Aleksandryta 13.06.2005 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 Przede wszystkim przepraszam, ze temat ten zamieszczam w dziale "wymiana doświadczen", ale wiem, że jest tu sporo budujacych informatykow (lub zawody pokrewne ). Pomozcie, bo najdalej do jutra wieczorem muszę podjąć decyzję o zakupie dla mojej dorosłej córki notebooka z bezprzewodowym internetem, który jest jej potrzebny do pracy (pisanie ankiet, maili, kontakt z klientami, no oczywiście pogaduszki ). Mam na to 4 tys. PLN. Z jakimi parametrami kupić kompa (córka raczej nie gra w Gothic II - to domena syna). W domu mamy NET24 Netii - 1,2 Mb/s. No i najważniejsze: czy na dziś jest możliwy internet bezprzewodowy w Polsce, za jakieś 200 PLN mies. Mieszkam tuż pod Warszawą i znana mi jest oferta ERY tzw. blue connect, czy jakoś tam, z tym,że ta oferta jest w fazie rozwoju. . Wyprowadzacie się na wieś, może któryś z inwestorów już w tym "siedzi" i praktykuje na codzień Jwszcze raz sorry Mieszkam tuż pod Warszawą, do granicy "rzut beretem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulik 13.06.2005 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 akurat taki mam- przy zakupie notebooka Toshiba za 3700 brutto w vobisie- modem za zlotowke i staly dostep gprs z idei za 50 zl. butto mies. dziala super wszedzie gdzie jest zasieg idei z roamingiem wlacznie- wolno niestety- predkosc modemowa, ale do maili wystarczypozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 13.06.2005 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 Eeeee, jej chodzi raczej o Wi-Fi. Toshiba Sattelite L10-117 za 4200,- zł + karta wspomniana za 150,- zł i poszukaj lokalnego operatora lub rozdziel swoje łącze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 13.06.2005 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 Z tym łączem internetowym chodzi mi o to, żeby córka mogła połaczyć się w tym miejscu, w którym akurat przebywa (generalnie). Oferta Ery jest taka, że w każdym miejscu i za granicą (roaming), automatyczny dobór prędkości, na terenie Warszawy i okolic szrokopasmowy do 384 kb/s, dostęp w punktach hot spot do 54, a w całej Polsce prędkość modemowa. Wsadzasz karte Ery do kompa i po ptakach . Pierwsza inwestycja to ok. 500 PLN, a miesięczna opłata 120 PLN. Technologia oparta o UMTS, EDGE/GPRS, WLAN (kurczę, co to oznacza ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 13.06.2005 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 Jesli chodzi o WiFi to wystarczy kupic switch router z AccessPointem podlaczyc go w miejsce modemu i tyle na Allegoro chodza po okolo 300 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 13.06.2005 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 ..... miesięczna opłata 120 PLN.... Błąd. Miesięczna opłata wynosi za usługę blue connect 120,78 zł z VAT do tego trzeba dodać obowiązkowy zakup abonamentu DATA w cenie 36,60 zł z VAT Czyli opłata miesięczna wynosi łącznie 167,38 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 13.06.2005 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 Wowka masz rację, nie doczytalam Ale i tak to mniej niz 200 zeta. Czy stosujesz w praktyce blueconnect? Komputer musi mieć gniazdo PC Card typ II. Czy można z tym kupić notebooka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 13.06.2005 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 PC Card II? Z tego co ja wiem to ten BlueConnect CardPhone wchodzi w gdniazdo/zlacza PCMCIA a to ma kazdy laptop w standardzie.Pozdrawiam Jankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 13.06.2005 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 Dopiero noszę się z takim zamiarem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damis 13.06.2005 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 Zwróć również uwagę na procesor jaki będziesz miała w noteboku. Ja mam procesor AMD i z oferty IDEI nie mogę korzystać (problem z konfiguracją modem-komputer) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 13.06.2005 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 Podobnie jak któryś przedmówca używam notebooka zakupionego w Vobisie z kartą GPRS Idei miesięczny abonament to 50 PLN brutto działa bez zastrzeżeń, jeszcze nie zdarzyło mi się na terenie Polski żeby nie działało no może raz w pewnej wsi zabitej dechami blue connekt jest niestety drogi i zakres działania moim zdaniem lekko okrojony terytorialnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 13.06.2005 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 PC Card II? Z tego co ja wiem to ten BlueConnect CardPhone wchodzi w gdniazdo/zlacza PCMCIA a to ma kazdy laptop w standardzie. Pozdrawiam Jankes nie wdając się w