Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Stoję przed wyborem drzwi wejściowych, otwór 98x212, montaż dość nietypowy - ściana trzywarstwowa( 25 ytong, 15 wełna, 10 cegła) drzwi chciałbym zamontować w strefie izolacji, montażyści mówili ze obsadza to na kotwach i "będzie pan zadowolony" tylko jakoś w to nie wierze... Rozważam zakup drzwi drewnianych firmy Erkado 102mm grubości, co myślicie o tej firmie? Może jakieś inne firmy godne polecenia budżet do 6k.

Pozdrawiam,

Jacek

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wąski masz ten otwór i raczej na pewno drzwi dopasowane do niego nie będę spełniały norm - światło przejścia poniżej 90cm. Ale jak rozumiem tak już jest..

Każde cięższe drzwi należałoby wyprzeć przy dolnym zawiasie, a sama kotwa tego nie załatwi. Z tym budżetem możesz szukać na prawdę dobrej firmy.

Pomiędzy ytongami jest 103, drzwi mają się otwierać na zewnątrz, a ościeżnica dopchnięta do cegły dlatego taki otwór (98 pomiędzy cegłą)...

Finlandia, jakie cieple drzwi polecasz, co myślisz o Erkado? i czy mógłbyś napisać coś więcej o montażu, jak to najlepiej rozwiązać.

Pozdrawiam,

Jacek

Nie wiem tylko po co na siłę chcieć montować drzwi w warstwie ocieplenia przy murze 3-warstwowym. Moim zdaniem rozsądniej (stabilniej przy cięższych konstrukcjach) będzie zamontować drzwi na zewnętrznej warstwie czyli u Ciebie w cegle.

Pytanie o Erkado skierowane było do Fina ale pozwolę sobie uprzedzić go z odpowiedzią. Zewnętrzne Erkado są oczkiem w głowie właściciela więc jakość tych drzwi jest na prawdę w porządku (bardzo ogólnie mówiąc).

Za 6k możesz mieć też Hormanna, Wikędy TermoPrestige albo kilka innych bardzo dobrych konstrukcji. Przy tym budżecie można wymieniać sporo produktów ale nie każdy będzie adekwatny do ceny.

Nie wiem tylko po co na siłę chcieć montować drzwi w warstwie ocieplenia przy murze 3-warstwowym. Moim zdaniem rozsądniej (stabilniej przy cięższych konstrukcjach) będzie zamontować drzwi na zewnętrznej warstwie czyli u Ciebie w cegle.

Pytanie o Erkado skierowane było do Fina ale pozwolę sobie uprzedzić go z odpowiedzią. Zewnętrzne Erkado są oczkiem w głowie właściciela więc jakość tych drzwi jest na prawdę w porządku (bardzo ogólnie mówiąc).

Za 6k możesz mieć też Hormanna, Wikędy TermoPrestige albo kilka innych bardzo dobrych konstrukcji. Przy tym budżecie można wymieniać sporo produktów ale nie każdy będzie adekwatny do ceny.

Teraz to już nie mam wyjscia, ponieważ otwór jest waski tylko 98. Taki był zamysł pierwotny-drzwi w warstwie ocirplenia, oscieznica dopchnieta do cegły. Teraz to na pewno bym inaczej zrobił... także szukam dobrych ciepłych drzwi i pomysłu na sensowny montaż.

A na nadal nie jestem zwolennikiem porównywania drzwi drewnianych i stalówek. Inne półki i ich drogi rozeszły się zbyt znacząco aby je przyrównywać. Doposażone TermoPrestige są tańsze od dobrych drewnianych więc też ciężko porównywać. Oczywiście należałoby podać konkretny model TP i markę oraz model drzwi drewnianych aby złapać jakieś punkty zaczepienia w rozmowie.

Ja też nie jestem, ale siłą rzeczy ludzie pytają o drzwi i o drzwiach mówią - bez rozróżnienia czy to stal, czy drewno. TP kosztują praktycznie 4tys. i za podobną kwotę można kupić już drzwi płytowe z drewna (z własnego podwórka znam Cala i Urzędowskiego), które będą miały mocniejszą konstrukcję skrzydła (np. na przyldze).

A za około 3 tyś lepiej szukać drzwi drewnianych czy metalowych?

Zależy mi głównie na izolacji cieplnej i trwałości bo drzwi i tak nie zapewnia mi bezpieczeństwa bo okna mam dość nisko i szyby nie są pancerne.

Drzwi mam w takim miejscu że nie ma możliwości żeby napadał na nie deszcz.

Za 3 tys. trudno o dobrej klasy drzwi (chyba że ktoś Ci poda niepełną cenę - np. bez montażu lub klamek czy innych akcesoriów). Za 3,5 coś się już da znaleźć, ale ja z tym budżetem jednak zostałbym przy jakiejś lepszej wersji stalowej.

Witam,

Na dniach muszę się zdecydować na wybór drzwi zewnętrznych do domu jednorodzinnego, otwór 105 x 213, - ściana porotherm 25. Na chwile obecną zastanawiam się nad dwoma opcjami - obydwa skrzydła stalowe ( no chyba ,że ktoś doradzi mi coś ciekawszego) : jedna to Wikęd Termo Prestige, druga to KMT 75 plus passive. Cena mniej więcej ta sama. Możecie mi doradzić czy istnieje "coś" co przeważy moją decyzję w jedną bądź drugą stronę? Druga sprawa- drzwi będą stawiane na wylewce - w przyszłości będą tam płytki czyli dojdzie niecałe dwa centymetry Wikęd potrzebuje wysokość 2107 czy nie byłoby dobrze delikatnie rozkuć i zamontować poszerzenie podprogowe 30 mm a płytkami pózniej po prostu dojechać do poszerzenia? czy też bez poszerzenia od razu do progu?

Pozdrawiam,

krzysiek

Edytowane przez krzysieek

Dobrze kombinujesz z progiem. Z wymienionych opcji brałbym TP, ale to wymaga poszerzenia otworu, bo "90" mają tam ok 106,5cm szerokości.

Zaletą KMT jest inny typ ościeżnicy pasujący do mniejszych otworów (chociaż u Ciebie jest za duży).

Dzieki...1085 szerokość otworu według katalogu ...... szerokości troszke mi brakuje ale chce to wyciąć, JeŻeli to jedyna zaleta KMT to wybór jest oczywisty....o tym poszerzeniu pomyślałem jak mi mówili o styropianie powyżej ościeznicy... nie wiem czy tak sie robi..... według mnie lepiej to usztywnić poszerzeniem do wysokości płytki ale jestem tylko laikiem w tym temacie wolałem sie upewnić,,, Edytowane przez krzysieek

Moze nie jedyna, ale w tym porównaniu główna. TP doceniam za lepsze rozwiązanie uszczelniania na progu. KMT ma tam tylko jedną uszczelkę, której szczelność zależy od płynności ruchu ręki, która będzie ją docinała nożem.. Edytowane przez finlandia
błąd