Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie z ziemi + kominek

Recommended Posts

Mam do Was gorącą prośbę. Planuje w swoim domku (150 m2 - parter + poddasze) używanie tylko energii z pompy ciepła (rozprowadzenie w poziomie) oraz rozprowadzenie ciepłego powietrza z kominka. Woda ciepła z kolektorów. Proszę o opinie. Czy wymienione rzeczy wystarczą mi do ogrzania domu zimą ??? Do podjęcia decyzji pozostało mi jeszcze trochę czasu :smile: Bardzo będę wdzięczny za informacje oraz porady. Pa.

• 1 month później...

Witaj!

Pompa ciepła..... tak to super urządzenie pod warunkiem ze nie masz dostępu do gazu ziemnego. Piszesz o gruntowym kolektorze poziomym. O.K. tylko dający ciepło z czynnika prze odparowanie czy przez glikol (solanke). Bo jesli tak to co 2-3 lata musisz to wymienić (koszt 3000 - 5000 zł).

Pompa ciepła odpowiednio dobrana ogrzeje dom, napewno tylko moc musisz ustalić przez wyliczenie zapotrzebowania na ciepło profesjonalnie a nie oko ("Panie je od 10 lat juz pompy montuje więć wiem'). To zależy od ocieplenia scian, dachu, podłogi, okien, rodzaju wentylacji. Przemiarowana pompa to znaczny spadek jej sprawnosci i brak oczekiwanych wyników. Zastanów się jeszcze... mi juz przeszło z kopaniem rowów pod kolektory. Nie warto tym bardziej , ze po wejsciu do UNI prąd jest tym nosnikiem , który ma podrożeć najbardziej (wg. fachowców).

Natomiast w swoim domu planuje wentylacje i klimatyzację i zamaist klimatyzatora dopłacam 2000 zł i kupuje klimatyzator z pompa ciepła powietrze/ powietrze. Domu przez cały rok nieogrzeje ale przez okres przejściowy zapewni ciepło w domu za niewielkie pieniadze.

Jesli jestes natomiast zdecydowany to zrób to nie bedziesz żałował po warunkiem, że zabieżesz sie do tego profesjonlanie z dobrze policzonym projektem i dobrym wykonawcą... sprawdz jego referencje KONIECZNIE!!!!!!

Pozdrawaim

• 3 weeks później...