Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Miejsce na informację o BIOZ jest w jednym z papierków, które składałem do Nadzoru Budowlanego. Zostawiłem je puste i przeszło nawet bez żadnego pytania.

Co do końcówki Twojego postu - wydaje mi się, że żądanie dodatkowej kasy za wpis do dziennika jest co najmniej dziwne. W końcu to jest chyba jego podstawowe zadanie.

Co do obliczeń: ja nie oczekuję od swojego kierownika żadnych - co u Ciebie miałby liczyć?

Generalnie - rozumiem, że dogadaliście się "na gębę"?

https://forum.murator.pl/topic/35244-bioz/#findComment-696651

u mnie mialby policzyc strop monolityczny i pare podciagow

macie jakies doswiadczenia w temacie?

Stop i pare podciągow to prawie cala konstrukcja domku jeżeli kierownik zrobi Ci to w ramach tych 1500zl za nadzór to albo masz tyle szczęścia albo trafiles na frajera

https://forum.murator.pl/topic/35244-bioz/#findComment-697330

nie, po nowelizacji prawa budowlanego jest to wymagane przepisami

Art. 18.

1. Do obowiązków inwestora należy zorganizowanie procesu budowy, z uwzględnieniem zawartych w przepisach zasad bezpieczeństwa i ochrony zdrowia, a w szczególności zapewnienie:

1) opracowania projektu budowlanego i, stosownie do potrzeb, innych projektów,

2) objęcia kierownictwa budowy przez kierownika budowy,

3) opracowania planu bezpieczeństwa i ochrony zdrowia,

4) wykonania i odbioru robót budowlanych

- przez osoby o odpowiednich kwalifikacjach zawodowych,

5) w przypadkach uzasadnionych wysokim stopniem skomplikowania robót budowlanych lub warunkami gruntowymi, nadzoru nad wykonywaniem robót budowlanych

Art. 20.

1. Do podstawowych obowiązków projektanta należy:

1) opracowanie projektu budowlanego w sposób zgodny z ustaleniami określonymi w decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, wymaganiami ustawy, przepisami oraz zasadami wiedzy technicznej

1a) zapewnienie, w razie potrzeby, udziału w opracowaniu projektu osób posiadających uprawnienia budowlane do projektowania w odpowiedniej specjalności oraz wzajemne skoordynowanie techniczne wykonanych przez te osoby opracowań projektowych, zapewniające uwzględnienie zawartych w przepisach zasad bezpieczeństwa i ochrony zdrowia w procesie budowy, z uwzględnieniem specyfiki projektowanego obiektu budowlanego,

1b) sporządzenie informacji dotyczącej bezpieczeństwa i ochrony zdrowia ze względu na specyfikę projektowanego obiektu budowlanego, uwzględnianej w planie bezpieczeństwa i ochrony zdrowia,

2) uzyskanie wymaganych opinii, uzgodnień i sprawdzeń rozwiązań projektowych w zakresie wynikającym z przepisów,

3) wyjaśnianie wątpliwości dotyczących projektu i zawartych w nim rozwiązań,

3a) uzgadnianie dokumentów technicznych, o których mowa w art. 10 ust. 3,

4) sprawowanie nadzoru autorskiego na żądanie inwestora lub właściwego organu w zakresie:

a) stwierdzania w toku wykonywania robót budowlanych zgodności realizacji z projektem,

b) uzgadniania możliwości wprowadzenia rozwiązań zamiennych w stosunku do przewidzianych w projekcie, zgłoszonych przez kierownika budowy lub inspektora nadzoru inwestorskiego.

Art. 21 a

1. Kierownik budowy jest obowiązany, w oparciu o informację, o której mowa w art. 20 ust. 1 pkt 1b, sporządzić lub zapewnić sporządzenie, przed rozpoczęciem budowy, planu bezpieczeństwa i ochrony zdrowia, uwzględniając specyfikę obiektu budowlanego i warunki prowadzenia robót budowlanych, w tym planowane jednoczesne prowadzenie robót budowlanych i produkcji przemysłowej.

1a) Plan bezpieczeństwa i ochrony zdrowia na budowie sporządza się, jeżeli:

1) w trakcie budowy wykonywany będzie przynajmniej jeden z rodzajów robót budowlanych wymienionych w ust. 2 lub

2) przewidywane roboty budowlane mają trwać dłużej niż 30 dni roboczych i jednocześnie będzie przy nich zatrudnionych co najmniej 20 pracowników lub pracochłonność planowanych robót będzie przekraczać 500 osobodni.

2. W planie, o którym mowa w ust. 1, należy uwzględnić specyfikę następujących rodzajów robót budowlanych:

1) których charakter, organizacja lub miejsce prowadzenia stwarza szczególnie wysokie ryzyko powstania zagrożenia bezpieczeństwa i zdrowia ludzi, a w szczególności przysypania ziemią lub upadku z wysokości,

2) przy prowadzeniu których występują działania substancji chemicznych lub czynników biologicznych zagrażających bezpieczeństwu i zdrowiu ludzi,

3) stwarzających zagrożenie promieniowaniem jonizującym,

4) prowadzonych w pobliżu linii wysokiego napięcia lub czynnych linii komunikacyjnych,

5) stwarzających ryzyko utonięcia pracowników,

6) prowadzonych w studniach, pod ziemią i w tunelach,

7) wykonywanych przez kierujących pojazdami zasilanymi z linii napowietrznych,

8) wykonywanych w kesonach, z atmosferą wytwarzaną ze sprężonego powietrza,

9) wymagających użycia materiałów wybuchowych,

10) prowadzonych przy montażu i demontażu ciężkich elementów prefabrykowanych.

https://forum.murator.pl/topic/35244-bioz/#findComment-697701

To u mnie chyba niczego takiego nie było Krzysiek

Z wszystkimi dokumentami budowy jest roznie w roznych miejscach kraju poszczegolni inspektorzy nie za bardzo sa w porzadku z wolna postepujacymi zmianami w budownictwie . czy to dobrze czy zle pokaze zycie. zmiana ciagla prawa budowlanego stawia czesto inwestorow w zaklopotanie gdyz on ani jego kierownik budowy nie znali lub nie doczytali w przepisach ze w danym zagadnieniu cos sie zmienilo. mysle ze lepiej opracowac plan BIOZ i kopie zostawic w PINB podczas zostawiania oswiadczenia o przyjeciu obowiazkow przez kierownika budowy. ktos slusznie zaznaczyl ze sa gotowce oczywiscie tez z takiego korzystam zawiera on 16 stron maszynopisu - czy sie przydaje???? trudno powiedziec nie spotkalem na budowach aby pracownicy to czytali moze swiezo upieczony inwestor przejety swoja budowa spogladnie na to przed realizacja budowy w zaciszu domowym. fachowcy od budowania czesto znaja przepisy i nie czytaja instrukcji ale w sytuacji wypadku plan Bioz zwalnia kierownika od odpowiedzialnosci za bledy na budowie dotyczy bhp. powolane instytucje do kontroli budowy sprawdzaja jak PIP i wypisuja mandaty dla inwestora za brak bioz-u. ostatnio jeden z inspektorow PINB poinformowal mnie ze otrzymali z gory jakies rozporzadzenie w ktorym jest zawarta mysl aby stalo sie powszechnym obowiazkiem conajmniej raz w roku / czy tez cyklu budowy / skontrolowac budowe i sprawdzic papierki oraz sztuke budowy. jesli inspekcja przyjedzie czy przyjdzie znienacka a wiedza kto nie ma BIOZ-u poniewaz kopie zostawia sie u nich to sprawa bedzie prosta. w ostatnim wydaniu muratora nr. 7 z 2005 roku na stronie 88 redaktor przedstawia stawke 300 pln za godzine pracy uprawnionego budowlanca wiec mysle ze nalezy zaplacic dodatkowo jesli ten sie upomni o zaplate za sporzadzenie planu BIOZ.

https://forum.murator.pl/topic/35244-bioz/#findComment-697794

witam

mam prawomocne pozwolenie na budowe wraz z rozbiorka starego budynku

kierownik budowy wypisal oswiadczenie

a teraz chce zrobic BIOZ na budowe i na rozbiorke

oczywiscie chce za to skasowac kolejne pieniazki

pytanie?

1.czy taki BIOZ jest konieczny dla prac w systemie gospodarczym?

2. czy jesli pozwolenie jest na budowe razem z rozbiorka to trzeba osobne BIOZ-y?

3. ile kierownik moze wymagac za taki BIOZ (to chyba jest z tego co wiem jakis krotki tekst, zreszta chyba maja gotowca ci kierownicy) i czy w ogole jest przyjete , ze kasuje sie za to dodatkowo?

kierownik beze 1500 na cala budowe

czy ma prawo wymagac dodatkowych pieniazkow za jakies rzeczy typu obliczenia, nanoszenia czegos tam w dzienniku itd.....

z gory dzieki

forumakom ;)

Z tego co wiem BIOZ jest potrzebny - zabezpiecza ciebie i kierownika budowy (właściwie tylko jego).

Mój kierownik też bierze 1500, ale BIOZ opracował oddzielnie i bez dodatkowych opłat.

pozdr :)

https://forum.murator.pl/topic/35244-bioz/#findComment-697796

Leon, zeskanuję swój i Ci prześlę. Daj to do podpisu np. architektowi. Jest to standardowy tekst. Jest to zazwyczaj obowiązek kierownika. Koszt ok. 300 PLN. Ale architekt dał mi gratis. Kierownik w dzienniku napisał że Plan BIOZ zrobiony przez architekta.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/35244-bioz/#findComment-698426

Alez to pachnie gleboka komuna.Czego te komunistyczne barany jeszcze nie wymysla :evil: Kaza nam zapewne zatrudnic inspektora BHP , przydal by sie jeszcze SANEPID bo przeciez muraz musi siusiac w sterylnych warunkach i potem umyc raczki, no a w czasie przerwy musi byc KOwiec - dla niewtajemniczonych to kulturalno oswiatowy- co by sie muraz nie nudzl i mial zapewniona chwile relaksu.

Boze w jakim kraju ja buduje moj dom :o

https://forum.murator.pl/topic/35244-bioz/#findComment-699017

u mnie mialby policzyc strop monolityczny i pare podciagow

macie jakies doswiadczenia w temacie?

Leon, specjalnie obejrzałem swój projekt:

ze strony architekta:

- uprawnienia

- wpis do Okręgowej Izby Architektów (+ opłaty)

ze strony konstruktora:

- uprawnienia

- wpis do Okręgowej Izby Inżynierów Budownictwa (+ opłaty)

Jak możesz mieć prawomocny projekt bez podanych przekrojów, sposobu zbrojenia, gatunku betonu itp, itd.

A przy najmniej jest zwymiarowany ? :wink:

No ja to bałbym się spać u Ciebie w domu

:o

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/35244-bioz/#findComment-699128

kurcze sie dziwicie jakbyscie nigdy o zmianach w projekcie nie slyszeli

mam w projekcie terriva- chce monolit- w ramach adaptacji uslyszalem, ze to sie zrobi w czasie budowy wpisem do dziennika, a on mi powie jak zbrojenie ulozyc itd (potem zwial, tlumaczac sie ze mu cisnienie podnosze ;) =

podciagi - ta sama historia w salonie chcialem zrobic wiekszy przeswit

i uslyszalem ze to pozniej

zgodzilem sie na toi pozniej, bo do glowy mi nie przszlo, ze kierownik moze sie sam wycofac, ale widocznie za wiele naobiecywal na konto tej adaptacji i doszedl do wniosku, ze za wiele roboty mialby za te ugadany 1200 na czarno ;)

gosc sie wycofal i zostalem z projektem po adaptacji w ktorym na dobra sprawe nie ma zmian ktorych sobie zyczylem

https://forum.murator.pl/topic/35244-bioz/#findComment-699591