Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co na chrzciny?!

karusia6

Recommended Posts

Ja bylam chrzestna 4 lata temu,kupilam zloty lancuszek z krzyzykiem i dalam 500 zl no i pokrylam jeszcze koszty sesji zdjeciowej u fotografa :wink:

:o u lala, dużo dałaś :)

Co do krzyżyków, to słyszałam gdzieś, że to Krzyż Pański i nie powinno się go dawać. Tylko tak słyszałam.

Dorota od swoich chrzestnych dostała po 100,- - przy Aha26 wychodzi cieniutko, ale wiem, że oni i tak się na tą kwotę musieli szarpnąć, jak dla mnie, mogli dać tylko pamiątkę :)

Ja bylam chrzestna 4 lata temu,kupilam zloty lancuszek z krzyzykiem i dalam 500 zl no i pokrylam jeszcze koszty sesji zdjeciowej u fotografa :wink:

Co do krzyżyków, to słyszałam gdzieś, że to Krzyż Pański i nie powinno się go dawać. Tylko tak słyszałam.

Dorota od swoich chrzestnych dostała po 100,- - przy Aha26 wychodzi cieniutko, ale wiem, że oni i tak się na tą kwotę musieli szarpnąć, jak dla mnie, mogli dać tylko pamiątkę :)

Wazne,ze dali to z serca ,ja akurat moglam dac tyle to dalam,ale gdybym nie mogla to liczylabym na zrozumienie,ze wiecej podarowac nie moglam.

Hm...a co do tego krzyzyka to przyznam Ci sie,ze nieslyszalam o tym,ale teraz juz bede o tym pamietac i jakby co...to juz z krzyzykiem nie bede kupowac. :D :D :D .

Wazne,ze dali to z serca ,ja akurat moglam dac tyle to dalam,ale gdybym nie mogla to liczylabym na zrozumienie,ze wiecej podarowac nie moglam.

Hm...a co do tego krzyzyka to przyznam Ci sie,ze nieslyszalam o tym,ale teraz juz bede o tym pamietac i jakby co...to juz z krzyzykiem nie bede kupowac. :D :D :D .

Tego jestem pewna :D

Zrobisz jak zechcesz, ale uwazam, ze to glupi przesad, ktory nie ma nic wspolnego z religia chrzescijanska...

Głupi nie głupi, może coś w tym jest, ja tez dostałam krzyżyk i ciągle wiatr w oczy :cry:

Głupi nie głupi, może coś w tym jest, ja tez dostałam krzyżyk i ciągle wiatr w oczy :cry:

Gusla i zabobony...

To tak jak będąc w ciązy nie można nic dziecku kupować, to tak jak z czarnym kotem.... długo by wymieniać, kwestia czy na tego kota zwalimy zły dzień czy spojrzymy na wszystko obiektywnie...

Prawdopodobnie już jest po chrzcie, ale dodam swoje zdanie.

Co kraj to obyczaj i co rodzina to obyczaj itd.

Rodzice dziecka zawsze liczą, że dostaną pieniądze, zwłaszcza jeżeli im się nie przelewa finansowo, inaczej kiedy jest się w miarę "bogatym" i na pieniądzach temu komuś nie zależy, więc sugeruję kupić coś co będzie fajną pamiątką dla dziecka jak już dorośnie i doceni dany prezent. Takim neutralnym prezentem mogą być srebrne łyżeczki z wygrawerowaną datą, wagą, imieniem dziecka, są piękne obrazki posrebrzane z podobizną dziecięcia. Czasem warto zapytać samych rodziców co chcieliby dla swojego maleństwa podając im kilka propozycji.

Są piękne oprawione w skórę albumy na zdjęcia. Wszystko to rzecz gustu i finansów, a tych nigdy nie za wiele...

Pozdrawiam, mama :wink:

• 5 weeks później...

Ja na chrzciny dostałam od chrzestnej 100 zł.Osobiście ucieszyłabym się na przykład gdyby mały dostał np.piękne wydanie Biblii ,bo akurat nie mamy,lub np.coś z albumów,encyklopedii ,jakiś gustowny przemyślany pezent.Pieniądze też nie są złe,z tym ,że teraz zaraz bym dla dziecka coś kupiła,bo inaczej taka 100 szybko się rozejdzie na coś innego.

A propos krzyżyka - dostałam od teściowej na nowy dom właśnie krzyż do powieszenia- i koleżanka poinformowała mnie,że jest taki przesąd (wie to od swojej mamy,która też jej na ślubie dała krzyż i do dzisiaj tego żałuje,bo ta koleżanka ma naprawdę ciężkie życie),że nie daje się krzyży,krzyżyków - bo to krzyżyk na życie .Oddałam więc teściowej krzyż,chociaż dziwnie zaraz wiedziała o co chodzi i nie obraziła się,ale nie chcę o tym myśleć.Wolałam na sobie nie sprawdzać tego przesądu.

Ciekawe czy Joshi zaraz mi czegoś nie odpisze w stylu,że koleżanka ma takie życie,bo sobie tak poukładała,ale przesąd przesądem,a po co na sobie sprawdzać ,jak jest tyle innych rzeczy ,które można dać.

Podobno takie krzyże kupuje się samemu np.do nowego domu.

Ciekawe czy Joshi zaraz mi czegoś nie odpisze w stylu,że koleżanka ma takie życie,bo sobie tak poukładała

Nie znam Twojej kolezanki ani jej sytuacji wiec Ci tak nie odpisze. Dla mnie to poprostu zabobon a jak wiadomo zabobony sloza glownie do tego, zeby silami nadnaturalnymi tlumaczyc to z czym sobie ludzie nie radza...

Dodam tylko, ze wiara w cos takiego zaprzecza calkowicie idei chrzescijanstwa, wiec moze dobrze ze oddalas ten krzyzyik ;)

Ale ja już Cię zdążyłam trochę poznać Joshi i byłam pewna ,że odpiszesz!

Ty oczywiście najlepiej wiesz,że jeżeli ktoś sobie myśli,że może jednak w tym zabobonie coś jest to od razu zaprzecza ideii chrześcijaństwa lub nie wierzy w Boga.A guzik prawda.

Znam swoją drogą parę naprawdę "bogobojych,praktykujących katolików"

i nie tylko ja uważam,że b.często -"klęczy pod figurą ,a diabła ma za skórą"!

Ty oczywiście najlepiej wiesz,że jeżeli ktoś sobie myśli,że może jednak w tym zabobonie coś jest to od razu zaprzecza ideii chrześcijaństwa lub nie wierzy w Boga.A guzik prawda.

Znam swoją drogą parę naprawdę "bogobojych,praktykujących katolików"

i nie tylko ja uważam,że b.często -"klęczy pod figurą ,a diabła ma za skórą"!

Ja rowniez tak uwazam. I wiara w zabobony pasuje mi do tego ja ulal.

A swoja droga skad wiesz, ze jestem katoliczka ? To nie jest jedyne chrzescijanskie wyznanie na swiecie... Nawet nie jedyne w Polsce...

Po pierwsze nie pisałam,że to o Ciebie mi chodzi,mając na myśli bogobojne katoliczki,więc nie wiem skąd ten wniosek?

Joshi ,a co powiesz na znane osobistości sceny ,teatru,które uważają np.żeby nie gwizdać na scenie,albo przydeptują scenariusz jak upadnie.Też zaprzeczają ideii chrześcijaństwa?

Odnosze wrazenie,ze Julcik ,sie pogubila.

To wyzej,to dowod.