Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

opłata ADIACENCKA

nowwi

Recommended Posts

jest to opłata wg ustawy z 1997 roku, którą musisz zapłacić jeżeli na skutek wybudowania infrastrukturu (draga, gaz, wodocjąg itd.) przez gmine wartość Twojej nieruchomości wzrosła!!! warunek to uchwała Rady Gminy wprowadzająca ustawe w życie wraz z określeniem % opłaty za ten wzrost max 50%.

występuję też w przypadku przekształcenia dzialki z rolnej na budowlaną, co także powoduje wzrost jej wartości..z opłaty można być zwolnionym jeśli przy podziale lub zmianie kwalifikacji działki gminie odstąpimy pas na poszerzenie drogi i zrzekniemy się z tego tyutułu odszkodowania

Należy się więc pogodzić z koniecznością zapłaty, ok. Trzeba tylko uszykować się na kolejne takie wydatki (niedługo pociągną gaz, może kiedyś pojawi się dodatkowa alejka). Ciekawe, czy jest jakaś granica tych opłat? Rozumiem, że gmina nie musi robić nam prezentów. Chodzi jednak o wysokość tych opłat. Trochę niepokoją.

występuję też w przypadku przekształcenia dzialki z rolnej na budowlaną, co także powoduje wzrost jej wartości..z opłaty można być zwolnionym jeśli przy podziale lub zmianie kwalifikacji działki gminie odstąpimy pas na poszerzenie drogi i zrzekniemy się z tego tyutułu odszkodowania

Czy jeśli przekształcam tylko część działki na budowlaną i będzie to poniżej 500 m2, więc nie będę nic placić za to przekształcenie - to pomimo tego będę uiszczać jakąś tam opłatę adiacencką ?Sorry...nie rozumiem :oops:

Z tego co wiem opłatę uiszcza się w przypadku sprzedaży takiej działki, bo dopiero w tym momencie masz zysk wynikający z różnicy wartości. Dopóki nie sprzedajesz nic nie płacisz. Sąsiedzi coś wspominali, że po kilku latach też już się nie płaci, ale tą informację znam ze słyszenia a nie z autopsji więc na 100% nie gwarantuję.

Dzięki!

I tak kombinuję, czy nie da się jakoś umorzyć.

:-?

Np. doprowadzenie wod-kan kosztowało dużo.

A mam na myśli tylko część poza obrębem działki.

Moim zdaniem zgodnie z art.148 ust.4 na poczet opłaty adiacenckiej możnaby policzyć podpięcia, rury czy studnie, zbudowane na mój koszt i dla mnie, ale nie moje

Pewnie nie mam racji, ale warto może wyjaśnić to do końca,

przecież większość budujących doprowadza media, a czasem musi zapłacić i tak.