krzysztofh 14.06.2005 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2005 Mam następujący problem.Działka pozioma ogrodzona wokół podmurówka klinkierową o wysokości ok 35cm wyżej sztachety.Zachciało mi się budować skalniak wyniesiony na ok 60cm. Ponadto specjalista od ogrodów zrobił mi koncepcję zagospodarowania działki i w niektórych miejscach (w pobliżu ogrodzenia) sugerował wyniesienie terenu na ok 60cm, które tak jak skalniak byłoby strome od strony ogrodzenia i łagodnie schodzio w stronę trwanika (na części obsadzonej roślinkami). Jak zabezpieczyć i czym tą stromą stronę i jak daleko od ogrodzenia aby sie trzymała i nie obsypywała a była przy tym trwała?Działka nie jest duża, więc w związku z tym nie mogę sobie pozwolić na jakieś duże odległości - powiedzmy na część ogrodową obok domu jest ok 350mMyślałem o wykorzystaniu dużych głazów. Nawet w okolicy (Wa-wa) są takie dostępne ale koszt jest dość znaczny ok 500zł/tonę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ślimak Maciek 14.06.2005 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2005 Witam, myślę nad podobnym rozwiązaniem (nasypy przy ogrodzeniu) - i w konsekwencji chyba jakoś podniosę podmurówkę lub dodam szczelną ściankę oporową (z drewnianych krawężników ogrodowych?) Narazie nie mam dobrego pomysłu, więc chętnie posłucham innych Pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 14.06.2005 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2005 Gdzieś czytałem że te bordery ze sklepów ogrodniczych wytrzymuja 3-4 lata. Najlepiej i chyba naturalnie wyglądałby kamień w dużych egzemplarzach ale wychodzi tego w moim przypadku 4-5 ton tak sądzę więc koszty niebagatelne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slack 14.06.2005 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2005 Można wymurować ścianę oporową np. z bloczków betonowych. Zalety: 1. niski koszt 2.dowolna odległość od ogrodzenia 3.solidność konstrukcji Wada: 1. Wygląd czyli konieczność zasłonięcia, posadzenia bluszczyu lub jakichś krzewów które zakryją dzieło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 14.06.2005 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2005 Widziałam takie rozwiązaniie w szeregowcu. Aby odgrodzić się od drogi mur, normalnie otynkowany i obłożony u góry dachówką w kolorystyce domu. Pod tym murem nasypana ziemia w postaci wzniesienia. Aby nie dopuścić do obsypywania ziemi trawa z rolki. To obsadzone skalniakami i iglakami w otworach trawy. Z czasem gdy stałe rośliny się rozrosną trawa zniknie a rośliny same utrzymają pagórek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 15.06.2005 05:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 Rozwiązanie z murowaniem muru oporowego jest może i dobre ale ja szukam jakiegoś rozwiązania bliżej natury, no bo po co robiłem ładne i w sumie drogie ogrodzenie wymurowana podmurówka 3 cegły + rolka a nad tym ładne sztachety olchowe.Może by tak zakopać podkłady kolejowe, czyli tak jakby murek oporowy, ale jak daleko od ogrodzenia? Chyba powinno się zachować jakiś odstęp aby dojść do ogrodzenia aby je odnowić, naprawić po latach itp. może 0,5m wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts