Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece kuchenne La Nordica

Jezier

Recommended Posts

jezier mozesz dac mi jakiegos linka , chce poczytac o takiego rodzaju piecach?

z gory dzieki :lol:

wyglada dosc ciekawie , ale to chyba trzeba miec i kuchnie jaks stylowa

a co ma znaczyc pytanie czy sie da na nim gotowac codziennie?

troche nie jestem w temacie , ale chyba nie pali sie w nim drzewem? :o

rrmi. Zdjęcie przedstawia jeden wzór są też inne, niektóre nawet nowoczesne. To jest właśnie kuchnia na drewno. Używałem tylko kuchni gazowych lub elektrycznych. Stąd moje pytanie czy ta na drewno jest kłopotliwa w użyciu. Czy trudno się gotuje i piecze?

Sama mam w projekcie kuchnię na drewno, tyle tylko, że zrobioną przez zduna, obłożoną kaflami.

Moi znajomi maja taką kuchnię i to oni mnie namówili.

Do sposobu gotowania na niej trzeba się przyzwyczaić, wyczuć jej możliwości i... duszę... :wink:

Bo o to w tym właściwie chodzi, taka kuchnia ma duszę, wokół niej może sie w przyjemny sposób skupiać życie rodzinne.

Zapewniam Cię, że potrawy na niej ugotowane, czy usmażone smakują jakoś... intensywniej, lepiej,

próbowałam, potwierdzam.

Oprócz gotowania można suszyć nad nią grzyby, owoce, zioła,

wiesz jak wtedy pachnie... mmm...

:wink: :D

A kwestia samego palenia? Nie jest bardziej kłopotliwe niż palenie w kominku.

Pozdrawiam. :D

moja babcia miala taka kuchnie , pewnie nie Ona jedna

nie byla taka ladna , ale ...rzeczywiscie pachnialo

Wiesz co Jezier mi sie podoba ten piec , moze Ty spraktykuj , a zanim ja zaczne budowe juz bedziesz wiedzial wszystko i mi powiesz? moze tak byc? :lol: :wink:

tak na powaznie to dla mnie jeden problem -czy chcialoby sie to rozpalac?

co do tej regulacji to ja pamietam kiedys w tej kuchni byly takie kolka od malego do duzego i tym sie regulowalo , mysle , ze teraz to jest jakies bardziej nowoczesne

pozdrawiam serdecznie

Ty matka tak ladnie napisalas o tej kuchni...qrcze i moze tak pieczony chlebek :o

A da się jakoś regulować moc "palników" pod garnkami?

Nie mam zbyt dużego doświadczenia w tej kwestii, samodzielnie gotowałam na takiej kuchni sporadycznie,

Wiem tylko, że jeśli płyta kuchni ma fajerki to po prostu albo je zdejmujesz, albo dokładasz,

przy takiej płycie garnki jednak dostają "popalić", powinno się mieć zmianę garów tylko do tej kuchni.

Są też płyty bez fajerek, gładkie i w tym przypadku po prostu gotujesz albo bliżej środka, albo na boku płyty dogotowywujesz...

tak pamiętam, ale może odezwą się jeszcze specjaliści...

Ty matka tak ladnie napisalas o tej kuchni...qrcze i moze tak pieczony chlebek

A był już taki wątek... był... :wink: :D

tutaj

albo:

tutaj

Pozdr.

:D

Mieszkałam na mieszkaniu z takim piecem (stare budownictwo), i powiem wam, że taki piec to wielka przyjemność, oprócz kłopotu z paleniem(był na węgiel), a jaka oszczędność, ale niestety w zimie rewelacja a w lecie to się palić nie dało(za ciepło), więc uruchamiałam piecyk gazowy.

No i naokoło pieca wieczny brud od węgla :( ale bardzo miło go wspominam :)

• 2 weeks później...
Kuchnie węglowe sa wyjątkowo nie sympatyczne w codziennym stosowaniu.....ale jeśli tak sama kuchnia jest na drewno to zupelnie "inna para kaloszy" . Kuchnia ma dusze i wiele zlet praktycznych : gotuje, piecze , podgrzewa wode do c.o. oraz c.w.u Dodatkowo może posiadać wbudowany PIEC CHLEBOWY a takie cacko to zupelny odjazd ... Co do GARÓW : obecnie budujemy kuchnie z płaskimi blatami do garnków z gładkimi dnami [ stal chirurgiczna ] . Jesli jesteście zainteresowani wzorami kuchni zapraszam do Żabiej Woli . Komputerowe "projekty" dostaniecie ża darmo bez "SYMBOLICZNYCH 200 zł " Pozdrawiam mistrz zdun Darek B http://www.kafle-kominki.pl