szczegóły - PC Card (nowa nazwa) to to samo co PCMCIA (stara nazwa) i faktycznie ma to każdy laptop (no chyba że totalnie jakis No-Name to może nie mieć ale nie spotkałem). Istnieją również osobno dokładane złącza PC Card do stacjonarnych komputerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aqep 13.06.2005 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 Tak sie sklada, ze ma nie kazdy ma pcmcia..nawet firmowe niektore modele nie maja...szukaj laptopa z technologia centrino...przystosowana do wlan'a i gwarancja kompatybilnosci z wszystkimi urzadzeniami wszystko masz na http://www.comes.com.pl..prawie wszystko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka5 13.06.2005 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 Witam z nowego domu .http://www.moc.idea.pl/?id=promocjezastanawialam się nad tą opcją , ale niestety nie bylo u mnie zasięgu .Anka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 13.06.2005 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 anka5 z tego, co przeczytałam na tej stronie oferta jest tylko dla firm, a moja córka jeszcze nie doczekała się własnej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 13.06.2005 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 Bierz BlueConnect i nie słuchaj że to jest w fazie rozwoju. Cała informatyka jest w nieustannej fazie rozwoju. Napisałaś: UMTS, EDGE/GPRS, WLAN to właśnie są wiodące technologie dostępowe oparte o fale radiowe. Ciebie nic nie interesuje, urządzenie samo sobie wybiera optymalny w danym miejscu rodzaj protokołu komunikacyjnego czyli dostępu. Oznaczo to tyle, ze jak będziesz w dziurze, to nie połączysz się przez EDGE a przez GPRS (ten protokół dostępny jest tam dzie dostępna jest siec ERA, jest najwolniejszy). Z kolei jek wejdziesz w zasięg WLAN, to prędkość połączenia wzrośnie do 54 MB/s (protokół 802.11g). Reasumując: zawsze i wszędzie dostęp do sieci. Piękna sprawa, choć trochę droga. Co do sprzętu to lepiej kupić coś z prockiem mobilnym - dłuższa praca na bateriach. Nie zapomnij o systemie operacyjnym - blueconnect z tego co wiem nie chodzi pod linuxem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 13.06.2005 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 z kartą GPRS Idei miesięczny abonament to 50 PLN brutto jakie są warunki za te 50zł ? za 50zł dostęp nieograniczony ? (bez limitów) obowiązkowy abonament w Idei ? (jaki koszt ?) inne warunki ? tylko dla firm ? Chyba trzeba jeszcze czekać, dobry układ to taki, gdzie będzie dostęp nieograniczony za abonament 50zł netto, bez dodatkowych kosztów, będzie to działać w całej Polsce, prędkość nie musi być rewelacyjnie szybka, wystarczy na poziomie SDI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thom35 14.06.2005 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2005 Z tym blueconect to ja bym ostrożnie. Sąsiad na bielanach kupił toto i nie chodzi. A najlepsza była odpowiedz z Ery. Cytuję z pamięci " konstrukcja domu uniemożliwia korzystanie z usługi. Sugerujemy Aby korzystać z dostępu w innym miejscu" Dobre !!!!!!A umowa na dwa lata podpisana i gów ...o to operatora obchodzi że blue .... no nie działaA , żeby nie było wątpliwości. Sąsiad wcale nie mieszka w bunkrze pod ziemią. Zwykły dom jednorodzinny z bk.Pozdrawiam Moja rada. Zanim podpiszesz cyrograf na dwa lat poproś kogoś kto bluTOTO ma i wypróbuj u siebie w domu czy wogóle działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 14.06.2005 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2005 ..... miesięczna opłata 120 PLN.... Błąd. Miesięczna opłata wynosi za usługę blue connect 120,78 zł z VAT do tego trzeba dodać obowiązkowy zakup abonamentu DATA w cenie 36,60 zł z VAT Czyli opłata miesięczna wynosi łącznie 167,38 zł. Mała korekta. Jesli masz telefon obsługujący technologię EDGE (np Nokia 6230) lub WLAN/UMTS, to możesz zakupić samą usługę BlueConnect bez karty PCMCIA i płacisz wtedy 122 zł (99 zł za usługę+ 1 zł za taryfę DATA + VAT) miesięcznie. Dodać trzeba, że po przekroczeniu w miesiącu trasferu 2 GB prędkość transferu obcinana jest do 32 kbitów, ale przy korzystanie wyłacznie z GPRSA nie jest to realne "zagrożenie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IniemamocnY 18.07.2006 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 ludzie tyle siana wydawać na neta obudzicie się w laptopie tylko aby była karta bezprzewodowa w domu rozdzielić łącze bezprzewodowo a córka jeśli jest studentką to na uczelni ma free net bezprzewodowopo drugie są w większych miastach darmowe Hot Spotylub kawiarenki internetowe przecież nikt na środku ulicy nie korzysta z laptopa pomoc on-line Helpdesk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts