binderos 03.11.2002 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2002 Mam do Was gorącą prośbę. Planuje w swoim domku (150 m2 - parter + poddasze) używanie tylko energii z pompy ciepła (rozprowadzenie w poziomie) oraz rozprowadzenie ciepłego powietrza z kominka. Woda ciepła z kolektorów. Proszę o opinie. Czy wymienione rzeczy wystarczą mi do ogrzania domu zimą ??? Do podjęcia decyzji pozostało mi jeszcze trochę czasu Bardzo będę wdzięczny za informacje oraz porady. Pa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek 04.11.2002 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2002 a jaki rodzaj grzejników planujesz zastosować w domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość taniaklima.pl 06.12.2002 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 Tu jest watek (jak w temacie) ktory powinien Cie zainteresowac:http://forum.murator.com.pl/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic=5454&forum=34&start=0PozdrawiamWitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.12.2002 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 Witaj! Pompa ciepła..... tak to super urządzenie pod warunkiem ze nie masz dostępu do gazu ziemnego. Piszesz o gruntowym kolektorze poziomym. O.K. tylko dający ciepło z czynnika prze odparowanie czy przez glikol (solanke). Bo jesli tak to co 2-3 lata musisz to wymienić (koszt 3000 - 5000 zł). Pompa ciepła odpowiednio dobrana ogrzeje dom, napewno tylko moc musisz ustalić przez wyliczenie zapotrzebowania na ciepło profesjonalnie a nie oko ("Panie je od 10 lat juz pompy montuje więć wiem'). To zależy od ocieplenia scian, dachu, podłogi, okien, rodzaju wentylacji. Przemiarowana pompa to znaczny spadek jej sprawnosci i brak oczekiwanych wyników. Zastanów się jeszcze... mi juz przeszło z kopaniem rowów pod kolektory. Nie warto tym bardziej , ze po wejsciu do UNI prąd jest tym nosnikiem , który ma podrożeć najbardziej (wg. fachowców).Natomiast w swoim domu planuje wentylacje i klimatyzację i zamaist klimatyzatora dopłacam 2000 zł i kupuje klimatyzator z pompa ciepła powietrze/ powietrze. Domu przez cały rok nieogrzeje ale przez okres przejściowy zapewni ciepło w domu za niewielkie pieniadze.Jesli jestes natomiast zdecydowany to zrób to nie bedziesz żałował po warunkiem, że zabieżesz sie do tego profesjonlanie z dobrze policzonym projektem i dobrym wykonawcą... sprawdz jego referencje KONIECZNIE!!!!!! Pozdrawaim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
binderos 27.12.2002 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2002 Dzieki za pomoc !! Już mi przeszlo Pozostaje przy gazowym + kominek z rozprowadzeniem ciepla. Dzieki !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts