Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poziom w ogrodzie

Recommended Posts

Mam następujący problem.

Działka pozioma ogrodzona wokół podmurówka klinkierową o wysokości ok 35cm wyżej sztachety.

Zachciało mi się budować skalniak wyniesiony na ok 60cm. Ponadto specjalista od ogrodów zrobił mi koncepcję zagospodarowania działki i w niektórych miejscach (w pobliżu ogrodzenia) sugerował wyniesienie terenu na ok 60cm, które tak jak skalniak byłoby strome od strony ogrodzenia i łagodnie schodzio w stronę trwanika (na części obsadzonej roślinkami).

Jak zabezpieczyć i czym tą stromą stronę i jak daleko od ogrodzenia aby sie trzymała i nie obsypywała a była przy tym trwała?

Działka nie jest duża, więc w związku z tym nie mogę sobie pozwolić na jakieś duże odległości - powiedzmy na część ogrodową obok domu jest ok 350m

Myślałem o wykorzystaniu dużych głazów. Nawet w okolicy (Wa-wa) są takie dostępne ale koszt jest dość znaczny ok 500zł/tonę

Witam, myślę nad podobnym rozwiązaniem (nasypy przy ogrodzeniu) - i w konsekwencji chyba jakoś podniosę podmurówkę lub dodam szczelną ściankę oporową (z drewnianych krawężników ogrodowych?) Narazie nie mam dobrego pomysłu, więc chętnie posłucham innych :D

Pozdrawiam,

Maciek

Widziałam takie rozwiązaniie w szeregowcu. Aby odgrodzić się od drogi mur, normalnie otynkowany i obłożony u góry dachówką w kolorystyce domu. Pod tym murem nasypana ziemia w postaci wzniesienia. Aby nie dopuścić do obsypywania ziemi trawa z rolki. To obsadzone skalniakami i iglakami w otworach trawy. Z czasem gdy stałe rośliny się rozrosną trawa zniknie a rośliny same utrzymają pagórek.

Rozwiązanie z murowaniem muru oporowego jest może i dobre ale ja szukam jakiegoś rozwiązania bliżej natury, no bo po co robiłem ładne i w sumie drogie ogrodzenie wymurowana podmurówka 3 cegły + rolka a nad tym ładne sztachety olchowe.

Może by tak zakopać podkłady kolejowe, czyli tak jakby murek oporowy, ale jak daleko od ogrodzenia? Chyba powinno się zachować jakiś odstęp aby dojść do ogrodzenia aby je odnowić, naprawić po latach itp. może 0,5m wystarczy?