 04.05.2015 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Dziękuje za odpowiedź, ale niestety to nie jest Erkado ani Stolpaw. No nic szukam dalej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 04.05.2015 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Dla mnie wygląda na pierwszy rzut okna jak drzwi z firmy Agmar, choć oni robią na 4 zawiasach. Erkado też ma te swoje "hybrydy" z b.płytkim "tłoczeniem"Znowu patrząc po konstrukcji drzwi (tak jak Fin) spodziewałbym się jakiegoś lokalnego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misq 20.08.2015 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Mam pytanie odnośnie drzwi wejściowych - zdecydowałem się na CALa. Zastanawiam się czy warto kupić drzwi z dwoma wkładkami czy z jedną - szukam plusów dwóch wkładek. Minusy już znam: - dodatkowa rozeta - 98 zł - dopłata do zamka listwowego na dwie wkładki M2.2 - 50 zł - dodatkowa wkładka klasy B w systemie jednego klucza - 60 zł Razem 208 zł + VAT = 225 zł. Do czego może być potrzebna dodatkowa wkładka? Wyobrażam sobie to tak - mam zamek M2.1 i jedną wkładkę. Kluczem rygluje zamek listwowy wielopunktowy, drzwi są zamknięte. Jeżeli mam zamek M2.2 i dwie wkładki to jednym kluczem rygluje dolną wkładkę, potem górną. Czy takie zamknięcie jest w jakiś sposób lepsze? Jeżeli ktoś dostanie się w posiadanie klucza - i tak otworzy drzwi (bo są w systemie jednego klucza). Po co więc jest zamek na dwie wkładki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 20.08.2015 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Po co więc jest zamek na dwie wkładki? Jedyna zaleta jest taka, że jeżeli będziesz miał jedną wkładko-gałkę to przy dwóch wkładkach ktoś kto wejdzie np. przez okno dachowe nie może otworzyć sobie drzwi od środka nie posiadając klucza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.08.2015 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 .... Po co więc jest zamek na dwie wkładki? Jedną z realnych zalet napisał bwojtek, ale nad tym też można podyskutować czy to na pewno takie dobrodziejstwo. A po co są? Bo to taki polski zwyczaj i utarło się - "drzwi muszą mieć dwa zamki, bo są lepsze". A to nie zawsze i nie do końca prawda, bo tu nie chodzi i ilość ale jakość. No i ubezpieczyciele - oni kochają stwierdzenie "dwa zamki".. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misq 20.08.2015 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Jedną z realnych zalet napisał bwojtek, ale nad tym też można podyskutować czy to na pewno takie dobrodziejstwo. A po co są? Bo to taki polski zwyczaj i utarło się - "drzwi muszą mieć dwa zamki, bo są lepsze". A to nie zawsze i nie do końca prawda, bo tu nie chodzi i ilość ale jakość. No i ubezpieczyciele - oni kochają stwierdzenie "dwa zamki".. Tyle, że w wypadku CALa to nawet nie są "dwa zamki" - bo górna wkładka nie zamyka drzwi - uniemożliwia tylko otwarcie dolnej wkładki Aż nie chce mi się wierzyć, że nie ma żadnego sensownego zastosowania - chyba, że ludzie kupują to na zasadzie "dołożę te 200 zł skoro i tak wydaję 4000 zł - może akurat do czegoś się przyda". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.08.2015 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 W potocznym rozumowaniu zamki to są właśnie wkładki. Wszyscy (poza fachowcami) mówią "wymienić zamki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 21.08.2015 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Skąd moda na dwa zamki Ano nie wiem jak jest teraz ale jeszcze kilka lat temu jak był jeden to ubezpieczyciel walił z górnej półki a jak dwa to była obniżka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 24.08.2015 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Moda na dwa zamki rzeczywiście miała najprawdopodobniej taki początek ale rozwój drógiego zamka miał inny cel. Drzwi od strony zawiasowej trzymały się w 2 lub 3 miejscach (w tamtych czasach były jeszcze popularne drzwi na 2 zawiasach), a od strony zamkowej tylko na wysokości klamki była blokada. Najsłabsze punkty to górny i dolny narożnik od strony zamkowej - stąd producenci zmienili swoje podejście i dodali 2-gi zamek a później zamki listwowe itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts