Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Destrukt, a droga

Recommended Posts

Niedawno dowiedziałem się, że droga szlakowa, która biegnie w pobliżu mojej działki będzie przebudowana/naprawiona.

Gmina dokona "naprawy nawierzchni dróg gminnych poprzez zaklinowanie destruktem". (Cytat dosłowny)

Zastanawiam się, o co tutaj chodzi. Czy będzie to zwykła nawierzchnia asfaltowa, czy może jakiś inny "wynalazek".

Znalazłem w internecie definicję, że destrukt to rozkruszony materiał z nawierzchni asfaltowej, ale dalej nie rozumię, jak będzie wyglądać ta droga. Może ktoś z Forumowiczów mnie trochę oświetli.

W ramach kampanii wyborczej samorządowcy zrobili nam prezent i poprawili drogę utwardzoną takim czymś. Ponieważ jest to materiał służący do wykonania nawierzchni wszelkie wady w wykonaniu wcześniejszych warstw, utwardzenia, odprowadzenia wody, krawędzi etc wyjdą na wierzch i to dość szybko. Ale zaletą jest, że w końcu przestanie się kurzyć. Niestety ale zima jest bezlitosna. Jeśli nie ma dobrego odprowadzenia wody z drogi to warto zawalczyć by w pierwszej kolejności gmina je poprawiła potem zajęła się nawierzchnią.

No i stało się. Wczoraj poraz pierwszy na własne oczy widziałem to "cudo". Generalnie droga równa, przynajmniej na razie. Ten destrukt wygląda, jak ubite fragmenty asfaltu i drobnych kamyszków. Zbite to jednak jest na tyle słabo, że palcem byłem w stanie wydługać niewielką dziurę w nawierzchni. Moim zdaniem do zimy to cudo przetrwa, ale jak przyjdzie mróz to będzie katastrofa. Woda wejdzie w szczeliny i nawierzchnię rozsadzi. Do tego dojdzie jeszcze ciężki sprzęt, bo ludzie zapewne będą się budować i z drogi nic nie zostanie.

• 1 year później...
  • 1 month później...

A czy ten destrukt (tak jak pisaliście - to nic innnego jak sfrezowany asfalt) kładli na cieple ??? i czy zalali to emulsją szybkoropadową?? No i czy walcowali to??

Technologia wykonywani takiej drogi to:

Ułozyć warsę - 2cm - skropienie międzywarstwowe- kolejne 2 cm i walec- taka droga kładziona na cieple wytrzyma ruch sam osobowych bezproblemowo przez parę dobrych lat

Sebo8877