Mn1s1ek 13.06.2005 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 Witam Kupiliśmy mieszkanie, zaczynamy remont i myślimy na jaką opcję się zdecydować: 1) Bojler 30 litrów włączony non-stop, taryfa normalna. 2) Bojler 50 litrów włączany nad ranem i 2 godziny w dzień, taryfa nocna. Jest nas trójka: tata, mama i półroczny szkrabek. Nie jesteśmy przesadnie higieniczną rodzinką. Bierzemy prysznic raz dziennie + zmywanie naczyń + codzienna normalna toaleta - wanny brak. Za pierwszą opcją przemawia to, że 30 litrowy bojler grzeje się dosyć szybko i nawet po zbyt obfitym prysznicu jednej osoby w przeciągu kwadransa znów jest ciepła woda. Za drugą opcją przemawia chyba większa oszczędność ale nie jestem pewien czy bojler 50 l włączony ok. 14 "dotrzyma" ciepłą wodę na wieczorne prysznice. Czy ktoś ma podobne rozwiązania i mógłby się podzielić wrażeniami ?Tata - Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 13.06.2005 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 Na 3 osoby i tak żadkie grzanie to potrzebny boiler 120 litrów a nie 30 czy 50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mn1s1ek 13.06.2005 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 120 litrów ??? To chyba "lekka" przesada. Kiedyś robiłem "pomiar" i wiem, że na prysznic zużywam ok. 10-15 litrów wody. Więc po co 120 litrów ? Chciałem się tylko dowiedzieć czy bojler ok. 50 litrów potrafi utrzymać ciepłą wodę przez 5-6 godzin, czy nie stygnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 13.06.2005 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 Przecież sukcesywnie jak będziesz pobierał ciepłą wodę będzie uzupełniany zimna wodą i sumarycznie będzie się ona wychładzać. Po jednym myciu i spuszczeniu 10 litrów wody w stosunku do 30 po uzupełnieniu jej zimna i nie dogrzaniu za chwilkę będzie chłodna. Jak będzie 120 litrów to stosunek sie zmieni na korzyść i dłużej ta ciepła woda będzie. Nie chodzi o żurzycie 120 litrów tylko o zapas ciepła w zasobniku !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mn1s1ek 13.06.2005 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 No racja. No ale w takim razie teraz ciekawi mnie co wyjdzie taniej: 1) Bojler 120 l włączany w taryfie nocnej (22-6 i 13-15)2) Bojler 30 l pracujący non-stop w taryfie normalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 13.06.2005 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 witam:)Jeżeli jesteś w stanie określić ilość zużywanej wody i w jakim czasie to korzystając z kalkulatora taryfowego lokalnego ZE możesz policzyć koszty. Przykładowo w moim ZE http://www.enion.pl/pl/tarnow/taryfa/kalkulatory_taryfowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 13.06.2005 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 Mam bojler dla 3os rodziny 200l. Ciepłej wody jest idealnie, a nie jesteśmy rozrzutni Bojler grzeje się tylko na II taryfie, wody na wieczorne mycie wystarcza. W domu gotuję tylko w weekend, do mycia zmywarka (zimna woda). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dop729 13.06.2005 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 Witam 2) Bojler 50 litrów włączany nad ranem i 2 godziny w dzień, taryfa nocna. Jest nas trójka: tata, mama i półroczny szkrabek. Nie jesteśmy przesadnie higieniczną rodzinką. Bierzemy prysznic raz dziennie + zmywanie naczyń + codzienna normalna toaleta - wanny brak. To dla was najlepsze rozwiązanie ,tyle że nie wyłączany na noc.Bojler ma termostat jak się nagrzeje to sam się wyłączy.Nie wyobrażam sobie braku ciepłej wody w nocy przy małym dziecku.Tylko pamiętaj nocna taryfa wiąże się z droższym prądem w dzień. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 14.06.2005 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2005 A po co zmniejszać bojler ?? Nowoczesne bojlery tracą bardzo mało ciepła. U mnie jest bojler 100 litrów, pracujący w taryfie nocnej, dwie osoby. Prysznic, nie mam (na razie) wanny. Wystarcza. Chyba że jest (bardzo) duże pranie ręczne, wtedy trzeba włączać i w dzień, bo inaczej zabraknie wody do kąpieli. Przy wannie trzeba będzie pomyśleć o drugim bojlerze. Jeśli są 3 osoby, instaluj co najmniej 100 litrów, a spadkiem temperatury wody się nie przejmuj, to są pojedyncze stopnie. Tylko kup dobrze izolowany bojler. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts