Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Internet bezprzewodowy w notebooku

Aleksandryta

Recommended Posts

Przede wszystkim przepraszam, ze temat ten zamieszczam w dziale "wymiana doświadczen", ale wiem, że jest tu sporo budujacych informatykow (lub zawody pokrewne :D ). Pomozcie, bo najdalej do jutra wieczorem muszę podjąć decyzję o zakupie dla mojej dorosłej córki notebooka z bezprzewodowym internetem, który jest jej potrzebny do pracy (pisanie ankiet, maili, kontakt z klientami, no oczywiście pogaduszki :) ). Mam na to 4 tys. PLN. Z jakimi parametrami kupić kompa (córka raczej nie gra w Gothic II - to domena syna). W domu mamy NET24 Netii - 1,2 Mb/s. No i najważniejsze: czy na dziś jest możliwy internet bezprzewodowy w Polsce, za jakieś 200 PLN mies.

Mieszkam tuż pod Warszawą i znana mi jest oferta ERY tzw. blue connect, czy jakoś tam, z tym,że ta oferta jest w fazie rozwoju. :-? .

Wyprowadzacie się na wieś, może któryś z inwestorów już w tym "siedzi" i praktykuje na codzień :roll: Jwszcze raz sorry :D :oops:

Mieszkam tuż pod Warszawą, do granicy "rzut beretem".

Z tym łączem internetowym chodzi mi o to, żeby córka mogła połaczyć się w tym miejscu, w którym akurat przebywa (generalnie). Oferta Ery jest taka, że w każdym miejscu i za granicą (roaming), automatyczny dobór prędkości, na terenie Warszawy i okolic szrokopasmowy do 384 kb/s, dostęp w punktach hot spot do 54, a w całej Polsce prędkość modemowa. Wsadzasz karte Ery do kompa i po ptakach :) . Pierwsza inwestycja to ok. 500 PLN, a miesięczna opłata 120 PLN. Technologia oparta o UMTS, EDGE/GPRS, WLAN (kurczę, co to oznacza :roll: ).

Podobnie jak któryś przedmówca używam notebooka zakupionego w Vobisie z kartą GPRS Idei

miesięczny abonament to 50 PLN brutto

działa bez zastrzeżeń, jeszcze nie zdarzyło mi się na terenie Polski żeby nie działało

no może raz :lol: w pewnej wsi zabitej dechami

blue connekt jest niestety drogi i zakres działania moim zdaniem lekko okrojony terytorialnie

PC Card II? Z tego co ja wiem to ten BlueConnect CardPhone wchodzi w gdniazdo/zlacza PCMCIA a to ma kazdy laptop w standardzie.

Pozdrawiam

Jankes

nie wdając się w szczegóły - PC Card (nowa nazwa) to to samo co PCMCIA (stara nazwa) i faktycznie ma to każdy laptop (no chyba że totalnie jakis No-Name to może nie mieć ale nie spotkałem). Istnieją również osobno dokładane złącza PC Card do stacjonarnych komputerów.

Bierz BlueConnect i nie słuchaj że to jest w fazie rozwoju. Cała informatyka jest w nieustannej fazie rozwoju. Napisałaś:

UMTS, EDGE/GPRS, WLAN

to właśnie są wiodące technologie dostępowe oparte o fale radiowe. Ciebie nic nie interesuje, urządzenie samo sobie wybiera optymalny w danym miejscu rodzaj protokołu komunikacyjnego czyli dostępu. Oznaczo to tyle, ze jak będziesz w dziurze, to nie połączysz się przez EDGE a przez GPRS (ten protokół dostępny jest tam dzie dostępna jest siec ERA, jest najwolniejszy). Z kolei jek wejdziesz w zasięg WLAN, to prędkość połączenia wzrośnie do 54 MB/s (protokół 802.11g). Reasumując: zawsze i wszędzie dostęp do sieci. Piękna sprawa, choć trochę droga.

Co do sprzętu to lepiej kupić coś z prockiem mobilnym - dłuższa praca na bateriach. Nie zapomnij o systemie operacyjnym - blueconnect z tego co wiem nie chodzi pod linuxem...

z kartą GPRS Idei

miesięczny abonament to 50 PLN brutto

jakie są warunki za te 50zł ?

za 50zł dostęp nieograniczony ? (bez limitów)

obowiązkowy abonament w Idei ? (jaki koszt ?)

inne warunki ?

tylko dla firm ?

Chyba trzeba jeszcze czekać, dobry układ to taki, gdzie będzie dostęp nieograniczony za abonament 50zł netto, bez dodatkowych kosztów, będzie to działać w całej Polsce, prędkość nie musi być rewelacyjnie szybka, wystarczy na poziomie SDI

Z tym blueconect to ja bym ostrożnie. Sąsiad na bielanach kupił toto i nie chodzi. A najlepsza była odpowiedz z Ery. Cytuję z pamięci " konstrukcja domu uniemożliwia korzystanie z usługi. Sugerujemy Aby korzystać z dostępu w innym miejscu" Dobre !!!!!!

A umowa na dwa lata podpisana i gów ...o to operatora obchodzi że blue .... no nie działa

A , żeby nie było wątpliwości. Sąsiad wcale nie mieszka w bunkrze pod ziemią. Zwykły dom jednorodzinny z bk.

Pozdrawiam

Moja rada. Zanim podpiszesz cyrograf na dwa lat poproś kogoś kto bluTOTO ma i wypróbuj u siebie w domu czy wogóle działa.

..... miesięczna opłata 120 PLN....

Błąd. Miesięczna opłata wynosi za usługę blue connect 120,78 zł z VAT

do tego trzeba dodać obowiązkowy zakup abonamentu DATA w cenie 36,60 zł z VAT

Czyli opłata miesięczna wynosi łącznie 167,38 zł.

Mała korekta.

Jesli masz telefon obsługujący technologię EDGE (np Nokia 6230) lub WLAN/UMTS, to możesz zakupić samą usługę BlueConnect bez karty PCMCIA i płacisz wtedy 122 zł (99 zł za usługę+ 1 zł za taryfę DATA + VAT) miesięcznie.

Dodać trzeba, że po przekroczeniu w miesiącu trasferu 2 GB prędkość transferu obcinana jest do 32 kbitów, ale przy korzystanie wyłacznie z GPRSA nie jest to realne "zagrożenie".

• 1 year później...

ludzie tyle siana wydawać na neta obudzicie się

w laptopie tylko aby była karta bezprzewodowa

w domu rozdzielić łącze bezprzewodowo

a córka jeśli jest studentką to na uczelni ma free net bezprzewodowo

po drugie są w większych miastach darmowe Hot Spoty

lub kawiarenki internetowe przecież nikt na środku ulicy nie korzysta z laptopa

pomoc on-line Helpdesk