kodaka 14.06.2005 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2005 Witam Mam wydane pozwolenie na budowę i w sierpniu chciałbym rozpocząć prace. Co jeszcze musze zrobić aby bezpiecznie rozpocząć budowę oraz na co należy zwrócić szczególną uwagę aby nie było przykrych niespodzianek ?Kodaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 14.06.2005 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2005 pozwolenie to jedno, trzeba później kierownika budowy i oświadczenie o przejęciu kierowania budową , później zgłoszenie rozpoczęcia robót, na 7 dni przed planowantym rozpoczeciem, tablica informacyjna i można działać , ogrodzić działkę, zadbać o prąd na czas budowy i wodę ( dużo wody ) jak nie ma inaczej to studinia, kupić dobry szpadel, łopatę , wiadro długą miarkę metalową , sznurek, młotki , gwoździe , deski, kołki , tip. drobiazgi bo napewno się przyda, zdjąć humus , później geodeta , wykopki, zbrojenie, betonowanie, murowanie i tak dalej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodaka 14.06.2005 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2005 Duzo tego, ale mało konkretów. Zgłoszenie rozpoczęcia prac to do kogo kierować? Druki urzedowe czy zwykłe pismo, na 7 czy też 30 dni przed?, Oświadczenie przez kierownika na druku urzędowym czy tez zwykłym?, Sporządzać z kierownikiem umowę czy też nie?. Czy BIOZ jest potrzebny czy nie? itd Kodaka PS Uściślam, że interesuje mnie przedział czasowy od pozwolenia na budowę do rozpoczęcia prac.Acha i uciekł Tobie jeszcze dziennk budowy - ta mi się wydaje, że powinien być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 14.06.2005 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2005 to ja moze sprobuje konkretnie. Pozwolenie sie musi uprawomocnic przez 2 tyg. (po 2 tyg. mozesz dostac pieczatke na pozwolenie ze jest prawomocne) Potem mozna zglosic rozpoczecie budowy. Sklada sie to do Nadzoru Budowlanego na przygotowanych przez nich drukach. Musisz sie dowiedziec gdzie to jest w twoim miescie i pobrac sobie od nich wczesniej druk. Ten druk wypelniasz ty i twoj kierownik i do niego dolaczacie kilka zalacznikow (w Lublinie na tym druku bylo napisane co trzeba dolączyć; np: ze dwa pisma nt uprawnien kierownika ktore on daje, xero pozwolenia na budowe, ja dodatkowo musialem wpisac na ten druk wielksoc domu, kubature i cos tam jeszcze). Wpisujesz tam tez date rozpoczecia robot (min. 7 dni od zlozenia druku). Po 7 dniach idziesz po dziennik budowy i podbijaja ci go w urzedzie (pani stawia pieczatke na kazdej stronie.) Od tej pory mozesz dzialac na dzialce i wszyscy (ty, geodeta, kierownik) moga zaczynac robic wpisy do dziennika budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 14.06.2005 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2005 dziennik budowy tak, kupuje się w ksiegarni gotowy i rejestruje się do w starostwie, zgłoszenie robót i oświadczenie kierownika mają druki w starostwie, ale mozna je znaleść w internecie , zgłoszenie i oświadczenie kierownika zostawia sie w starostwie w nadzorze budowlanym, ale szczegóły moga się różnić w zależności od starostwa, mi np. dziennik zarejestrowali odrazu , nie musiałem czekać na uprawomocnienie pozwolenia bo już odebrałem z pieczątką ze jest prawomocne, najlepiej podejść do urzedu i zabrać druki, popytać co potrzeba w danym przypadku , nie trwa to długo na tym etapie to już jest "z górki" ot formalność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts