Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oprócz BIK-U GDZIE JESZCZE SPRAWDZAJĄ????

AGNIESZKA31

Recommended Posts

Jak w tytule.Zastanowiła mnie jedna rzecz.Chciałam wziąć kredyt w jednym z internetowych banków.Pani poprosiła o dane i po chwili stwierdziła ,że nie mają dla mnie zadnej propozycji.Zdębiałam :o Ale przypomniało mi sie,że kiedys jak były problemy z kasa to niespłaciłam w terminie trzech ostatnich rat.Napisałam więc do BIK-u o wydanie moich danych.Własnie otrzymałam koperte ,a w niej tylko informację że posiadam mały kredyt w jednym banku i że spłacam go regularnie i w terminie.Wiec o co chodzi???Jest jeszcze coś innego niż Bik??? :o :o Dodam ,że dochody mam wysokie,wiec nie wchodzi w gre niska pensja.

:D dodam jeszcze ,ze pismo z Krajowego Rejestru Dłużników tez mam i nie widnieje w ich aktach.... :o Zaczęłam sprawdzać,bo słyszałam że jak się komus poręczy i ten ktoś nie spłaca to tez moge trafić na czarna listę.A przygotowuje sie do kredytu hipotecznego,wiec nie chcę żadnych niespodzianek.

Może to być wina także banku, który nie zaktualizował swojej bazy. Chyba na to nie ma sposobu, bo banki nie podchodzą życzliwie do klienta, sama się z tym spotkałam. Pomimo, że miałam AKTUALNE pisma z Związku Banków Polskich i BIK-u oni nadal opierali się na swojej bazie danych i procedurze :(

Pozdrawiam

Dokładnie tak :( BIK i ZBP aktualizuje dane w systemie raz na miesiąc chyba i potem banki aktualizują swoje bazy danych i pomimo, że miałam pisma, że moje dane nie figurują w ich bazach (ZBP) to bank powiedział, że oni w swojej bazie mają moje nazwisko, ale bliższych infromacji proszę szukać w BIK-u i ZBP - :roll: błędne koło.

Ale teraz ponownie po roku starałam się o kredyt w PKO BP i dostałam informację o przyznaniu kredytu, poczekamy zobaczymy, dopóki nie podpiszę umowy wole dmuchać na zimne :wink:

Spróbuj może jeszcze w innym banku, mają różne procedury.

Powodzenia.

Kurcze,troche mnie nastraszylyscie.

Staramy sie z mezem o kredyt .W banku powiedzieli,ze zdolnosc mamy,trzeba tylko doniesc odpowiednie dokumenty,ale teraz przypomnialo mi sie,ze pare lat temu maz wzial dla kolegi samochod na raty :D ,kolega z poczatku splacal terminowo,ale pozniej niestety placic przestal i wyjechal sobie.My musielismy ten samochod odzyskac i pojsc z bankiem na ugode.Zakonczylo sie to tym,ze samochod zostal sprzedany a reszte kasy zaplacilismy my ,ale przeciez za nim tak sie stalo to nasze nazwisko widnialo w dziale windykacji,ze nie splacamy kredytu .Od ugody minal rok i nie wiem czy maz jest w tym cholernym BIKU czy nie :(

:o nieciekawa sytuacja,mozesz miec kłopoty.Lepiej sprawdz sobie w Biku ,napisz list oni maja miesiac na wysłanie ci odpowiedzi.To jest bezpłatne,dam ci adres BIK S.A 02-119 Warszawa Pruszkowska 17 pok.101.Lepiej napisz,niestety banku nie interesuje ,że to był kredyt dla kolegi. :cry: Mozesz u nich widnieć ,albo w Krajowym Rejestrze Dłuzników.Z tego co wiem ,to jak sie tam widnieje to albo wcale nie dadzą kredytu albo jesli dadza to na wyższy procent,co przy kredytach hipotecznych daje po tyłku zdrowo.Ale głowa do góry ,jakoś sobie poradzimy.

No wlasnie,my juz o tym zapomnielismy,ale przeciez oni wtedy mogli nas tam umiescic i wcale nie usunac.O BOZE,czy ja zawsze musze miec pod wiatr :cry: .

Tamta sytuacja miala miejsce w banku PKO BP a teraz staramy sie o kredyt w KREDYT BANK.

Jak teraz bede czekala ok 30 dni jak oni mi to przysla,to wszystko z kredytem mi sie opozni!!!

A moze powinnam wyslac tam meza{do PKO}zeby zapytal ich w dziale windykacji czy umieszczali jego nazwisko.

Z rejestru Związku Banków Polskich mogą cię wykreślić od razu po uregulowaniu sprawy lub na wniosek tego, ktory do tego rejestru cię zgłosił. Gorzej z BIK-iem tam trafia wszystko, cała historia kredytów, spłacanych terminowo zostaje tam chyba na 4 lata a nieterminowo i z problemami chyba aż 8 lat :o

I np BPH sprawdza i nie udziela kredytu jeżeli były jakieś komplikacje w spłacie :( no i zawsze jest to okazja do podwyższenia oprocentowania (jakby wieksze obciążenie mobilizowało kogoś do bardziej terminowych spłat :evil: absurd)

wiesz ta wstepna weryfikacja to polegala na tym,ze Pani kierownik Banku wypytala nas o wszystko,o meza zarobki po czym popatrzyla w komputer i powiedziala,ze mamy zdolnosc we wszystkich walutach ,nastepnie wydrukowala nam ta symulacje splat i to wszystko .Powiedziala,ze zaprasza ze wszystkimi dokumentami wiec teraz to ona tego jeszcze nie sprawdzila.

Teraz to juz mi sie tylko plakac chce,wiedzialam,ze nie moze byc tak super zeby mi sie dobrze ulkadalo :cry: