Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie podłogowe - elektryczna mata grzejna

Recommended Posts

maty grzewcze swietnie sprawdzaja sie w lazienkach, ciepla podloga daje mile odczucie. wiem ze na pewno produkowane sa maty 100W/m2, 160W/m2. generalnie, oprocz maty praktycznie konieczne jest stosowanie grzejnika lazienkowego (z grzalka elektryczna -funkcja suszarki na reczniki!). koszt maty jest niewielki (ok. 300zl dla sredniej lazienki), eksploatacja -niestety wiadomo -drogo.

w innych pomieszczeniach niestety nie mialem okazji sprawdzic.

w przypadku paneli dodatkowo dochodzi koszt drozszego materialu (specjalny typ paneli).

A propos mat grzejnych.

Gdzieś słyszałem o szkodliwym działaniu pola magnetycznego związanego z elektrycznymi matami grzejnymi. Podobno dla dorosłej osoby działanie szkodliwe jest niewielkie bo pole obejmuje głownie nogi. Gorzej jest z dziećmi i zwiarzętami.

Czy ktoś co wie na ten temat ????

Generalnie wszystko jest szkodliwe. Siedząc przed telewizorem też dostajemy dawkę promieniowania. Wszędzie są kable, stacje telefonii komórkowej, sami rozmawiamy przez komórki itp. Jedno źródło mniej, jedno więcej...

Ja mam w łazience w bloku i sobie chwalę. Milusio jest stąpać gołymi stopami po cieplutkiej podłodze. Nie jest cały czas włączona a nagrzewa się chyba nie dłużej niż w 10 minut ale dokłądnie nigdy nie mierzyłem. Czasami po dużych kąpielach na skutek których chodnik jest bardzo mokry włączamy, żęby ładniej i szybciej wysechł.

Koszty... ? Dokładnie nie wiem ale moje rachunki miesięczne za prąd w zwykłym mieszkaniu (gotujemy na płycie ceramicznej) wynoszą niecałe 100zł.

Do instalacji dochodzi jeszcze cena sterownika-programatora. W wersji najprostszej jest zero programowania - po prostu włącznik i nastawienie wg nieoposanej skali (koszt coś około 100 PLN). Mam maty Elektry w dwu łazienkach (10m2 i 4 m2): łaczny koszt maty i dwu sterowników to coś koło 1200 PLN. Mam sterowniki - programatory z możliwością ustalenia innej temperatury na każdy dzień i każdą godzinę. Ale to się nie sprawdza. Tak naprawdę dla ustawienia temperatury używam położenia MAX lub "0". Wartości pośrednie są zbędne. Mata na parterze 4m2 (podłoga na gruncie) rozgrzewa się około 40 minut. Mata na górze 10m2 rozgrzewa się około 30 minut.

Te moje programatory kosztowały coś koło 250 PLN za sztukę.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: jaro dnia 2002-11-13 09:48 ]

Hmmm... Myslimy o "dogrzaniu" podłogi z płytek ceramicznych przewodami grzejnymi (są 2 razy tańsze od mat) w łazience, kuchni, przedpokoju i salonie. Czy ktos posiada tego typu doswiadczenia? Poza tym w mądrych gazetach piszą, że przewody grzejne podniosą poziom posadzki o kilkanascie cm (będziemy mieli w mieszkaniu wylewki), tymczasem pan ze specjalistycznej firmy montującej ogrzewanie podłogowe zastrzegał się, że najwyżej o 1 cm... Jak jest naprawdę? Dzieki za odpowiedź.

też rozpracowywałem ten temat i jednak przekonany jestem do mat.

Mają większą wydajność cieplną niż rury wodne i szybciej się nagrzewają.

Co do innowacji to mój znajomy położył maty nie tylko na podłodze ale jedną wsadził na ścianę pod kafelki i rewelacyjnie zdaje egzamin:0 nie musi już wieszać grzejnika rurowego.

pozdro

Komfort jest ale nie należy zapominać o cenie prądu. Dodatkowo w łazience powinno być ciepło co oznacza zwiekszone zapotrzebowanie na energię. W łazience mam zainstalowane kable o mocy 700 W. Niech kable pobierają 0,3 kWh na godzinę pracy. Dziennie oznacza to 7,2 kWh, miesięcznie już ok 210 kWh. Opieranie się w łazience tylko na prądzie, jeżeli decydujemy się także na co w całym domu, to trochę kosztowna impreza.

Przerabialem juz wszystkie mozliwe ogrzewania.Wymienialem sie opiniami z sasiadami,z kupujacym w hurtowaniach budowlanych itp.O ogrzewaniu podlogowym i olejowym zapomnij.Zastanow sie nad gazem,kominkiem i gadalem tez z 2osobami co maja promienniki.Jedne na suficie a inne montowane w scianie(pod tynkiem).Ale ja polecam kominek sam sie na niego zdecydowalem.

Myslalam raczej o przewodach elektrycznych, a nie ogrzewaniu wodnym. One mają podobne własciwisci grzejne, co mata, ale sa po prostu tansze (materialy + montaż). Własnie ze względu na koszt ogrzewania samym tylko prądem zdecydowalismy się na ogrzewanie mieszane - tradycyjne grzejniki montowane przez developera plus "dogrzanie" posadzki przewodami elektrycznymi, zeby nie "ciągnęło" od terakoty. Praktycznie każda firma montująca maty grzejne ma w ofercie także przewody elektryczne jedno- i dwustronnie zasilane. One naprawdę są tańsze - dlaczego więcej osób wybiera maty? Gdzie jest "pułapka"? Zastanawiałam się, czy nie w drastycznym podniesieniu się poziomu podłogi po zamontowaniu przewodów...

Moim zdaniem użycie maty to ostatnia deska ratunku, kiedy gotowa jest już wylewka. Ja włożyłem do wylewki przewody zasilane dwustronnie - są po prostu najtańsze i mają mniejszą średnicę od tych zasilanych jednostronnie. Za przewody do 2 łazienek 450W i 350W plus 2 termostaty elektroniczne z czujnikami w posadzce zapłaciłem nieco ponad 800 zł.

Dodatkowa zaleta przewodu: można układać do w zasadzie na dowolnie skomplikowanej powierzchni, omijając klozet, okrągłą wannę czy brodzik. Przy macie to już niezła gimnastyka.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: aziel dnia 2002-11-19 10:46 ]