mario_pab 14.06.2005 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2005 Niedawno dowiedziałem się, że droga szlakowa, która biegnie w pobliżu mojej działki będzie przebudowana/naprawiona. Gmina dokona "naprawy nawierzchni dróg gminnych poprzez zaklinowanie destruktem". (Cytat dosłowny) Zastanawiam się, o co tutaj chodzi. Czy będzie to zwykła nawierzchnia asfaltowa, czy może jakiś inny "wynalazek". Znalazłem w internecie definicję, że destrukt to rozkruszony materiał z nawierzchni asfaltowej, ale dalej nie rozumię, jak będzie wyglądać ta droga. Może ktoś z Forumowiczów mnie trochę oświetli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 14.06.2005 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2005 To bedzie wygladalo jak droga asfaltowa... przez pierwsze dwa lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 14.06.2005 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2005 Aha, dodam jeszcze, że koszt naprawy tej drogi to około 100zł/mb. Neuron, jeździłeś po czymś takim? Napisz proszę coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 14.06.2005 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2005 Oni chyba planują zasypać jedynie dziury tym destruktem a nie położyć całą nową warstwę !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 15.06.2005 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 W ramach kampanii wyborczej samorządowcy zrobili nam prezent i poprawili drogę utwardzoną takim czymś. Ponieważ jest to materiał służący do wykonania nawierzchni wszelkie wady w wykonaniu wcześniejszych warstw, utwardzenia, odprowadzenia wody, krawędzi etc wyjdą na wierzch i to dość szybko. Ale zaletą jest, że w końcu przestanie się kurzyć. Niestety ale zima jest bezlitosna. Jeśli nie ma dobrego odprowadzenia wody z drogi to warto zawalczyć by w pierwszej kolejności gmina je poprawiła potem zajęła się nawierzchnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dimas 15.06.2005 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 z tego co wiem DESTRUKT to zfrezowany asfalt z kolein na naszych wspaniałych drogach )) przy konkretnym słońcu rozrzucony na drodze świetnie sie klei do opon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 16.06.2005 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 .... i dlatego destrukt powinien zostac zalany asfaltem ( chocby 2 cm ). a wytrzymalosc takiego rozwiazania, poza tym co napisal Neuron, zalezy glównie o tego czy nie jezdzi po nim ciezki sprzet pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 16.06.2005 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 No i stało się. Wczoraj poraz pierwszy na własne oczy widziałem to "cudo". Generalnie droga równa, przynajmniej na razie. Ten destrukt wygląda, jak ubite fragmenty asfaltu i drobnych kamyszków. Zbite to jednak jest na tyle słabo, że palcem byłem w stanie wydługać niewielką dziurę w nawierzchni. Moim zdaniem do zimy to cudo przetrwa, ale jak przyjdzie mróz to będzie katastrofa. Woda wejdzie w szczeliny i nawierzchnię rozsadzi. Do tego dojdzie jeszcze ciężki sprzęt, bo ludzie zapewne będą się budować i z drogi nic nie zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky Mike 05.09.2006 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Jestem ciekawy jak Destrukt zachował sie po zimie Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 19.10.2006 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Też chciałabym wiedzieć, mam do "naprawienia" ok 400m drogi i szukam taniego i skutecznego rozwiązania. Obecnie jest to zwykła droga gruntowa, ze wszystkimi jej "zaletami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 22.10.2006 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 ... jak nie dasz solidnej warstwy kruszywa, to wszystko inne to ....zapomijJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 22.10.2006 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Jeżdżę takim czymś do znajomych - 2 lata - lepiej niż bita droga, bo nie ma błota (poprzednio mój samochód wyglądał jak po Paryż - Dakar) - jest lepiej. Nie wiadomo ile wytrzyma, ale póki co.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 22.10.2006 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Może nie dokońca na temat, ale: co mogę zrobić by "zachęcić" gminę do naprawy- czyt. zrobienia (obecnie jest to droga gruntowa) - drogi powiatowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woreczek 22.10.2006 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 ... to muszisz "zachęcić" starostwo powiatowe bo to ich problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 23.10.2006 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 A czy ten destrukt (tak jak pisaliście - to nic innnego jak sfrezowany asfalt) kładli na cieple ??? i czy zalali to emulsją szybkoropadową?? No i czy walcowali to?? Technologia wykonywani takiej drogi to:Ułozyć warsę - 2cm - skropienie międzywarstwowe- kolejne 2 cm i walec- taka droga kładziona na cieple wytrzyma ruch sam osobowych bezproblemowo przez parę dobrych lat Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 23.10.2006 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 .... ale jak robia w październiku przy +8-10 to taemulsja nie ma szans na związanie tego co potencjalnie walec ( przyjdzie i wyrówna ) zrobi ! .... oczywiście wytrzyma parę lat ruch osobówek .... J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts