marty_pl 04.11.2002 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2002 Szanowni Budowlańcy! Mam następującą sprawę: Kupiłem działkę budowlaną, 40 x 40 m, zrobiłem projekt, mam pozwolenie na budowę i jeden problem... Działka jest z jednej strony podmokła. Nie zauważyłem tego wcześniej, bo w czasie, kiedy ją kupowałem było sucho a poprzedni właściciel oczywiście mnie o niczym nie poinformował. Szydło z worka wyszło na etapie projektowania domu. Dokładnie sytuacja wygląda tak, że grunt na działce obniża się w kierunku jednego z boków, a tuż za granicą działki jest zagłębienie terenu, w którym po deszczach zbiera się woda, która nie ma gdzie odpłynąć i podsiąka moją działkę. Zastanawiam się co z tym zrobić? Architekt rozwiązał sprawę w ten sposób, że zaprojektował dom na tej połowie działki, gdzie jest sucho, ale to jest rozwiązanie połowiczne. Ponieważ jestem całkowitym "lajkonikiem" w sprawach drenażu i przygotowywania gruntu pod budowę zwracam się do Was z prośbą o poradę: jak pozbyć się tej wody? Czy muszę drenować teren czy wystarczy że nawiozę ziemi tak zeby wyrównać poziom działki? (nie śmiejcie się...) A może są inne sposoby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 04.11.2002 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2002 Polecam przeprowadzenie badań geologicznych. Za około 800-1000 złotych zrobią Ci kilka ręcznych odtwiertów, zabadają poziom i wahania wód gruntowych i powiedzą jaki jest grunt do posadowienia stabilnych fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marty_pl 04.11.2002 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2002 Badania geologiczne już były zrobione i właśnie one wykazały, że najlepiej postawić dom na tej nie podmakającej części działki. Problem polega na tym, że chciałbym się pozbyć wody z całej działki, również z tej części, gdzie nie będzie stał dom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 04.11.2002 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2002 Czy z badań gelologicznych wynika można się dowiedzieć o pochodzeniu tej wody i o podłożu pod nim ? Może wizyta w urzędzie melioracyjnym pomoże podjąć Ci jakąś decyzję ?Jeśli działka nie jest w niecce to może dałoby się przekopać jakiś rów odpływowy ?Jeśli to jest woda, która się zniera tylko po deszczach to możesz zrobić jakąś studnię, w której woda będzie się zbierać. Podsypanie (podwyższenie) działki też jest wyjściem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts