Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oprócz BIK-U GDZIE JESZCZE SPRAWDZAJĄ????

AGNIESZKA31

Recommended Posts

dziwna rzecz z tymi rankingami, w kredyt banku mam znajomego kierownika i od razu powiedział, że jeżeli są 3 opóźnione raty to nie ma o czym rozmawiać :-? , a w millenium moi znajomi brali kredyt (fakt oprocentowanie korzystne) ale formalności tyle, że ból głowy - a dodam,że mieli czyste karty jak nowo narodzeni :wink:

za to GE Capital też uchodzi za bank dostępny dla klientów problematycznych- niestety formalności jak wszędzie, podejście doradców klienta pozostawia wiele do życzenia, a przede wszystkim oprocentowanie na dzień dobry w górę o 3 procent.

Także mam wielki dystans do takich rankingów- bo teoria teorią a praktyka sobie.

To człowiek, który jest wpisywany do jakiegokolwiek rejestru dłużników nie jest o tym informowany ??? :o

Można się o tym dowiedzieć dopiero w momencie wystąpienia o kredyt, czy bank chociaż informuje z jakiej przyczyny odmawia?

Przecież nawet odkręcenie jakiejś pomyłki może kosztować wiele nerwów, a nawet pieniędzy, gdy nieświadomy tego człowiek podjął jakieś zobowiązania na poczet kredytu, co do którego upewnił się nawet, ze ma zdolność kredytową i jest pewny, że za miesiąc będzie miał pieniądze. A tu proszę - jesteś w rejestrze dłużników :o

Jeżeli bank przesyła informacje do rejestru dłużników to powinien o tym poinformować klienta, natomiat wpisanie do BiuraInformacjiKredytowej jest chyba automatyczne i dane na temat kredytu są tam przechowywane dosyć długo

przeczytałam ostatnio w gazecie, że z BIK na wniosek kredytobiorcy po spłaceniu kredytu powinni usunąć dane- natomiast jak rozmawiałam z rzecznikiem praw konsumentów- to mi powiedział, że bank ma prawo przechowywać dane i nimi dysponować bo to jest w umowie z bankiem- tylko czy jak umowa się kończy bo kredyt został spłacony to czy nie powinni przestać tymi danymi dysponować :roll:

• 3 weeks później...

u nas zalatwianie kredytu trwalo ponad miesiac wlasnie przez BIK. Dane ktore w nim sa nie sa wcale odswiezane przez banki. Upomnieli sie o dwa nadplacone kredyty, w tym jeden byl problemem mimo, ze dostarczylam dowod wczesniejszej pelnej splaty(pismo od banku) bo okazalo sie ze bank przekazal informacje do BIK 6 dni po podpisaniu kredytu i w dodatku w ZL choc kredyt byl w CHF. Teraz bank stwioerdzil, ze co innego kwota w chf a co innego w zl, poza tym daty sa inne... wiec dla nich to dwa osobne kredyty... a mam dowod ze splacilam tylko jeden z nich...

Poza tym w BIK znalazla sie karta kredytowa, ktorej nigdy nie mielismy... i jak dostarczyc dowod ze nie mialo sie nigdy karty...? jesli sie mialo i oddalo to wiadomo (wysylasz np pismo, ktore wyslales do banku, ze rezygnujesz) a jesli nie masz i nikt ci nie powie z jakiego banku ta karta? wariactwo, mowie Wam

I jeszcze jedno o BIK. Rzecznik praw konsumentów powiedział, że mam prawo wnioskować po spłacie kredytu kiedy to bank już nie może dysponować moimi danymi osobowymi o ich usunięcie. Ale jak bank wystosuje pismo z zapytaniem i dostanie odpowiedz "dane usunięte na wniosek kredytobiorcy" to mogą nabrać podejrzeń :roll: Czy faktycznie o to chodzi :-? czy taki wpis będzie czy tylko informacja o braku danych - nie wiem. Może ktoś już miał doświadczenie w tej sprawie- zbieram wszystkie opinie :lol:

Pozdrawiam

Moim zdaniem jak najlepiej jest figurowac we wszystkich mozliwych bazach danych jako platnik terminowy, albo taki, ktory splacil kredyt. To bardzo podnosi wiarygodnosc kredytową i powinno obniżac oprocentowanie. Pomysl jak bank: komu powierzysz gotówke: takiemu co jest czlowiekiem znikąd, czy takiemu, ktorego dotychczasowa przeszlosc jest w miare znana, ma dochody, raz sie potknął, ale regularnie placi? Moim zdaniem sytuacja solidnego platnika jest o wiele lepsza.

Masz rację nalepiej być solidnym płatnikiem :D

zawsze mieć pieniądze na raty, zawsze mieć pracę .....

tylko 20% społeczeństwa jest rzekomo bezrobotnych (statystyki kłamią) a i zdarzają się różne sytuacje losowe - a o tym to już w BIK-u nie piszą- a każde pismo więcej z wyjaśnieniami tylko pogarsza sytuację a nie ją polepsza :o

Właśnie dostałam pierwszą transzę kredytu i mam nadzieję, że będę super solidnym płatnikiem przez te 30 lat .... :D

Pozdrawiam