Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

drzwi zamówione TP 26 dzięki za podpowiedzi, aczkolwiek mam jeszcze jedno pytanko bardziej może dotyczące wyglądu i użytkowania niż montażu czy ktoś może mi porównać przeszklenie reflex i szkło weneckie? Mam do soboty czas zmienić decyzję dotyczącą przeszklenia... Róznica w cenie to około 250 złotych i zastanawiam się czy dopłacić a nigdzie w okolicy nie mam takich drzwi z szkłem weneckim żeby zobaczyć róznicę....

Refleks - ma najczęściej brązowy odcień - odbija światło, lekko przyciemnia - ma efekt lekkiego lustra.

Szkło weneckie - maksymalnie możliwe lustro - z efektem srebrnym. Bardzo przyciemnia (przez szybę wpadnie mało światła do środka) - mocno odbija obraz. Jak dla mnie - takie drzwi mocno biją po oczach lustrem.

Jedno i drugie swoje właściwości zachowuje tylko do momentu, kiedy w domu jest ciemniej niż na zewnątrz, druga sprawa - nigdy nie ukrywa widoku w środku w 100%.

Reasumując:

lustro weneckie rozważałbym wtedy, gdy drzwi wychodzą np. bezpośrednio na chodnik.,

Jestem na bardzo początkowym etapie, ale czując że później może być za późno to zapytam teraz, czy planowane wymiary:

W ŚWIETLE MURU 1800 (800+1000) x 2170 mm

W ŚWIETLE OŚCIEŻNIC 1700 x 2100 mm

nie zrujnuje mnie?

Przeglądałam kilka firm i coś czuję że będzie ciężko.

Proponujecie coś teraz zmienić?

http://s19.postimg.org/9ol8koqfj/drzwi_zew.jpg

Jak się porywasz na budowe to chyba masz jakieś zapasy;).

Slusznie pytasz o cenę ale by uzyskac konkrety to okresl model i standard i przejdź sie po sklepach i zrob wyceny.

duzy otwor-duza cena. Na oko Od 6 do 12 tys ale to i tak wykluczam te najdroższe opcje. Przede wszystkim zwroc jednak uwagę na wysokosc:dzis dobre drzwi w typowych wymiarach potrzebują ok211cm otworu mierzonego od gotowej podlogi. Starsze typy wymagaja ok 208-209cm. 217 to za dużo i będzie potrzeba dopłacać za nietypowosc.

Witam,

jeżeli podobne pytanie było to wybaczcie, ale przejrzałem temat tylko pobieżnie. Otóż zrobiłem trochę za mały otwór na drzwi :bash:, ma teraz w świetle 1000x2060 (jest to szerokość otworu w murze i wysokość od nadproża do wykończonej podłogi, w przyszłości ;)). Większość typowych rozmiarów nie pasuje, a powiększenie otworu nie wchodzi w grę. Tutaj pojawiają się dwa pytania. Pierwsze, jak w takim otworze dobrze i szczelnie zamontować typowy rozmiar drzwi np.: 1090 x 2115 ? Myślałem o MOWO, ale tu by trzeba 7mb, a najmniejszy pakiet to chyba 5m. Myślałem też że może na kątowniki ciesielskie po za murem, ale tu kłopot z uszczelnieniem itp. Więc jak to zrobić żeby było dobrze i szczelnie? Czy może dzwi koniecznie trzeba montować w murze?

Druga sprawa to producent i model drzwi? Doradzicie jaki wybrać? Muszę być w miarę ciepłe Uw 0,8-1,0, 3 uszczelki i ciepły próg. Bardzo podobają mi się drzwi CALa z serii arktycznej, robią bardzo dobre wrażenie na żywo, ale troche drogawo wychodzą z dodatkami. Jakieś inne solidne firmy polecicie?

Tutaj jest zdjęcie obecnego stanu otworu. Przed nadproże pójdzie jeszcze 8cm styroduru aby wyrównać się z murem. Więc kolejne utrudnienie bo górna część drzwi musiała by być mocowana jakoś przez styrodur.

