rchmielewski 04.11.2002 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2002 Proszę o wymianę doświadczeń i przemysleń na w/w temat. Jaka moc dla jakiej powierzchni? Jak szybko nagrzewa się pomieszczenie po włączeniu? Jak....? Jak.....? itp. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gradziu 04.11.2002 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2002 maty grzewcze swietnie sprawdzaja sie w lazienkach, ciepla podloga daje mile odczucie. wiem ze na pewno produkowane sa maty 100W/m2, 160W/m2. generalnie, oprocz maty praktycznie konieczne jest stosowanie grzejnika lazienkowego (z grzalka elektryczna -funkcja suszarki na reczniki!). koszt maty jest niewielki (ok. 300zl dla sredniej lazienki), eksploatacja -niestety wiadomo -drogo.w innych pomieszczeniach niestety nie mialem okazji sprawdzic.w przypadku paneli dodatkowo dochodzi koszt drozszego materialu (specjalny typ paneli). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zachtomasso 05.11.2002 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2002 A propos mat grzejnych. Gdzieś słyszałem o szkodliwym działaniu pola magnetycznego związanego z elektrycznymi matami grzejnymi. Podobno dla dorosłej osoby działanie szkodliwe jest niewielkie bo pole obejmuje głownie nogi. Gorzej jest z dziećmi i zwiarzętami. Czy ktoś co wie na ten temat ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.11.2002 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2002 Generalnie wszystko jest szkodliwe. Siedząc przed telewizorem też dostajemy dawkę promieniowania. Wszędzie są kable, stacje telefonii komórkowej, sami rozmawiamy przez komórki itp. Jedno źródło mniej, jedno więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 05.11.2002 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2002 Ja mam w łazience w bloku i sobie chwalę. Milusio jest stąpać gołymi stopami po cieplutkiej podłodze. Nie jest cały czas włączona a nagrzewa się chyba nie dłużej niż w 10 minut ale dokłądnie nigdy nie mierzyłem. Czasami po dużych kąpielach na skutek których chodnik jest bardzo mokry włączamy, żęby ładniej i szybciej wysechł.Koszty... ? Dokładnie nie wiem ale moje rachunki miesięczne za prąd w zwykłym mieszkaniu (gotujemy na płycie ceramicznej) wynoszą niecałe 100zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 05.11.2002 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2002 Czy możesz podac producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 05.11.2002 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2002 Devi coś tam....Wszędzie mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 12.11.2002 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2002 Dzieki wszystkim za podjęcie tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex 12.11.2002 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2002 Tez sobie to instalujemy w lazience, ale nie zgadzam sie ze to jest tanie. I co to znaczy srednia lazienka???? Nasza ma 8m2 i kupilismy 4m2 maty za 700zl (producent to Elektra moc 160/m2)Do tego jescze dmuchawa za 200zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.11.2002 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 Do czego ta dmuchawa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.11.2002 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 Do instalacji dochodzi jeszcze cena sterownika-programatora. W wersji najprostszej jest zero programowania - po prostu włącznik i nastawienie wg nieoposanej skali (koszt coś około 100 PLN). Mam maty Elektry w dwu łazienkach (10m2 i 4 m2): łaczny koszt maty i dwu sterowników to coś koło 1200 PLN. Mam sterowniki - programatory z możliwością ustalenia innej temperatury na każdy dzień i każdą godzinę. Ale to się nie sprawdza. Tak naprawdę dla ustawienia temperatury używam położenia MAX lub "0". Wartości pośrednie są zbędne. Mata na parterze 4m2 (podłoga na gruncie) rozgrzewa się około 40 minut. Mata na górze 10m2 rozgrzewa się około 30 minut. Te moje programatory kosztowały coś koło 250 PLN za sztukę. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: jaro dnia 2002-11-13 09:48 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkk24 13.11.2002 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 Hmmm... Myslimy o "dogrzaniu" podłogi z płytek ceramicznych przewodami grzejnymi (są 2 razy tańsze od mat) w łazience, kuchni, przedpokoju i salonie. Czy ktos posiada tego typu doswiadczenia? Poza tym w mądrych gazetach piszą, że przewody grzejne podniosą poziom posadzki o kilkanascie cm (będziemy mieli w mieszkaniu wylewki), tymczasem pan ze specjalistycznej firmy montującej ogrzewanie podłogowe zastrzegał się, że najwyżej o 1 cm... Jak jest naprawdę? Dzieki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ajdar 14.11.2002 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2002 też rozpracowywałem ten temat i jednak przekonany jestem do mat. Mają większą wydajność cieplną niż rury wodne i szybciej się nagrzewają. Co do innowacji to mój znajomy położył maty nie tylko na podłodze ale jedną wsadził na ścianę pod kafelki i rewelacyjnie zdaje egzamin:0 nie musi już wieszać grzejnika rurowego. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 14.11.2002 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2002 Komfort jest ale nie należy zapominać o cenie prądu. Dodatkowo w łazience powinno być ciepło co oznacza zwiekszone zapotrzebowanie na energię. W łazience mam zainstalowane kable o mocy 700 W. Niech kable pobierają 0,3 kWh na godzinę pracy. Dziennie oznacza to 7,2 kWh, miesięcznie już ok 210 kWh. Opieranie się w łazience tylko na prądzie, jeżeli decydujemy się także na co w całym domu, to trochę kosztowna impreza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.11.2002 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2002 Przerabialem juz wszystkie mozliwe ogrzewania.Wymienialem sie opiniami z sasiadami,z kupujacym w hurtowaniach budowlanych itp.O ogrzewaniu podlogowym i olejowym zapomnij.Zastanow sie nad gazem,kominkiem i gadalem tez z 2osobami co maja promienniki.Jedne na suficie a inne montowane w scianie(pod tynkiem).Ale ja polecam kominek sam sie na niego zdecydowalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkk24 15.11.2002 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2002 Myslalam raczej o przewodach elektrycznych, a nie ogrzewaniu wodnym. One mają podobne własciwisci grzejne, co mata, ale sa po prostu tansze (materialy + montaż). Własnie ze względu na koszt ogrzewania samym tylko prądem zdecydowalismy się na ogrzewanie mieszane - tradycyjne grzejniki montowane przez developera plus "dogrzanie" posadzki przewodami elektrycznymi, zeby nie "ciągnęło" od terakoty. Praktycznie każda firma montująca maty grzejne ma w ofercie także przewody elektryczne jedno- i dwustronnie zasilane. One naprawdę są tańsze - dlaczego więcej osób wybiera maty? Gdzie jest "pułapka"? Zastanawiałam się, czy nie w drastycznym podniesieniu się poziomu podłogi po zamontowaniu przewodów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 15.11.2002 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2002 Moim zdaniem użycie maty to ostatnia deska ratunku, kiedy gotowa jest już wylewka. Ja włożyłem do wylewki przewody zasilane dwustronnie - są po prostu najtańsze i mają mniejszą średnicę od tych zasilanych jednostronnie. Za przewody do 2 łazienek 450W i 350W plus 2 termostaty elektroniczne z czujnikami w posadzce zapłaciłem nieco ponad 800 zł.Dodatkowa zaleta przewodu: można układać do w zasadzie na dowolnie skomplikowanej powierzchni, omijając klozet, okrągłą wannę czy brodzik. Przy macie to już niezła gimnastyka. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: aziel dnia 2002-11-19 10:46 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 15.11.2002 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2002 Maty wybierane są z wygody i ze strachu przed kłopotami. Dużo prościej, i taniej, jest kupić kable i samemu przyczepić je do siatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 17.11.2002 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2002 Mogę prosic o jakieś namiary na te kable Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 17.11.2002 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2002 Hurtownie elektryczne. Ja kupiłem kable Elektry. Strona www. elektra.com.pl - powinny być namiary na partnerów handlowych. Przy układaniu samemu należy pamiętać o odległościach pomiędzy przewodami, dane powinny być w ulotkach montażowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts