Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wasze pojęcie o budowaniu na samym poczatku.  

78 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wasze pojęcie o budowaniu na samym poczatku.

Recommended Posts

Moja wiedza była prawie zerowa. Teraz jest znacznie lepiej co nie znaczy , że uważam się za eksperta.

Wyedukowałem się czytając Muratory , forum, przeglądając internet i oczywiście budując ( inwestując). Szkoda , że dostępne informacje są tak bardzo rozproszone. Moim zdaniem brakuje na rynku jednego , rzetelnego podręcznika o budowaniu skierowanego do przeciętnego inwestora budujacego systemem gospodarczym. Myślę , że jest na tym forum kilka osób , które mogłyby przynajmniej po rozdziale napisać o budowaniu. Np Inwestor o negocjacjach z ekipami , Zbych o alarmach , Bio o kotłach , Jareko o oknach .....

Byłby to na pewno prawdziwy bestseller. I mniej zdarzałoby się paradoksów , że domy w Polsce budują ludzie którzy o budowaniu nie mają pojęcia.

Przydałby się jeszcze koordynator takiej księgi...

Wiadomo...budowa składa się z etapów sciśle ze sobą skorelowanych...

chyba chcesz sie wkrecic senser tak cos czuje :lol: :lol: :lol:

mam znajome wydawnictwo

Fajny pomysl

w temacie to przed pierwsza budowa nie mialam pojecia, nie bralam sie nawet za to , mialam ekipe tzw . zawodowcow

czesto jest tak , ze rozmawia sie z wlascicielem firmy budowlanej , wyglada on ok, wzbudza zaufanie , a potem do pracy przyjezdzaja panowie podobni do tych , ktorych ktos tam zwolnil ostatnio z hukiem (Watek w psychologu)

nastepnie trzeba sie nauczyc poprawiac albo zmienic ekipe

kazdy sobie czy to z wersja 1 czy 2 poradzi

powodzenia

Senser koordynatorów mogłoby być dwóch , jeden zupełnie zielony w sprawach budownictwa ( czyli taki potencjalny czytelnik ) a drugi super fachowiec o wiedzy budowlanej rozległej i głębokiej niczym ocean ( troche taki recenzent )

Jestem pewnien , że gdyby tylko rzetelni doradcy z forum się na to zgodzili a koordynatorzy dobrali to powstałby bestseller wznawiany co 2-3 lata , a i FORUM MURATORA zyskałoby wspaniałą reklamę.

• 1 month później...

rozpoczynamy dopiero budowę - jutro lejemy ławy fundamentowe- i moje doświadczenie jest raczej minimalne, choć z każdym dniem jest coraz lepiej dzieki lekturze tego forum i muratora

pozdrawiam Lena

Ja jako takie pojęcie o budowie miałem już na samym początku, ale w tym momencie mogę powiedzieć, że coś już wiem oraz, że to i owo zrobić samemu potrafię.
  • 1 month później...
żadbego nie miała doświadczenie i nie sądziłam że kiedykolwiek będę budowac dom tzn. uczestniczyć i dokonywać wyborów i podejmowac tak ważnych decyzji bo w końcu będę mieszkać w tym co wybudują :o