Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ekipa nie wystawi faktury za roboty

backdraft

Recommended Posts

Witajcie.

Stoję przed dylematem. Znalazłem dobrą ekipę jednak nie wystawiają faktury za robociznę. Mam pytanie. Czy do czegoś faktury podkreślam za robotę mogą mi być potrzebne?

1. Czy mogą być potrzebne faktury do ulgi odsetkowej?

2. Czy do starej ulgi budowlanej potrzebowaliście faktur za robociznę?,

3. Czy można odliczać ulgę odsetkową lub budowlaną nie mając faktury za robociznę a tylko za materiały?

4. Czy można odliczać VAT tylko za materiały a robociznę nie, czy Urząd Skarbowy może się czepić?

Podpowiedzcie jak to wygląda w praktyce.

Może sami staliście przed podobnym dylematem.

Podumowując. Co Wy na to? Z góry dzięki za pomoc.

O ile wiem ulga odsetkowa ma jedna zasadnicza podstawe - kredyt w banku.

Sadze, ze wyciag z banku o kwocie odsetek zaplaconych od kredytu na budowe domu jest podstawa odliczenia i US nie powinien byc zainteresowany jakie materialy, za ile i kto z nich wybudowal. Jesli dom jest zakonczony (odebrany) w stosownym terminie i nie korzystales z ulg budowlanych to masz prawo do ulgi odsetkowej.

To co to za ekipa, która nie wystawia faktury?

wystawienie faktury przez nieduże ekipy ma wpływ na całkowity koszt roboty. Nie sztuka się wybudować, sztuką jest tanio i dobrze

Pewna ekipa z góry mnie poinformowała, np. robota 20tyś zł netto, jak chcesz fakturę to dodatkowo + Vat. I masz wybór ? 20tyś, albo z kwitem na 21,4 tyś.

Jeśli na ostateczną cene nie ma wpływu to czy się bierze, czy nie, fakturę to zawsze trzeba brać fakturę

Zgadzam się że bez faktury taniej. Ale w wątku jest mowa o firmie która nie wystawia faktur, a nie o firmie która proponuje dwa warianty. Dla normalnej firmy nie ma różnicy czy wystawi fakturę czy nie.Jeśli wystawia, to dodatkowo bierze vat który musi odprowadzić. Chyba że nie chce brać odpowiedzialności w późniejszym terminie za swoją robotę.

Lafcadio - nie korzystałem z żadnej ulgi ani budowlanej ani odsetkowej, stoję własnie przed wyborem ekipy i zastanawiam się czy warto wybrać tą, która nie wystawia faktury za robociznę. Ekipa jest polecana. Nowa ulga budowlana albo będzie albo nie, niewiadomo. Wolę być mądry przed szkodą. Czy można w razie nowej ulgi (projekt w Sejmie), będzie można w razie czego odliczyć VAT za materiały a robociznę pominąć, czy Urząd Skarbowy się nie czepi - jak to jest/było ze starą ulga budowlaną.

Dzięki za wskazówki.

Zgadzam się że bez faktury taniej. Ale w wątku jest mowa o firmie która nie wystawia faktur, a nie o firmie która proponuje dwa warianty. Dla normalnej firmy nie ma różnicy czy wystawi fakturę czy nie.Jeśli wystawia, to dodatkowo bierze vat który musi odprowadzić. Chyba że nie chce brać odpowiedzialności w późniejszym terminie za swoją robotę.

Jeśli podpisze umowę i da na niej gwarancję to po co ci FV?

właśnie się dowiedziałem w Urzedzie Skarbowym - nie każdy wykonawca jest płatnikiem VAT-u, zatem w przypadku ulg budowlanych można odliczac tylko materiały, robocizny nie trzeba, bo jak ktos pisał wcześniej można dom budować samemu. W urzedzis karbowym mówią, że na nowa ulgę raczej nie ma co liczyć.

Co do gwarancji to przecież umowę z firma nie wystawiająca faktury za robote można podpisać, zatem chyba legalnie nie ma czym się przejmować - co Wy na to?.

Zawsze możesz jeszcze skorzystać z (3-letniej) ulgi remontowej, która się kończy w tym roku. Podstawą jest jednak faktura Vat, no i są jeszcze inne ograniczenia.

Co do gwarancji w razie spierniczenia roboty wskazana jest umowa na piśmie, ale wcale nie jest niezbędna. :wink: :lol:

Oczywiście lepiej ją mieć niż nie mieć :lol:

Zwróćcie uwagę, że jest tam troszkę niejasny zapis tzw. literówka dokładnie cytuję - "Do zeznania rocznego podatnik będzie dołączy oświadczenie (według specjalnego wzoru) o wysokości poniesionych wydatków związanych z daną inwestycją, w tym o wysokości wydatków udokumentowanych fakturami VAT.

Czy faktycznie jest taki wzór? Artykół jest z 23.01.2004r.,

W Urzędzie Skarbowym powiedzieli mi, że w razie czego nie trzeba faktur tylko bank wystawia zaświadczenie o zapłaconych odsetkach i to stanowi podstawę do ewetualnych wyjaśnień w Urzedzie Skarbowym.

Najlepiej niech ktoś z Was powie jak to jest w praktyce.

Zwróćcie uwagę, że jest tam troszkę niejasny zapis tzw. literówka dokładnie cytuję - "Do zeznania rocznego podatnik będzie dołączy oświadczenie (według specjalnego wzoru) o wysokości poniesionych wydatków związanych z daną inwestycją, w tym o wysokości wydatków udokumentowanych fakturami VAT.

Czy faktycznie jest taki wzór? Artykół jest z 23.01.2004r.,

W Urzędzie Skarbowym powiedzieli mi, że w razie czego nie trzeba faktur tylko bank wystawia zaświadczenie o zapłaconych odsetkach i to stanowi podstawę do ewetualnych wyjaśnień w Urzedzie Skarbowym.

Najlepiej niech ktoś z Was powie jak to jest w praktyce.

Jest jak piszesz. W tym dodatkowym formularzu rzeczywiście jest kwota poniesionych wydatków udokumentowanych fakturami vat oraz dodatkowo całość wydatków na budowę. Podane liczby nie są nigdzie dalej przenoszone i nic z nich nie wynika. Ponadto , część z moich udokumentowanych wydatków stnowią zwykłe rachunki , których nie ująłem w rubryce "wydatki udokumentowane fakturami VAT". W efekcie nie można więc traktować różnicy pomiędzy obiema liczbami jako "szarej strefy". Tak przy okazji w sprawie tej właśnie ulgi zostałem wezwany do US i po długich wyjaśnieniach z urzędnikiem musiałem się z niej wycofać. Można się o nią ubiegać dopiero po zgłoszeniu budynku do użytkowania (choćby częściowego).