BTW sorry za jakość foty i bałagan na zdjęciu ;)

http://pics.tinypic.pl/i/00705/0mb3j3a69w1c.jpg

Ja nie widzę konieczności kupowania Cali arktycznych. Rycerskie zmieszczą się w U 1,0 a do tego możesz je zamówić w rozmiarze 100cm i ew. skrócone.

Tak czy inaczej -szerokość trzeba poprawić. Jak już będziesz piłował pustaka, to wystarczy 103, ale tym samym cięciem piły można zrobić 105-106 lub więcej, a to otwiera kolejne możliwości:)

Górą się nie przejmuj - da się przeżyć bez mocowania dyblem przez ramę. Stalówki jej nie przewidują a w drewnianych kotwa sięgnie..

Czyli mówisz że montaż w warstwie izolacji nie przejdzie? Może i lepiej bo ciągłe otwieranie i trzaskanie ciężkim skrzydłem mogło by coś nabroić.

Poszerzanie otwóru mam ograniczone bo nad nim jest nadproże 120cm - jak zrobił bym otwór 1100 to jakie były by te kolejne możliwości?:). Z tej arktycznej podoba mi się Sędziwój, a czy 2 uszczelki to nie za mało? Dom mam/będę miał dosyć szczelny i nie chcę żeby drzwi były jego najsłabszym punktem.

Kolejna sprawa - przejmować się tym że drzwi są na południe (słońcem w zimę)? Ale pod zadaszeniem?

Edytowane przez sebcioc55

Witam

Czyli mówisz że montaż w warstwie izolacji nie przejdzie? Może i lepiej bo ciągłe otwieranie i trzaskanie ciężkim skrzydłem mogło by coś nabroić.

Poszerzanie otwóru mam ograniczone bo nad nim jest nadproże 120cm - jak zrobił bym otwór 1100 to jakie były by te kolejne możliwości?:). Z tej arktycznej podoba mi się Sędziwój, a czy 2 uszczelki to nie za mało? Dom mam/będę miał dosyć szczelny i nie chcę żeby drzwi były jego najsłabszym punktem.

Kolejna sprawa - przejmować się tym że drzwi są na południe (słońcem w zimę)? Ale pod zadaszeniem?

Ja nie widzę problemu aby zamontować drzwi drewniane w ociepleniu - i co niby można "nabroić" ? jeżeli montaż będzie wykonany jak należy nie będzie żadnych problemów. Co zaś to próby szczelności to miejsce w jaki zamontujesz drzwi nie ma znaczenia, ma za to staranność i zastosowane materiały.

Co do zadaszenia to chyba tylko Wiking w kompozytowych drzwiach dopuszcza BRAK zadaszenia, każde drewno czy stal takowego wymaga - o ile nie zmieniły się wytyczne producentów, których znam.

Pozdrawiam

Jak się porywasz na budowe to chyba masz jakieś zapasy;).

Slusznie pytasz o cenę ale by uzyskac konkrety to okresl model i standard i przejdź sie po sklepach i zrob wyceny.

duzy otwor-duza cena. Na oko Od 6 do 12 tys ale to i tak wykluczam te najdroższe opcje. Przede wszystkim zwroc jednak uwagę na wysokosc:dzis dobre drzwi w typowych wymiarach potrzebują ok211cm otworu mierzonego od gotowej podlogi. Starsze typy wymagaja ok 208-209cm. 217 to za dużo i będzie potrzeba dopłacać za nietypowosc.

Dziękuję za odpowiedź

Dobrze że teraz to wyłapaliśmy, już wiem że będziemy wysokość redukować i doświetlenie o połowę zmniejszymy na 40 cm !!

Podobają mi się drzwi metalowe.

W temacie szczelności patrzy się na parametr "przepuszczlaność powietrza". Dobre okna mają kl.4. Słabsze - trzecią. Nieprzebadany badziew - pewnie drugą.

Przeciętne drzwi stalowe to kl. 2. Dobre drzwi kl.3, Czwarta to już klasa sama w sobie.

Jak już przemawiają do CIebie uszczelki to patrz szczególnie na próg. Czasem drzwi mają dwie - trzy - a na progu jedną i do tego słabo rozwiązaną.