Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

etapy budowy

Lekarz

Recommended Posts

Wiele razy czytałem o kolejności budowy. Obecnie jestem na etapie więźby, dachówki i ścian działowych. Tyle myślę, że zrobię jeszcze w tym roku. I w następnym w dalszym ciągu mam dylemat od czego zacząć wiosną, czyżby od okien i pilnowania na działce, kochani pomóżcie albo wskażcie odpowiedni link. A propos wszyscy fachowcy mówią o różnej kolejności.

Hans dobrze radzi. Mokre prace przed wstawieniem okien to dobry pomysł. Musisz tylko skorelować prace instalatorów z fachowcami od wylewek i tynków. Robienie mokrych prac w domu bez okien ma moim zdaniem więcej zalet niż wad.

Zalety:

1. szybciej i lepiej wszystko schnie, sam sprawdziłem

2. nie ma problemu z wietrzeniem (jazda na budowę,żeby rano otworzyć a wieczorem, żeby zamknąć okna)

3. nie zniszczą okien - tynkarze to zawodowi mordercy okien

4. nie ukradną okien

Wady:

1. trzeba skorelować prace kilku ekip - to może być trudne, jeśli nie masz generalnego wykonawcy

2. trzeba wydać więcej pieniędzy od razu

My przyjelismy nastepującą kolejność:

1. wstawiliśmy okna

2. Założylismy alarm i monitoring (ze wzgledu na okna i późniejsze instalacje)

3. Instalacje: wodno-kanalizacyjne, elektryka, odkurzacz centralny pozostałe okablowanie

4. Wylewki i tynki (tu kolejność należało odwrócić, ale tak jakoś wyszło)

5. Ocieplenie dachu (to jeszcze przed nami)

6 Malowanie i prace wykończeniowe scian i podłóg