RomanP 15.06.2005 03:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 Komin powinien być: 400 cm kw. i wysoki na 8 m. Jak liczyć te 8 m. Od podłogi, od wyjścia czopucha? Różnica wynosi ~1m. Dla mnie jest ważne, czy muszę ciągnąć komin o 1 m, czy też o 2 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMpoujoulat 15.06.2005 03:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 liczy się od króćca przy paleniskua skąd te 8m ? minimum to 2 lub 4 w zależności od paliwa - tak mówią przepisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_kraków 15.06.2005 03:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 mnie kominkarze mówili, że min. 4m od włączenia czopucha (ale czopuch włączany na wys.1.8m, bo pod kątem 45st.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 15.06.2005 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 I dobrze mówią w tym sensie, że każde załamanie powoduje zmniejszenie przepływu spalin (opór). Natomiast jak kąt załamania wpływa na dodatkową długość przewodu spalinowego (komina) należy dopierać do konkretnego rodzaju pieca. W przypadku pieców gazowych kondensacyjnych producenci podają dla długość przewodu spalinowego przypadająca na dany kąt i maksymalną długość przewodu. Spróbuj poszukać na stronach internetowych producentów np. kominów spalowych np. firmy Kominflex. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMpoujoulat 15.06.2005 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 liczy się od króćca przy palenisku a skąd te 8m ? minimum to 2 lub 4 w zależności od paliwa - tak mówią przepisy te wartości to oczywiście minium dla kominów pionowych bez żadnych załamać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 15.06.2005 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 Znów zapraszam do postów Bio i Janussza. Wysokości komina dla kotła na paliwo stałe to 8 m (do 30 kW)-średnica 400cm2.Te 2-4m dla gazówek i olejówek. Co prawda producenci twierdzą często inaczej ,ale lepiej nie ryzykuj - szkoda nerwów potem. Kocioł niesterowany (bazujący na ciągu kominowym ) co prawda sie rozbuja ,ale jakims kosztem. A z wentylatorem nadmuchowym może źle pracować (sprawdzone) choc nie jest to regułą. Przede wszystkim dotyczy to kotłów na drewno ,bo węglowe mają mniejsze wymagania. A wysokość komina liczy sie od paleniska (tu ruszt). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 15.06.2005 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 Mieszkam w Polsce C. Pytanie dotyczyło kołtłów na paliwo stałe. Ministerstwo finansów namówiło mnie na kocioł na paliwo stałe. (dodatek do olejaka). Niestety komin tylko 6,8 m od podłogi. Jeżeli od paleniska, to 6,4 m. Ewentualnie bez zeszpecenia domu mogę jechać 1 m w górę. To daje 7,4 m. Trochę mało.PS. Dobre kotły mają wielką powierzchnię wymiany, powoduje to dodatkowe opory, którym musi podołać ciąg kominowy. Dlatego moje typy kotłów wszystkie wymagają te 8 m. (bo tyle wymaga norma)2. Dzięki nie pomyślałem o przejrzeniu postów Bio i Janusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 15.06.2005 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 Mieszkam w Polsce C. Pytanie dotyczyło kołtłów na paliwo stałe. Ministerstwo finansów namówiło mnie na kocioł na paliwo stałe. (dodatek do olejaka). Niestety komin tylko 6,8 m od podłogi. Jeżeli od paleniska, to 6,4 m. Ewentualnie bez zeszpecenia domu mogę jechać 1 m w górę. To daje 7,4 m. Trochę mało.PS. Dobre kotły mają wielką powierzchnię wymiany, powoduje to dodatkowe opory, którym musi podołać ciąg kominowy. Dlatego moje typy kotłów wszystkie wymagają te 8 m. (bo tyle wymaga norma)2. Dzięki nie pomyślałem o przejrzeniu postów Bio i Janusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 15.06.2005 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 Mieszkam w Polsce C. Pytanie dotyczyło kołtłów na paliwo stałe. Ministerstwo finansów namówiło mnie na kocioł na paliwo stałe. (dodatek do olejaka). Niestety komin tylko 6,8 m od podłogi. Jeżeli od paleniska, to 6,4 m. Ewentualnie bez zeszpecenia domu mogę jechać 1 m w górę. To daje 7,4 m. Trochę mało.PS. Dobre kotły mają wielką powierzchnię wymiany, powoduje to dodatkowe opory, którym musi podołać ciąg kominowy. Dlatego moje typy kotłów wszystkie wymagają te 8 m. (bo tyle wymaga norma)2. Dzięki nie pomyślałem o przejrzeniu postów Bio i Janusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts