Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

?ciany keramzytowe

Recommended Posts

Na razie u mnie ta technologia jest na pierwszym miejscu.

Dostałem warunki zabudowy. Wynika z nich, że mogę zbudować właściwie to, co chcę, aby nie wieżowiec i fermę nutrii. No to jutro zadzwonię do biura, które zamieściło w czasopiśmie "Ładny Dom" 8/2002 projekt określony "dom bardzo szybki w budowie"... projekt jest zrobiony "pod" prefabrykaty, domek mało że nam obojgu się podoba to jeszcze ma "idealny" dla nas rozkład pomieszczeń i wjazd na działkę - od wschodu - tak jak nam potrzeba. Jedyne co bym w tym projekcie poprawił... "rozpompowałbym" go o jakieś 5-10%, wszystkie wymiary. Na ile zdołałem się zapoznać z budownictwem, to akurat da się zrobić z tym projektem bez problemu. Zresztą, rysunki w czasopiśmie są tak mało precyzyjne, że może nawet nie będzie trzeba - wszystkie powierzchnie po powiększeniu i zwymiarowaniu rysunków wyszły mi mniejsze niż podane w artykule...

Na rzecz tego domku zrezygnowaliśmy z D06/06a.

Mam zamiar pojechać osobiście do Warszawy, pogadać z nimi w realu na temat kosztów budowy.

Za tą technologią przemawia do mnie przede wszystkim jej szybkość. Chcemy zamieszkać tam jeszcze w 2003 roku. No i ta dokładność - 2 milimetry - nie do osiągnięcia przez nasze wiejskie ekipy budowlane.

Niech to będzie nawet 20000 PLN droższe - zaoszczędzę czas, nerwy i pieniądze na poprawki. Sporo tańsze będzie wykończenie tego domku, zwłaszcza że w takim układzie dużo będę mógł zrobić własnymi siłami, co byłoby mało realne w systemie tradycyjnym.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: pik33 dnia 2002-12-18 21:43 ]

Firmę, która buduje w systemie Praefa.

Jako że mieszkam w Białymstoku, Warszawę mam najbliżej.

Co do Legalettu, mam mieszane uczucia. Ale właśnie chcę mieć dom który ma tą bezwładność. Chcę jako główne źrdło ciepła mieć kominek. A w takich przypadkach.. bezwładność cieplna bardzo się przyda. Jak kominek wygaśnie, dom jeszcze jakiś czas będzie trzymał ciepło.

Cały czas dopytuję się o paro przepuszczalność ścian każdy producent chwali swoje dostałem artykuły od producentów styropianu ściana nie oddycha od producentów wełny oddycha, ale mało wydawnictwo Murator wraz z Atlasem w poradniku r jak remont z Atlasem artykuł „Krótki oddech ściany” pisany przez pana Krzysztofa Milczarka dopisek "w tej i innych budowlanych sprawach można dzwonić do nas pod bezpłatny numer firmowej infolini (0 800 168 083)orazwysyłać listy pocztą elektroniczną:e-mail [email protected] pisze o przepuszczalności ściany ceglanej 443 g

Ściany z betonu komórkowego 1440 g; ściany ocieplonej w systemie ATLAS ROKER 1536; ściana ocieplona w systemie ATLAS STOPTER 211 g a jak jest ze ścianami z keramzytobetonu gdzie się nie pytam odpowiedź jest jedną, iż ściana z jamistego keramzytobetonu nie stanowi żadnej bariery dla pary wodnej, czyli tyle ile przyjmie tyle odda prosiłem o odpowiedź wszystkich, ale nikt nie odpowiada czyżby spisek a może ta ściana jest tak dobra, że wszyscy się jej boją czy ktoś może mi pomóc a może spróbujcie wyciągnąć taką odpowiedź od redakcji bo ja od kilku miesięcy nic nie mogę się dowiedzieć brak odpowiedzi

[ Ta wiadomość była edytowana przez: endriu dnia 2002-12-20 20:33 ]

• 2 weeks później...

pik33,

Jak wspomniałem przyglądałem sie procesowi produkcji.( jest też przedstawiony na CD reklamowym). Wygląda to tak: zmieszalnika wylewana jest mieszanka keramzyto-betonowa (o odpowiedniej wytrzymałości) do formy ściany ułożonej poziomo na stole wibracyjnym.W formie znajduje się zbrojenie w postaci prętów poziomych i pionowych tworzących oka o przekroju ca. 10-15 cm. Po zalaniu formy jest ona zagęszczana i wyrównywana z wierzchu. następnie swzlifowana ( stąd ta gładkość ). Tak więc jeśli chodzi o to zbrojenie to wkażdej ścianie ono istnieje i po postawieniu wszystkich ścian łącznie ze stropem otrzymujemy zbrojona klatkę. Pytanie jaki to ma wpływ na ludzi- NIE WIEM. Wiem tylko, że sporo tego sprzedają do Niemiec.

Jeśli chodzi o kwestię tynku, to niktórzy mówią, iż jego funkcją poza wyciszaniem pomieszczenia jest tworzenie mikroklimatu poprzez wchłanianie lub oddawanie wilgoci.

Mnie osobiście podobał się dom wykonany w tej technologii, ale pomimo iż zapłaciłem dwa razy więc za robociznę i tak wyszło mi taniej niż w Praefie. Miałem też trochę więcej czynności do wykonania przy zamawianiu potrzebnych materiałów niż przy Praefie, ale nie wydałem więcej kasy i mam mniejszy kredyt.

Uważam, że kto ma kasę w wystarczajacej ilości i nie chce się znać na materi budowlanej powinien skorzystać z tej oferty. Oszczędzi nerwów z niesolidnymi ekipami i skróci do minimum czas postawienia stanu surowego.

Jestem tego samego zdania co przedmówca. Robiłem darmową wycenę swojego projektu w tym systemie i wyszło, jeśli dobrze pamiętam, ok. 50% drożej niż tradycyjnie. Dużo za dużo. Oprócz prostoty i szybkosci (także czystości) budowy kusili jeszcze tym, że wycinają od razu bruzdy pod instalacje.

Firma inwest-eko-dom na przelomie lipca/sierpnia 2002 podnosla ceny tego

typu domow (z dnia na dzien) o jakies 25% - to nie jest prawidlowa

praktyka w biznesie (moim skromnym zdaniem) - zrezygnowalem z jej (potencjanych)

uslug w/z budowy domu.

Tym ktorzy w to ida gratuluje kasy :smile:

Krzysiek

• 3 weeks później...
Ciekawie to wygląda. Ja odwiedziłam ich stoisko na budmie i porozmawiałam sobie z firmą wykonawczą. Cena na mój projekt mnie zaskoczyła. (Parterowy, 102 m2)Pod klucz ok. 1300 zł. Poza tym dostali złoty medal, więc coś jest na rzeczy. Pozdrawiam. Agnieszka (Poznan)

No fajnie - na poczatku za 102 m2 (D09 - "Dom na 102&quot:wink: zyczyli

sobie ok. 130 tys. zl, (strasznie sie na to napalilem :smile:, a potem sie okazalo ze teraz (sierpien 2002) to juz jest ok. 160 tys. (sprawdz, moze bez okien/grzania/VATu/... :smile:.

Technologia wyglada b. fajnie, tym bardziej, ze nie ma obowiazku

zamawiac plyty legalett, tylko tradycyjny fundament+np. grzejniki

tez jest OK (jakkolwiek inwest-eko-dom raczej nie byl zaintereso-

-wany robieniem grzania gazem, tylko pradem (mniejszy koszt instalacji). Bede wdzieczny za kolejne info o tej technologii,

choc raczej juz z tego pomyslu zrezygnowalem (zbuduje z BK).

Krzysiek

• 2 weeks później...

Mój projekt poszedł do wyceny do Praefy w Warszawie, zobaczymy, co z tego wyniknie.

W każdym razie, ważne, że można wybierać spośród różnych wersji poszczególnych elementów domu, choć preferowana jest płyta Legalett, ściany z Praefy ocieplone wełną z tynkiem mineralnym, więźba prefabrykowana z płytkami kolczastymi i dachówką cementową. Ano, zobaczymy. Oglądałem to w realu - podobało mi się.

Zobaczymy jak wycenią. Jakby co, to pójdę w tego legaletta. Co do koncepcji budowania, to po prostu cały czas jest u nich dopracowywana. Bo Praefa Praefą, a dom systemowy oprócz ścian z Praefy składa się jeszcze z kilku elementów.

Legalett elektryczny. Na działce nie mam gazu.