Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co trzeba przed budową??

Recommended Posts

pozwolenie to jedno, trzeba później kierownika budowy i oświadczenie o przejęciu kierowania budową , później zgłoszenie rozpoczęcia robót, na 7 dni przed planowantym rozpoczeciem, tablica informacyjna i można działać , ogrodzić działkę, zadbać o prąd na czas budowy i wodę ( dużo wody ) jak nie ma inaczej to studinia, kupić dobry szpadel, łopatę , wiadro długą miarkę metalową , sznurek, młotki , gwoździe , deski, kołki , tip. drobiazgi bo napewno się przyda, zdjąć humus , później geodeta , wykopki, zbrojenie, betonowanie, murowanie i tak dalej....

Duzo tego, ale mało konkretów. Zgłoszenie rozpoczęcia prac to do kogo kierować? Druki urzedowe czy zwykłe pismo, na 7 czy też 30 dni przed?, Oświadczenie przez kierownika na druku urzędowym czy tez zwykłym?, Sporządzać z kierownikiem umowę czy też nie?. Czy BIOZ jest potrzebny czy nie? itd

Kodaka

PS Uściślam, że interesuje mnie przedział czasowy od pozwolenia na budowę do rozpoczęcia prac.

Acha i uciekł Tobie jeszcze dziennk budowy - ta mi się wydaje, że powinien być.

to ja moze sprobuje konkretnie.

Pozwolenie sie musi uprawomocnic przez 2 tyg. (po 2 tyg. mozesz dostac pieczatke na pozwolenie ze jest prawomocne)

Potem mozna zglosic rozpoczecie budowy. Sklada sie to do Nadzoru Budowlanego na przygotowanych przez nich drukach. Musisz sie dowiedziec gdzie to jest w twoim miescie i pobrac sobie od nich wczesniej druk.

Ten druk wypelniasz ty i twoj kierownik i do niego dolaczacie kilka zalacznikow (w Lublinie na tym druku bylo napisane co trzeba dolączyć; np: ze dwa pisma nt uprawnien kierownika ktore on daje, xero pozwolenia na budowe, ja dodatkowo musialem wpisac na ten druk wielksoc domu, kubature i cos tam jeszcze). Wpisujesz tam tez date rozpoczecia robot (min. 7 dni od zlozenia druku).

Po 7 dniach idziesz po dziennik budowy i podbijaja ci go w urzedzie (pani stawia pieczatke na kazdej stronie.) Od tej pory mozesz dzialac na dzialce i wszyscy (ty, geodeta, kierownik) moga zaczynac robic wpisy do dziennika budowy.

dziennik budowy tak, kupuje się w ksiegarni gotowy i rejestruje się do w starostwie, zgłoszenie robót i oświadczenie kierownika mają druki w starostwie, ale mozna je znaleść w internecie , zgłoszenie i oświadczenie kierownika zostawia sie w starostwie w nadzorze budowlanym, ale szczegóły moga się różnić w zależności od starostwa, mi np. dziennik zarejestrowali odrazu , nie musiałem czekać na uprawomocnienie pozwolenia bo już odebrałem z pieczątką ze jest prawomocne, najlepiej podejść do urzedu i zabrać druki, popytać co potrzeba w danym przypadku , nie trwa to długo na tym etapie to już jest "z górki" ot formalność.